Stelian Ion, prins cu manipularea de Birchall pe tema demiterii lui Netejoru de la șefia IJ: "Devine un obicei să se facă de râs arătând că nu știe carte"


Stelian Ion, prins cu manipularea de Birchall pe tema demiterii lui Netejoru de la șefia IJ: "Devine un obicei să se facă de râs arătând că nu știe carte"

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat marți, 29 iunie, că, în vederea revocării din funcție a șefului Inspecției Judiciare, ne referim la Lucian Netejoru, a solicitat în cadrul ședinței CSM respingerea raportului de audit al instituției în cauză. 

"Am solicitat respingerea raportului de audit al Inspecției Judiciare în vederea revocării din funcție a Inspectorului-șef

Astăzi, în ședința Plenului CSM în care s-a dezbătut Raportul de constatări faptice Auditul extern al managementului Inspecției Judiciare pe anul 2020, am solicitat respingerea acestui raport, constituirea și convocarea comisiei prevăzute art. 67 alin. 5 din Legea nr. 317/2004 în vederea analizării modului de îndeplinire a atribuțiilor manageriale de către Inspectorul-şef al Inspecției Judiciare şi propunerii de revocare din funcție a inspectorului-şef şi stabilirea unui calendar pentru desfășurarea acestei proceduri de revocare.

Argumentele care legitimează pe deplin acest demers au rezultat din cuprinsul Raportului Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare din 08.06.2021 (Raportul MCV 2021), din cuprinsul hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la 18.05.2021 în cauzele conexate C 83/19, C 127/19, C 195/19, C 291/19, C 355/19 și C 397/19, din cuprinsul Hotărârii Secției pentru Procurori a C.S.M. nr. 230/23.03.2021 şi al Rapoartelor anuale de activitate ale Inspecției Judiciare pe anii 2019 şi 2020.

Textul complet al poziției Ministrului Justiției cu privire la Raportul de audit al managementului Inspecției Judiciare pe anul 2020 poate fi consultat AICI", a scris Stelian Ion pe Facebook. 

Însă, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a precizat că Stelian Ion manipulează, întrucât solicitarea lansată de el în ședința CSM nu este prevăzută de lege. Mai mult, Birchall a atras atenția că inițiativa revocării șefului Inspecției Judiciare nu-i aparține ministrului Stelian Ion, ci a fost formulată de secția de procurori a CSM, mai precis de către procurorul Cristian Ban. 

"Stelian Ion se laudă pompos cu ceva ce nu a făcut! Cum așa? Pai simplu și, din păcate, nu cred că mai miră pe nimeni că domnul ministru iar este prins că nu știe carte și că manipulează într-o manieră care chiar nu îi face cinste încercând să se "urce pe valul" nepopularității lui Netejoru. Adevărul este că dacă pe domnul ministru chiar îl interesa ca Netejoru să fie revocat susținea cererea deja formulată... dar surprize, surprize, până acum domnul ministru nu a spus absolut nimic pe acest subiect!  

Factual:

În realitate, în ședința CSM de ieri domnul ministru a cerut "respingerea raportului de audit la Inspecția Judiciară". Numai că domnul ministru arată din nou că nu știe carte pentru că dacă știa carte știa că solicitarea lui NU este prevăzută de lege. Tocmai de aceea plenul CSM nu a votat solicitarea lui Stelian Ion (așa cum manipulativ insinuează domnul Stelian Ion) tocmai pentru că dacă ar fi votat-o această cerere ar fi riscat să aibă soarta pe care a avut-o revocarea Avocatului Poporului.  

Populismul omoară înțelepciunea și tactul.

Mai mult, tot Stelian Ion se laudă că a cerut revocarea șefului Inspecției Judiciare într-un lamentabil și manipulativ exercițiu de PR personal! În realitate, această cerere a domnului ministru ESTE TARDIVĂ pentru simplu fapt că deja EXISTĂ înregistrată la CSM o cerere de revocare a domnului Netejoru, cerere formulata de secția de procurori din CSM!  

Îi recomand domnului ministru să citească prevederile art. 67 alin.) 5 și art. 68 din Legea nr. 317/2004... nu de alta dar observ că devine un obicei să se facă de râs arătând că nu știe carte!", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.