În sfârșit! România solicită Ucrainei să recunoască oficial INEXISTENȚA așa-zisei ”limbi moldovenești”, o invenție mizerabilă a Rusiei genocidare care a dezmembrat România Mare


În sfârșit! România solicită Ucrainei să recunoască oficial INEXISTENȚA așa-zisei ”limbi moldovenești”, o invenție mizerabilă a Rusiei genocidare care a dezmembrat România Mare

În sfârșit, România face un pas pe care ar fi trebuit să-l facă încă de acum 30 de ani: ministrul de Externe – Bogdan Aurescu – a solicitat Ucrainei să recunoască oficial inexistența așa-zisei ”limbi moldovenești”. 

Solicitarea a fost emisă sâmbătă, în cadrul unei întrevederi cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dumitro Kuleba, cu prilejul întâlnirilor organizate în cadrul Forumului de Diplomație de la Antalya.

Punctăm o certitudine istorică: cretinismele intitulate ”limba moldovenească” și ”poporul moldovenesc” sunt invenții mincinoase și mizerabile ale Rusiei, ocupantul care a dezmembrat România, săvârșind un genocid de proporții pe ambele maluri ale Prutului. Tot Rusia (de data asta în colaborare cu niște ONG-uri germane) se află în spatele tâmpeniei numită ”națiunea civică moldovenească”, împachetată în sclipiciul ieftin al unui proiect european bonjurist.  

Miniștrii de Externe ai României și Ucrainei, Bogdan Aurescu și Dmitro Kuleba, au avut o întrevedere sâmbătă, în marja Forumului de Diplomație de la Antalya, în cadrul căreia au discutat despre ultimele evoluții în relațiile dintre cele două țări. Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul României pentru continuarea cooperării Ucrainei cu NATO și a cerut din nou țării vecine să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”. Oficialul ucrainean a mulțumit României pentru ajutorul umanitar constând în echipamente medicale și vaccinuri anti-COVID.

Potrivit Digi24.ro, miniștrii român și ucrainean ai afacerilor externe au evaluat împreună stadiul implementării aspectelor convenite cu prilejul convorbirii telefonice a președinților României și Ucrainei din 12 mai, precum și în urma consultărilor celor doi șefi ai diplomațiilor din 23 aprilie de la București, când ministrul ucrainean a participat împreună cu omologul georgian la reuniunea extinsă a Trilateralei România-Polonia-Turcia găzduită de ministrul Aurescu, potrivit unui comunicat MAE.

De asemenea, ministrul român a pus accent pe necesitatea "identificării cât mai curând de soluții durabile pentru drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina". El a subliniat necesitatea reluării activității Comisiei mixte interguvernamentale privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a finalizării negocierilor pe marginea Protocolului de cooperare bilaterală româno-ucraineană în domeniul învățământului. Omologul ucrainean a confirmat deschiderea părții ucrainene pentru finalizarea formalităților necesare cât mai curând.

În plus, „ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa «limbă moldovenească», confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistența «limbii moldovenești»”.

Totodată, cei doi miniștri de externe au discutat despre demersurile aflate în curs privind extinderea reprezentării consulare în cele două state, prin înființarea unui Birou consular la Ismail, parte a Consulatului General al României la Odessa și, respectiv a unui Consulat al Ucrainei la Sighetu Marmației.

Ucraina apreciază ajutorul României

Ministrul ucrainean de externe a mulțumit șefului diplomației române pentru ajutorul umanitar acordat de țara noastră Ucrainei, la 28 mai 2021, constând în echipamente și materiale medicale în valoare de peste 1,1 milioane euro, precum și pentru decizia Guvernului României din 16 iunie 2021 prin care a fost aprobată acordarea unui ajutor umanitar din Rezerva Ministerului Sănătății, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, constând în 100.800 doze de vaccin anti-COVID-19, se mai arată în comunicat.

Miniștrii român și ucrainean au discutat și despre situația îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

"Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru atitudinea reținută manifestată în acest context de Ucraina, de natură să favorizeze diminuarea tensiunilor. Totodată, a subliniat sprijinul României pentru continuarea şi aprofundarea cooperării Ucrainei cu Alianța Nord-Atlantică, în baza mecanismelor deja stabilite, pornind de la aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei și, totodată, de la angajamentele cuprinzătoare de reformă asumate de statul vecin în acest sens. Cei doi miniștri au discutat, în acest sens, despre rezultatele Summitului NATO din 14 iunie", potrivit MAE. 

Ministrul ucrainean de externe a mulțumit părții române pentru susținerea constantă de către România a eforturilor sale de integrare euroatlantică și pentru invitarea, în premieră, a Ucrainei, alături de Georgia, la o sesiune a Trilateralei Ministeriale România-Polonia-Turcia (23 aprilie 2021), precum și promovarea unui limbaj ferm pentru susținerea partenerilor în Declarația Comună a Summitului Formatului București 9 (10 mai 2021), mai precizează comunicatul MAE.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.