Garry Kasparov îl critică virulent pe Joe Biden pentru atitudinea prietenoasă față de Vladimir Putin. „A credibilizat un dictator brutal”


Garry Kasparov îl critică virulent pe Joe Biden pentru atitudinea prietenoasă față de Vladimir Putin. „A credibilizat un dictator brutal”

Marele maestru și multiplu campion mondial la șah Garry Kasparov, președintele Inițiativei „Democrația Reînnoită”, a criticat dur atitudinea președintelui american Joe Biden în contextul întâlnirii, de la Geneva, cu președintele rus Vladimir Putin, apreciind că liderul de la Casa Albă credibilizează „un dictator brutal”. 

Unul dintre cei mai influenți opozanți și critici ai liderului de la Kremlin, Kasparov, aflat recent la București pentru inaugurarea turneului Superbet Chess Classic Romania 2021, din cadrul Grand Chess Tour, l-a calificat și în declarațiile sale publice din România „drept dictator” pe Vladimir Putin. 

Miercuri, la Geneva, liderul SUA, Joe Biden, a devenit al cincilea președinte american cu care discută liderul de la Kremlin, acesta din urmă apreciind, la sfârșitul întrevederii, că el și omologul de la Casa Albă  ”vorbesc aceeaşi limbă”, în pofida unor dezacorduri profunde în multe dosare. 

„Putin a obținut deja ceea ce și-a dorit - un summit. S-ar putea să obțină și mai mult, dar schimbul principal s-a întâmplat deja. Biden a acordat credibilitatea Statelor Unite unui dictator brutal. Și am auzit multe de la cei care au apărat ideea summitului că Biden va merge la Geneva pentru a transmite un mesaj, el va vorbi dur... 

Dar dacă Biden ar vrea să-i trimită un mesaj real lui Putin, el s-ar întâlni cu Zelenski, președintele Ucrainei, ar merge la Kiev, acesta este un mesaj...S-ar întâni cu Svetlana Tihanovskaia, adevăratul președinte al Belarusului care trăiește în exil, sau cu familiile victimelor lui Putin, precum familia lui Alexei Navalnîi. Biden reprezintă acum America și lumea liberă și a ales să-i asigure lui Putin un uriaș succes politic. 
 
Biden a ridicat sancțiunile asupra acestei conducte, Nord Stream 2 și de ce? Să te împrietenești cu Germania? Nu se presupune că Germania este deja un aliat? La sfârșitul zilei, este vorba de strategie și Biden nu a explicat de ce acest summit este bun pentru Statele Unite. Și dacă motivele dvs. nu sunt clare, oamenii s-ar putea gândi la ce e mai rău. Și uneori pot avea dreptate”, a declarat Kasparov pentru Foxnews.

Discuţiile între preşedintele american Joe Biden şi omologul rus Vladimir Putin, desfăşurate miercuri la vila La Grange, o clădire de secol XVIII de pe malul lacului din Geneva, au durat trei ore, mai puţin decât au spus consilierii lui Biden că se aşteptau să dureze. 

În ceea ce priveşte tonul discuţiilor, Putin (68 de ani), l-a numit pe Biden (78 de ani) un partener constructiv, cu experienţă, precizând totodată că nu e vorba de nicio prietenie, ci mai degrabă de un dialog pragmatic despre interesele celor două ţări, relatează agerpres.ro.

Vladimir Putin, primul care s-a adresat reporterilor, a declarat că întâlnirea a fost constructivă, fără ostilitate. „Nu am avut şi nici nu putem avea iluzii", a spus Putin.Întâlnirea noastră a avut loc într-o cheie a principiilor, evaluările noastre diferă în multe aspecte. Dar, din punctul meu de vedere, ambele părţi au demonstrat dorinţa de a se înţelege reciproc şi de a căuta o apropiere a poziţiilor", a precizat liderul de la Kremlin

Joe Biden, vorbind cu presa la scurt timp după omologul rus, a spus că „nu există înlocuitor pentru dialogul faţă în faţă”. A declarat că i-a comunicat omologului rus că agenda lui „nu este împotriva Rusiei", ci „pentru poporul american". Biden a mai că tonul discuţiei a fostul unul de afaceri: "nu este vorba de încredere, ci de interesul propriu şi verificarea interesului propriu", dar a adăugat că există o „perspectivă autentică" de îmbunatățire a relației bilaterale. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.