John McAfee, creatorul antivirusului care îi poartă numele, s-a sinucis într-o închisoare din Spania. Informaticianul american urma să fie extrădat în SUA unde risca 30 de ani de închisoare


John McAfee, creatorul antivirusului care îi poartă numele, s-a sinucis într-o închisoare din Spania. Informaticianul american urma să fie extrădat în SUA unde risca 30 de ani de închisoare

John McAfee, creatorul celebrului antivirus care îi poartă numele, s-a sinucis într-o închisoare din Barcelona, Spania, unde un tribunal tocmai ordonase extrădarea lui în Statele Unite. McAfee era acuzat în SUA de evaziune fiscală și risca o pedeapsă cu închisoarea chiar și de 30 de ani. Decizia instanței spaniole ar fi putut fi contestată în apel, iar extrădarea propriu-zisă ar fi necesitat aprobarea Guvernului Spaniei.

Omul de afaceri în vârstă 75 de ani  fusese arestat în octombrie 2020, pe aeroportul El Prat din Spania, în timp ce se pregătea să fugă din ţară în Turcia. În aceeaşi lună, McAfee a fost acuzat în Tennessee de sustragerea de la plata impozitelor, după ce nu a raportat veniturile obţinute din promovarea criptomonedelor în timp ce făcea activităţi de consultanţă, a ţinut conferinţe şi a vândut drepturile asupra povestea vieţii sale pentru un documentar. Potrivit justiţiei americane, John McAfee a ascuns şi bunuri, mai ales proprietăţi imobiliare, un iaht şi o maşină, punându-le pe numele altor persoane.

McAfee a fost găsit mort în celula sa din închisoarea Brians 2 de lângă Barcelona, scrie agerpres.ro.

Se pare că s-a sinucis", a explicat o purtătoare de cuvânt a autorităţilor penitenciare din Catalonia, regiune în nord-estul Spaniei, fără a oferi detalii.

O purtătoare de cuvânt a secţiei catalane a Consiliului General al puterii judiciare (CGPJ) - un organism independent responsabil în special cu numirea judecătorilor - a confirmat, la rândul său, că John McAfee a fost găsit mort în celula sa, aparent o sinucidere, în jurul orelor 19.00 locale (17.00 GMT).

Într-un comunicat, Ministerul catalan al Justiţiei a spus simplu că a fost deschisă o anchetă după ce un deţinut în vârstă de 75 de ani vizat de o măsură de extrădare în Statele Unite, a cărui identitate nu a fost precizată, a fost găsit mort celulă.Paznicii şi personalul medical au intervenit imediat pentru a încerca să-l readucă la viaţă, dar medicii au certificat în cele din urmă că a murit", a adăugat documentul.

John McAfee s-a născut în 18 septembrie 1945 la o bază a armatei SUA din Marea Britanie, iar apoi a crescut în Virginia. După ce a lucrat ca programator şi proiectant de software pentru mai multe companii, inclusiv NASA, a început să dezvolte software pentru combaterea viruşilor.

În 1987, a fondat McAfee Associates, o companie de antiviruşi pentru computere. În cele din urmă, Intel a cumpărat McAfee şi a schimbat numele mărcii - ceva despre care McAfee şi-a exprimat mulţumirea.

În august 2009, The New York Times scria că averea sa personală a scăzut de la 100 de milioane de dolari la 4 milioane de dolari. McAfee s-a mutat apoi în Belize şi a vrut să găsească utilizări medicinale pentru plantele de pe terenul său. În 2013 a revenit în SUA, în vreme ce în Belize era dat în urmărire sub suspiciunea comiterii unui omor. 

La conferinţa DEF CON din LA, din august 2014, el i-a avertizat pe americani să nu folosească smartphone-uri - sugerând că aplicaţiile sunt folosite pentru a spiona clienţii care nu citesc acordurile regulile de confidenţialitate.

Ulterior a încercat norocul și în politică vizând chiar funcția de preşedinte al Statelor Unite, din partea Partidului Libertarian. A pierdut însă nominalizarea Partidului Libertarian în faţa lui Gary Johnson.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.