Un deputat USRPLUS reclamă că Weber a fost demisă în stil pesedist din funcția de Avocat al Poporului: "Majoritatea parlamentară nu poate conta necondiționat pe votul meu pentru numirea unui nou AvP"


Un deputat USRPLUS reclamă că Weber a fost demisă în stil pesedist din funcția de Avocat al Poporului: "Majoritatea parlamentară nu poate conta necondiționat pe votul meu pentru numirea unui nou AvP"

Deputații și senatorii au votat, miercuri, 16 iunie, proiectul de hotărâre privind demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. S-au înregistrat 247 de voturi "pentru", 32 "împotrivă", iar un parlamentar nu a votat. Anterior, tot astăzi, Comisiile Juridice au adoptat raportul de admitere a solicitării de revocare din funcție a Avocatului Poporului. Așa cum era de așteptat, PSD și AUR au contestat vehement revocarea Renatei Weber din funcție, amenințând chiar cu atacuri la CCR. 

Însă, surpriza a fost ca deputatul USRPLUS Tudor Benga să critice modul în care actuala coaliție de la putere a ales să ducă la bun sfârșit procesul de demitere a Renatei Weber, acesta precizând că întreaga procedură s-a desfășurat pe repede înainte, în stil pesedist. Astfel, Benga a avertizat coaliția PNL-USRPLUS-UDMR că nu poate conta necondiționat pe votul său în cazul numirii unui nou Avocat al Poporului. 

"Am spus-o și la votul pe legea bugetului o spun și acum, pe revocarea Avocatului Poporului: din păcate modul de lucru al majorității seamănă din nou neplăcut de mult cu cel pe care îl înfieram acum 2-3 ani la puterea de atunci. Am votat pentru revocarea Renatei Weber fiindcă Renate Weber a folosit în mod vizibil partizan politic funcția de Avocat al Poporului. Însă spun de azi să fie limpede că majoritatea parlamentară nu poate conta necondiționat pe votul meu pentru numirea unui nou AvP.  Dacă va forța numirea pe repede înainte săptămâna viitoare, fără amplă dezbatere publică și criterii clare de depolitizare a acestei funcții, atunci coaliția nu se poate bizui pe votul meu.  

AvP este o instituție cheie în angrenajul constituțional al unei democrații liberale cum România se dorește a fi. Este o instituție menită să fie independentă și apolitică și vreau să ne asigurăm că chiar asta va și fi. Renate Weber, un politician prin excelență, a eșuat din punctul meu de vedere să asigure aceste atribute instituției. Însă nu vreau să ne trezim că am revocat o persoană partizană politic pentru a o înlocui imediat cu alta,  nu vreau să ne trezim că l-am revocat pe "al lor" ca să îl înlocuim cu "al nostru".

Dacă vrem într-adevăr o instituție a Avocatului Poporului independenta și eficientă atunci numirea următoarei persoane care va ocupa postul trebuie făcută printr-un proces de selecție și validare publică absolut impecabil, nu prin negocieri între partidele politice. Trebuie să fie o persoană fără legături politice, cu un istoric profesional care să ateste clar capacitatea de a se lupta pentru drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, și care să treacă printr-un filtru de selecție publică transparent și elaborat.  

Avocatul Poporului este o instituție autonomă constituțional care deservește direct cetățeanul iar omul care o conduce trebuie să îndeplinească fără urmă de dubiu aceste atribute. Eu nu voi vota decât un astfel de om și doar în urma unui astfel de proces și îi încurajez și pe colegii mei de partid și coaliție să facă același lucru. Și în nici un caz nu voi vota pe repede înainte săptămâna viitoare pe cineva scos din pălărie de partide fără o amplă dezbatere publică și criterii clare de selecție", a scris Tudor Benga pe Facebook.

Ceea ce trebuie subliniat este că funcția de Avocat al Poporului are un rol esențial, întrucât persoana care o ocupă e singura care poate bloca OUG emise de Guvern prin atacarea lor la Curtea Constituțională.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.