Președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament, la sfârșitul lunii martie, pentru reexaminare, legea prin care 46 de hectare de teren trec de la Romexpo la Camera de Comerț. Cu câteva săptămâni înainte, dubioasa CCR nu găsise niciun cusur legii respective și o declarase constituțională, respingând sesizările USRPLUS și UDMR.
În ultimele zile, legea pare să tensioneze partenerii prezentei coaliții de guvernare care au păreri diferite (și chiar interese uriașe, după cum apreciază cei mai obiectivi analiști și jurnaliști ai momentului). De altfel, proiectul, inițiat de PMP, a fost votat anul trecut de PNL, cot la cot cu PSD, doar USR acuzând la vremea respectivă un tun imobiliar transpartinic. Cătălin Drulă, actualul ministru al Transporturilor, propunea încă de pe atunci ca terenul să fie scos la licitație publică, iar banii obținuți să fie folosiți în interesul cetățenilor.
Astfel, senatoarea USR PLUS Silvia Dinică, președinta Comisiei Economice, o acuză pe liberala Iulia Scântei, șefa Comisiei Juridice, că face jocul unui dezvoltator imobiliar în dosarul legii Romexpo. Mai precis, Silvia Dinică susține că Iulia Scântei vrea să evite o dezbatere pe marginea proiectului de lege prin care statul român ar da gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României cele 46 de hectare de la Romexpo. Acuzațiile Silviei Dinică au fost respinse de Iulia Scântei, care a precizat că senatoarea de la USR PLUS cunoaște „procedurilor parlamentare” și manipulează opinia publică, „pentru a distrage atenția de la promovarea intereselor unor grupuri imobiliare, în numele unei pretinse competiții economice”.
Acuzațiile Silviei Dinică sunt împărtășite însă și de analistul Sorin Ioniță, expert în reforma administrației publice, și de jurnalistul de investigații Ovidiu Vanghele.
Ambii se pronunță public pe subiect în termeni deloc măgulitori pentru senatoarea liberală conectată cel mai probabil cu afaceristul ieșean Iulian Dascălu care a anunțat că ar dori să construiască pe terenul primit gratis de la stat un ditamai complexul cu 14 clădiri turn, cu destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic), scrie g4media.ro.
Sorin Ioniță (președintele think tank-ului Expert Forum (EFOR) pe pagina sa de Facebook: „Se pregăteşte cedarea a 46ha de teren public în zona premium a Bucureştiului (adică teren mai mare decât parcul Herăstrău, fară luciul de apă) către o entitate privată cu istorie dubioasă. Afacerea Imobiliară a Secolului XXI în România. E momentul ca primarii Nicuşor Dan şi Clotilde Armand să se lege cu lanţuri de gardul Parlamentului şi să vină cu un plan alternativ: concurs transparent de soluţii urbanistice pentru zona Romexpo, aşa cum se face în lumea civilizată, gestionat de autoritatea publică. Dacă ţeapa asta trece în parlament ne putem duce la culcare următorii 50 de ani, altceva mai contează, Salvaţi Bucureştiul a fost degeaba.
De ce zic entitate dubioasă? Deoarece Camera de Comerţ are încă de ispăşit şi spălat reputaţia după mafiotismul baroc al clanului de Iaşi al fostului ei şef Mihai Vlasov (8 ani cu executare), care se mutase în Romexpo (directoare Mariana Suciu, 2 ani şi 10 luni) cu tot cu gospodăria, prinţesele moştenitoare & haurul kitsch din dotare; dezvoltatorul selectat acum pe sub masă să primescă servit terenul e celebrul Dascălu cu mallul din Iaşi; iar senatoarea care loba zilele trecute să treacă legea cedării Romexpo e Iulia Scântei de la PNL Iaşi.
Aceste coincidenţe care nu e, fireşte, o dovadă, dar totuşi ne doare, căci jicneşte inteligenţili chiar ale membrilor mai modeşti ai PNL. Fiind vorba de o ţeapă, UDMR e gata să negocieze, normal. PSD pariu că nu va depune moţiune pe super-privatizarea asta gen Federaţia Rusă cca 1994, iar dacă PSD tace, normal că tace şi bula Demos”.
