VIDEO. Marea enigmă din biografia Renatei Weber. Ce a făcut fosta președintă a Fundației Soros înainte de 1989? Valeriu Nicolae: „tatăl său a fost în timpul cel mai nenorocit al perioadei comuniste directorul filarmonicii din Botoșani”


VIDEO. Marea enigmă din biografia Renatei Weber. Ce a făcut fosta președintă a Fundației Soros înainte de 1989? Valeriu Nicolae: „tatăl său a fost în timpul cel mai nenorocit al perioadei comuniste directorul filarmonicii din Botoșani”

Controversata Renate Weber a fost revocată, miercuri, din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS și UDMR. PSD a depus a două zi, la CCR, o sesizare de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului, pe motiv că, „din analiza procedurii desfășurate în Parlamentul României rezultă că propunerea de revocare din funcție a Avocatului Poporului nu a fost făcută de către Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului”. Tot joi CCR a decis că numirile şefilor interimari de la TVR şi Radio România sunt neconstituţionale, situație care nu este exclus să se întâmple și în cazul revocatei Weber.

La plecarea din sediul instituției Avocatul Poporului, Renate Weber a fost așteptată, joi, de câțiva susținători printre care și senatoarea Diana Șoșoacă, afiliată PSD, care a urlat că-i mulțumește pentru întreaga activitatea, rugând-o, tot pe un ton răstit, să rămână în continuare alături de societatea civilă. „Păi nu acolo am fost eu toată viața mea?!”, a replicat blajin Renate Weber, vizibil încântată de prezența susținătorilor. (vedeți video la finalul textului)

Despre fostă președinte a Fundației Soros România, astăzi în vârstă de 65 de ani, se știe mai ales că a fost cândva o apărătoare a drepturilor omului, că a condus organizația mai sus menționată, că a lucrat la Cotroceni pentru Traian Băsescu, când încă nu se știa clar că acesta turnase la Securitate, că a ajuns europarlamentar pe listele PNL (de vreo trei ori) și că apoi a cârmit-o spre tabăra care încăleca justiția, adoptând un discurs public apropiat de cel al propagandei anti-UE și ajungând chiar, în timpul pandemiei, când ocupa deja funcția de Avocat al Poporului, să facă jocurile taberei proruse.  

Dacă despre activitatea și cariera dânsei de după 1989 se știu foarte multe, despre ce a făcut înainte de Revoluție, cu excepția faptului că a absolvit Facultatea de Drept, Univ. București, în 1979, nu se știe nimic altceva. Oamenii se întrebau pe forumuri încă de la sfârșitul anilor 2000 cu ce s-a ocupat Weber înainte de 1989. Nici astăzi nu e ușor de răspuns la această întrebare, deși fosta europarlamentară a deținut numeroase funcții publice în ultimii ani care, așa cum rezultă din declarațiile de avere, i-au rotunjit substanțial conturile din bănci (are peste 100.000 de euro pentru zile negre).  

Nici activistul civic Valeriu Nicolae nu a reușit să afle ce a făcut Renate Weber înainte de 90, atrăgând totuși atenția, într-o postare publică, că tatăl doamnei a ocupat o funcție importantă în statul comunist, chiar dacă în zona artelor (se știe însă ce obligații aveau cei din conducerea instituțiilor):  

„Asta cu PSD-ul, AUR-ul și activiștii de stânga care plâng după Renate Weber este fabuloasă. Renate Weber are coloana vertebrală a unui melc. A fost șefa în România a Fundației lui George Soros, inamicul numărul unu al PSD și AbURiștilor. A fost una dintre cele mai mari slăvitoare ale domnului Băsescu și a lucrat pentru fostul turnător la securitate la Cotroceni de care s-a despărțit plângând. A slăvit apoi la greu la domnul Tăriceanu și la Antena 3 pe oricine a fost nevoie ca să ajungă repetat în Parlamentul European. Este senzațional că, în toate CV-urile doamnei Weber, perioada comunistă nu există, deși domnia sa este avocat (liberal, desigur) din 1979. Doamna Weber este foarte iubită de televiziunile și goarnele mediatice controlate de foști turnători la securitate. Tatăl domniei sale și-a făcut studiile la Viena și a fost în timpul cel mai nenorocit al perioadei comuniste directorul filarmonicii din Botoșani. În mod sigur, doamna Weber a fost o mare, mare luptătoare împotriva comunismului că doar și porcii zboară. Ca si Dâncu doamna Weber a făcut și câteva lucruri demne de laudă, este cu mult peste inteligența medie și a fost o profesoară apreciată. Problema este că amândoi sunt niște oportuniști siniștri”. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.