La 100 de ani de la fondare, Partidul Comunist Chinez se confruntă cu o amenințare reală chiar în China


  • ACP
  • Jun 30, 2021 20:53
  • 2336
La 100 de ani de la fondare, Partidul Comunist Chinez se confruntă cu o amenințare reală chiar în China

Aniversarea a 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez se face zilele acestea cu un fast extraordinar, celebrându-se bunăstarea actuală a chinezilor și nivelul de putere pe plan mondial la care a ajuns țara, numai datorită învățăturii comuniste cu caracteristici chinezești urmată de cadrele care au condus China. 

Numai că dacă propaganda anunță că țara comunistă urmează să aibă în continuare o creștere economica mare iar PCC a ajuns să aibă un număr fară precedent de membri, 95 milioane, conducerea comunistă de la Beijing știe că poate avea probleme acasă din cauza provocărilor cărora va trebui să le facă față în anii următori. 

Una dintre acestea este creșterea masivă a numărului creștinilor, care nu văd deloc în partidul comunist autoritatea morală supremă și care nu îl văd pe președintele Xi Jinping ca pe un semizeu, cum insistă să îl prezinte propagandă comunistă chineză. 

Xi a încercat să-și ridice statutul la nivelul lui Mao, să își deifice imaginea sa și a partidului, ajungând să impună grupurilor religioase autorizate de guvern să spună că „Dumnezeu a ales partidul”, dar asta este cât se poate de departe de credință creștină și, evident, imposibil de acceptat de creștinii confesiunilor care nu sunt subordonate guvernului de la Beijing. 

Dar scepticismul față de dumnezeirea Marelui Conducător Xi Jinping și a comunismului chinez la modul general nu vine numai din partea creștinilor, ori a dizidenților politici, ci și din partea noii generații. Tinerii chinezi, sceptici în bună parte, nu au foarte mare devotament față de PCC și ar putea deveni ușor dezamăgiți de stăpânirea comunistă. 

”Mulți tineri chinezi au fost epuizați de cultura concurenței și sunt lipsiți de energie”, a declarat o sursă diplomatică de la Beijing pentru presa japoneză, adăugând că o nouă tendința, numită „Tangping” sau „întins pe jos” s-a înmulțit pe platformele media din țară. 

”Deși Partidul Comunist s-a angajat să facă din China superputerea lumii, generația Tangping este foarte aproape să devină nihilistă și pare să nu dorească să respecte instrucțiunile partidului. Aceasta este o amenințare reala pentru președintele Xi”, a explicat sursa din China. 

Un student chinez în vârstă de 21 de ani, Li Jian, aliniat pentru a intra în memorialul Partidului Comunist din Shanghai, a spus pentru Kyodo News că se află acolo pentru că e interesat de istoria țării sale, nu de cea a Partidului Comunist. 

”Sunt îngrijorat de viitorul țării mele și nu cred că Partidul Comunist poate face față provocărilor cu care ne confruntăm”. "Nu am nevoie de mașină sau de o casă. Nu vreau să mă implic într-o cursă de promovare. Nu vreau să fiu epuizat pentru toate astea. Vreau să trăiesc într-un mediu stabil și calm. Generația părinților noștri a beneficiat de creșterea economică condusă de partid”, a mai spus el, adăugând că tatăl sau este angajat al unei companii de stat chineze. 

În anii 2000, tinerii numiți „Yueguang Zu” sau „Clanul Lunii” au fost în centrul atenției în China. Aparând ca un simbol al expansiunii economice a Chinei, ei își consumau întregul salariu înainte de sfârșitul fiecărei luni, în încercarea de a se bucura de viața lor, de tot ce le lipsise până atunci chinezilor. Între timp, în China, concurența pentru intrarea în școli bune și avansarea în carieră s-a intensificat odată cu creșterea clasei cu venituri medii. Situația a frustrat mulți tineri, victime ale unei dezvoltări economice accentuate, care au avut de suportat și povara mare a asistenței sociale și a cheltuielilor cu pensiile, care sunt acum în creștere. 

Wang Wei, un vânzător de automobile chinez în vârstă de 29 de ani, aflat cu fiica sa de trei ani într-o după-amiază de weekend la Muzeul de Artă din China, s-a plâns reporterului Kyodo News de actualul sistem de securitate socială din China: 

”Chiar dacă muncim extrem de mult, nu putem cumpăra o casă pe fondul creșterii prețurilor imobiliare și nu putem economisi bani pentru că trebuie să plătim sume imense pentru îngrijirea copiilor, educație, asistență medicală, îngrijire a sănătății și securitate social”. ”Nu vreau să lucrez până la moarte pentru ca Partidul Comunist să-și atingă obiectivul de a face din China superputerea lumii”, a mai spus el – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.