VIDEO. Premierul Florin Cîțu anunță că educația sexuală va fi introdusă în școli, ca materie obligatorie, declarându-se „foarte supărat” pe votul liberalilor din Senat


VIDEO. Premierul Florin Cîțu anunță că educația sexuală va fi introdusă în școli, ca materie obligatorie, declarându-se „foarte supărat” pe votul liberalilor din Senat

Premierul Florin Cîțu și-a exprimat public, marți seară, la TVR, „supărarea” pentru faptul că senatorii liberali, alături de AUR și PSD, au respins cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede introducerea cursurilor de „educație sanitară” în loc de „educație sexuală”, votând în favoarea formei legii contestate de președinte, care prevede de asemenea necesitatea acordului scris al părinților pentru ca elevii să poată studia această disciplină. Șeful Guvernului a spus că s-a găsit o soluție astfel încât, de anul viitor, să fie introdusă o disciplină obligatorie - „Educație pentru viață” - care să includă și ore de educație sexuală, așa cum a propus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 

„Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia - și o va implementa, curricula ține de Ministerul Educației - ca de anul viitor să introducă o clasă care se va numi ”Educație pentru viață”, va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care vor dori să își retragă copiii de la acea clasă, o vor putea face. De anul viitor va fi introdusă educație pentru viață. Ministrul a găsit soluția și o vom prelua noi la Guvern. (…) Sunt foarte supărat pe mai multe...pentru că lucrurile trebuie să meargă înainte așa cum am spus, românii merită din partea noastră transparență, le vom da acest lucru. Iar la ce s-a întâmplat astăzi la Senat, soluția a venit imediat. Este atributul Ministerului de a face curricula pentru anul viitor și va introduce această oră. Da, eu ca senator aș fi votat altfel decât majoritatea colegilor (de la PNL, n.red)”, a declarat premierul Florin Cîțu la TVR. 

Ministrul Educației a precizat, marți, că propune ca educația sexuală să nu fie o disciplină cu o oră pe săptămână, ci să fie integrată într-un modul de Educație pentru viață, alături de educație pentru alimentație, juridică sau financiară, care să se studieze o oră pe săptămână, de la clasa a cincea până la clasa a douăsprezecea.

Cererea de reexaminare va merge acum la Camera Deputaților, for decizional.

Vedeți de la minutul 44 :


CCR a decis că legea este constituțională. Însă, pe 4 noiembrie 2020 președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acesteia, motivele fiind următoarele (sursa: G4media.ro):

-Modificările aduse Legii nr. 272/2004 creează dificultăți în aplicare și sunt contrare politicilor naționale și internaționale din domeniu, ceea ce afectează activitatea concertată existentă de a pune în aplicare măsurile destinate combaterii dificultăților cu care se confruntă unii membri ai societății din România”:

-Legea supusă reexaminării neglijează nevoia intensă a societății de a primi o educație pentru sănătate, ce constituie, de altfel, o prioritate a statului, menționată inclusiv în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 22/2020.

-Prin introducerea sintagmei „educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educației pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011. Practic, reglementate în acest mod, programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară, componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personală.

-Importanța educației pentru sănătate, mai ales a educației sexuale rezultă îndeosebi din necesitatea asigurării unui climat sănătos, în deplină siguranță pentru realizarea relațiilor dintre indivizi, care să garanteze integritatea fizică și psihică a acestora. În acest sens, amintim existența mai multor studii care reliefează faptul că atât copiii, cât și tinerii trebuie să aibă acces, cu celeritate, la educație și informații obiective, spre a-și putea evalua și realiza în mod corect interacțiunile cu ceilalți indivizi din societate.

-În acest sens, învederăm recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora, în ceea ce privește nevoia de realizare a educației sexuale, aceasta poate fi suplinită, în mod pozitiv și cu succes, prin intermediul unor specialiști care să abordeze acest domeniu în mod profesional. Totodată, OMS consideră că educația sexuală trebuie predată într-o manieră adecvată vârstei, să corespundă gradului de dezvoltare și înțelegere, specific fiecărui individ și să țină cont de influențele culturale, sociale și de gen.

-Cu privire la obligativitatea existenței acordului din partea părinților/reprezentanților legali în vederea derulării, cu caracter sistematic în unitățile școlare, a acestor programe de educație, apreciem că aceasta are ca efect restrângerea accesului copiilor la o educație adecvată, cu atât mai mult cu cât această limitare nu se aplică și în cazul altor tipuri de programe. Această măsură legislativă este de natură să creeze un obstacol în realizarea interesului superior al copilului, astfel cum acesta este prevăzut de convențiile internaționale la care România este parte și care trebuie să primeze dreptului părintelui de a decide pentru copilul său.

„Întotdeauna, o acțiune legislativă care reglementează accesul copiilor la orele de educație pentru sănătate, inclusiv de educație sexuală, nu trebuie să îngreuneze și mai mult eforturile României de a înlătura cauzele ce produc inegalitate, excludere socială, economică și culturală, precum și renunțarea la frecventarea studiilor. Printre aceste cauze, un rol însemnat îl au cazurile, în continuă creștere, de nașteri din rândul mamelor minore din țara noastră. Aceasta reprezintă un factor de risc determinant de declanșare și menținere a sărăciei în cazul respectivelor mame și copii lor.

De aceea, statul are obligația de a asigura accesul la informațiile corespunzătoare domeniului sănătății sexuale, ca o componentă esențială a dreptului la sănătate și la educație. În vederea abordării unor atitudini sănătoase care să îi mențină în siguranță, tinerii trebuie să beneficieze de o educație adecvată. În acest context, este mai mult decât vitală necesitatea reglementării în programa școlară a educației pentru sănătate, cu componenta educației sexuale, adaptate vârstei, de o manieră obiectivă, care să prezinte informații corecte, adaptate nivelului elevilor de dezvoltare și înțelegere. 

Ca atare, apreciem că perseverența în promovarea accesului la educație pentru sănătate, cu componenta acesteia privind educația sexuală, este de natură să combată răspândirea de informații false în materia situațiilor cu caracter epidemic și vine în sprijinul realizării măsurilor de prevenție și asigurare a sănătății pentru toți indivizii. De asemenea, o dimensiune importantă a eforturilor de control epidemiologic pe scară largă o reprezintă și informarea în ceea ce privește existența și prevenția bolilor, inclusiv a celor cu transmitere sexuală”, se mai arăta în cererea președintelui Iohannis.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.