VIDEO. Europarlamentarul penal Vasile Blaga a venit la Înalta Curte cu purtător de umbrelă. Revoluționarul Marian Ceaușescu i-a donat un pachet de biscuiți ca să-i mai astâmpere foamea de bani de la stat


VIDEO. Europarlamentarul penal Vasile Blaga a venit la Înalta Curte cu purtător de umbrelă. Revoluționarul Marian Ceaușescu i-a donat un pachet de biscuiți ca să-i mai astâmpere foamea de bani de la stat

Europarlamentarul PNL Vasile Blaga, fost deputat FSN, fost șef de vamă, fost senator, fost ministru de Interne, fost membru marcant al camarilei lui Traian Băsescu până a căzut în dizgrație, este judecat pentru fapte de corupție într-un dosar care a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție.  

Blaga a venit, marți, la proces, însoțit de un soi de valet care l-a protejat, conștiincios, cu o umbrelă uriașă pe minuscula distanță pe care demnitarul penal a avut-o de străbătut de la ieșirea din sediul ÎCCJ până la mașina de lux care îl aștepta în apropiere, blocând traficul.  

Revoluționarul Marian Ceaușescu, aflat și el în ploaie la ÎCCJ, dar fără umbrelă și fără valet, i-a reproșat că urmărește să obțină o nemeritată pensie specială. „Uitați am un pachet de biscuiți dacă sunteți chiar amărât. Poate vă e foame. Ce ai făcut tu pentru România? Când mai ai și un salariu enorm ca europarlamentar...”, i-a reproșat „Ceaușescu” lui Vasile Blaga. Acesta din urmă a aruncat însă pe jos pachetul de biscuiți oferit de revoluționar.  


În iulie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia de achitare a fostului secretar general al PDL Vasile Blaga pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Decizia fusese luată de către Tribunalul Bucureşti în octombrie 2017, mai exact de către judecătoarea Claudia Monica Cipariu. 

În motivarea rejudecării procesului, Curtea de Apel Bucureşti menţiona despre sentinţa dată de Tribunalul Bucureşti că “este mai mult decât lapidară, examenul propriu al judecătorului care a condus la pronunțarea soluției lăsând loc arbitrariului și subiectivismului, având în vedere că prima instanță nu a înțeles să facă o analiză a întregului probatoriu administrat”. 

Pe 19 august 2020, Tribunalul București a decis ca procesul să fie rejudecat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), după ce, atât procurorul de ședință cât și avocații lui Vasile Blaga, au căzut de acord că tribunalul nu este competent să judece cauza în care demnitarul este acuzat de trafic de influență, după ce ar fi primit prin interpuși 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale a PDL, scrie justnews.ro.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, pentru trafic de influență, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale. 

"În perioada 2011 - 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale", se arată în comunicatul DNA în care a fost anunțată trimiterea în judecată a lui Vasile Blaga. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.