Sorin Ioniță este expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale; consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani; fost reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European (EESC), sectiunile Transport-Energie şi Mediu-Agricultură; lector asociat al Maastrict School of Management (MSM). A terminat Institutul Politehnic Bucureşti (IPB); Master la Central European University (CEU), Budapesta; a fost Fulbright fellow la Georgetown University, Washington DC.
Jurnalistul de investigații Ovidiu Vanghele (Să fie lumină): „Sigur că îmi doresc mai mult de la ei, mai ales când văd cât de strambă e toată țara asta, dar nu pot să nu-i aplaud pe cei de la usereplus pentru că blochează mizeria aia abjectă de lege prin care terenul de la Romexpo îi va fi dat gratis lu’ nemernicu’ ăla de dascălu’ de la Iași.
Vorba vine lu’ Dascălu, de fapt lu’ Dany patriarhu. Că na, Dany Patriarhu’ trebuia sa aibă și el un dascăl, și așa a ajuns iulian dascălu’ lui. (Exact.)
Ah, încă ceva, apropos de peleu: de unde credeți voi că provine doamna aia Scântei, care e cea mai aprigă apărătoare a legii cu terenul Romexpo? De la Iași, ca Iulius? Exact! Ați câștigat uscătoru’ de păr marca daewoo, prieteni!
Până or ajunge ăștia cinstiți din el la putere, atâția câți or fi (sau or mai rămane curați), peleu’ rămâne o obială aproape la fel de mare ca pesedeaua cia ria. Hai sictir, peleu neboon!”.
În vremea în care actualul Patriarh Daniel era mitropolit al Moldovei l-a ajutat pe Iulian Dascălu, "regele" mall-urilor din România, să-și înceapă afacerea imobiliară de succes. Mai exact, potrivit relatărilor din ziarele locale ieșene, în anii 2000, Daniel l-a prezentat pe Iulian Dascălu bancherilor din Grecia, care i-au acordat primele finanțări pentru construcția complexului Iulius Mall din Iași.
În vara lui 2007, cu doar câteva luni înainte ca Dan Ilie Ciobotea (numele de mirean al actualului Patriarh) să fie înscăunat Patriarh, Dascălu a ținut morțiș ca binefăcătorul său, mitropolitul Daniel al Moldovei, să fie prezent la nunta sa de lux din Italia (regiunea Toscana) și să oficieze cununia religioasă. Dascălu a fost cum nu se poate mai generos. I-a închiriat înaltei fețe bisericești avion privat, l-a cazat îndelung în condiții de lux și l-a plimbat în Mercedes cu șofer.
Relatare din EVZ, 2007: „După slujba, ÎPS Daniel s-a arătat foarte apropiat de Iulian Dascălu, care l-a tratat în consecință. A fost adus cu charterul, cazat separat de restul invitaților și i s-a pus la dispoziție pentru tot „sejurul” un Mercedes de lux, negru, cu șofer, care s-a îndreptat imediat după slujba în direcția Villa Olive, unde s-a ținut petrecerea. Tot acolo au fost duși și alți cinci preoți tineri, veniți în suită Mitropolitului”.
Kanal D, 2007: Cum prezența ÎPS Daniel la eveniment a fost criticată de public, replica a venit din partea preotului Constantin Sturzu, consilier la mitropolie. ”Iulian Dascălu este un om de afaceri ieşean care a sprijinit în mod constant activitatea cultural-misionară şi social-filantropică a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fiind şi membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor. Domnia Sa a ajutat la construcţia bisericii studenților din campusul «Tudor Vladimirescu» din Iaşi şi a amenajat două capele în incinta mall-urilor pe care le-a construit în Iaşi şi în Timişoara.
