Publicația Novye Izvestia a făcut miercuri cunoscut faptul că în legislativul rus a fost creat un grup de lucru ce are misiunea de a pregăti adoptarea unei legi privind crionica, înghețarea postumă a unei persoane sau a unei părți a corpului sau, cu scopul de a se încerca resuscitarea ei mai tarziu, atunci când știința va permite acest lucru.
Nevoia unei astfel de legi nu este chiar lipsita de legătură cu realitatea stranie din Rusia – chiar zilele trecute o instanță din Leninsky, Orenburg, a luat o decizie mai greu de înțeles privind înghețarea postumă, confirmând o companie care furnizează astfel de servicii.
Asta a venit după ce un rezident din Orenburg, Igor D., a semnat un acord cu compania KrioRus privind crioconservarea postumă, mai exact înghețarea creierului celui care moare primul dintre membrii familiei sale, pentru suma de 1.200.000 ruble (13800 euro), cu scopul de a transplanta creierul decedatului într-un biorobot, mulți ani mai târziu, când știința va avansa și se va putea face acest lucru.
Mama bărbatului a fost prima care a decedat, dar îndată ce s-a încercat supunerea trupului ei la procedura de înghețare, rudele s-au revoltat și nu au mai permis ca acest lucru să se întâmple. Igor D. a ajuns în final într-un spital de psihiatrie, iar rudele sale au intentat un proces împotriva companiei KrioRus, care urma să înghețe creierele membrilor familiei după decesul acestora – detalii AICI.
Site-ul companiei KrioRus arată însă că acesta nu a fost primul său contract:
„Lucrăm din 2003 și până astăzi aproximativ 500 de persoane au semnat contracte cu noi pentru criogenare. Numărul criopacienților noștri umani conservați este de 80, la care se adaugă și 45 animale. Crionica este o tehnologie de menținere a persoanelor și animalelor moarte într-o stare de răcire profundă, în speranța că în viitor vor putea fi reînviate și, dacă este necesar, să fie vindecate și întinerite. Procedura este experimentală. Nimeni nu garantează criopacientilor viața după moarte. Cu toate acestea, crioconservarea câștigă popularitate în Rusia și în lume”.
Cei de la KrioRus au publicat inclusiv lista clienților lor care au fost „crioprezervati” până în momentul de față, 22 dintre ei fiind cetățeni decedați ai altor țări, între care sunt Italia, Franța, Statele Unite, Australia, India, Israel, Olanda, Elveția, Japonia și Coreea de Sud, Ucraina și Belarus – detalii AICI.
Faptul că sunt oameni care cred că ar putea fi reînviați după ce au fost declarați morți și apoi înghețați o lungă perioadă e numai problema lor, dar e interesant de văzut ce poate reglementa suplimentar legislația rusa în domeniul acestei pseudoștiințe, în condițiile în care rușii au deja legi destul de clare pentru escrocherie.