ÎPS Mitropolit Daniel a apreciat în mod deosebit inițiativa mirilor de a se cununa într-o biserică ortodoxă românească din Italia“, a declarat Sturzu pentru presa locală din Iaşi. Mai mult, fascinat de frumusețile Toscanei, ÎPS Daniel şi-a luat atunci concediu şi s-a bucurat vreme de 10 zile de peisajele pitorești din zonă”.
Dar, din relatările presei din anii 2000 rezulta că Iulian Dascălu ar fi și un apropiat al Securității, colaborând chiar cu securiști acuzații de implicat în masacrul de la Timișoara, din decembrie 1989. Hotnews, 2005: „Afacerea Iulius Group este controlată de fostul securist Gheorghe Atudoroaie, arestat la Timișoara pentru implicare în represiunile din decembrie 1989. Mâna dreapta a lui Iulian Dascălu este Gheorghe Atudoroaie, director zonal Transilvania-Banat al Iulius Group. Înainte de a juca pe terenul lui Dascălu, Atudoroaie a fost locțiitor al șefului Securității din Timișoara. Arestat alături de alți securiști în 1990, locotenent-colonelul Atudoroaie a fost achitat în 1991. După ieșirea din închisoare, a fost reîncadrat de către Virgil Măgureanu pe funcția de șef al SRI Iași, că specialist în războiul din Transnistria”. (mai multe detalii AICI)
Recent, ziarul Național scria că ar fi chiar vorba despre un război în toată regula, între președintele Iohannis și PFP Daniel, pe terenul de la Romexpo: „Aproape că nu mai este zi de la Bunul Dumnezeu în care Iulian Dascălu să nu anunțe ba că mai investește 120 milioane de euro într-un nou proiect, ba că a mai atras un partener cu 200 de milioane de euro în altul… Ca să nu mai vorbim de cel mai mare ”tun” imobiliar dat cu statul român de la Revoluție încoace, cel al preluării a 46 hectare de teren din cea mai ”prohibitivă” zonă a momentului din Capitală, cea a Complexului Expozițional ROMEXPO. Pe care însă Parlamentul României i le-a pus pe tavă miliardarului ieșean, prin intermediul bunului său camarad Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României. Și uite cum Dascălu a primit gratis terenul pentru care cel mai mare grup de investiții și dezvoltare imobiliară din Europa Centrală și de Est, NEPI Rockastle făcuse statului român oferta oficială de îl cumpăra, chiar și prin forma participării la o licitație publică. ”Afacerea ROMEXPO” fiind cotată la un preț de pornire de 300 – 400 milioane de euro!”. (mai multe detalii AICI)
În cazul în care ajunge proprietară peste vastele terenuri de la Romexpo, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), condusă de Mihai Daraban, prin Romexpo SA, dorește, așadar, să se asocieze cu Iulian Dascălu pentru realizarea unor investiții imobiliare de circa 2,8 miliarde de euro. În acest context, principalul grup de investiții și dezvoltare imobiliară din Europa de Est, NEPI, i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea prin care terenul extrem de valoros din partea centrală a orașului este transferat gratuit unei entități private și se arată dispus să plătească prețul pieței pe terenul în discuție, scrie Radio Europa Liberă.
Concurenții investitorului ieșean Iulian Dascălu vin cu propunerea ca statul să organizeze o licitație internațională în urmă căreia ar putea câștiga foarte mulți bani. „Proiectul de la Romexpo poate fi dezvoltat și fără ca românii să facă un cadou de sute de milioane de euro unei grupări de dezvoltatori imobiliari”, susțin într-un comunicat de presă cei de la NEPI Rockcastle, cel mai mare grup imobiliar din România.
Ei mai propun un parteneriat public-privat, asociere din care statul ar avea numai de câștigat. „Statul român, singur, sau în asociere cu CCIR, poate organiza o licitație internațională, un proces competitiv și transparent de selecție a unuia sau mai multor dezvoltatori, către care fie să cedeze drepturile de dezvoltare imobiliară, fie alături de care să intre într-un parteneriat public-privat pentru dezvoltarea și revitalizarea zonei Romexpo”, mai precizează NEPI, potrivit romania.europalibera.org.