EXCLUSIV Dispută de proporții la Bacău: instanța va decide soarta bugetului ilegal votat de camarila baronului PSD Dragoș Benea. Primarul Lucian Viziteu relevă miza conflictului


EXCLUSIV Dispută de proporții la Bacău: instanța va decide soarta bugetului ilegal votat de camarila baronului PSD Dragoș Benea. Primarul Lucian Viziteu relevă miza conflictului

Am intrat în prima lună de vară, însă cu toate acestea municipiul Bacău nu are nici acum un buget legal votat de consilierii locali. Bugetul propus de primarul USRPLUS, Lucian Viziteu, a fost respins de majoritatea consilierilor locali grupați în jurul PSD. Viziteu atrăgea atenția că bugetul este unul reformist, care includea investiții masive în educație, sănătate, infrastructură rutieră și infrastructură sportivă. Mai mult, primarul Bacăului, Lucian Viziteu, și-a propus să implementeze un sistem de parcări plutitoare, ce mai pot fi întâlnite în țări precum Olanda, Franța și Belgia.  

Însă, camarila lui Benea a respins bugetul și a venit cu un amendament ilegal de 21 de milioane de lei. Amendamentul mută banii de la investiții către consum și lasă orașul fără niciun proiect de dezvoltare. Amendamentele socialiștilor continuă politicile populiste din ultimii ani care au dus la risipirea banilor publici.

Peste două zile, Tribunalul Bacău urmează să se pronunțe în dosarul în care Instituția Prefectului Județului Bacău a contestat legalitatea HCL 111/2021 prin care s-a aprobat bugetul municipiului. Amendamentele depuse de cei 12 consilieri care răspund la ordinele lui Benea sunt considerate ilegale. Respectivele amendamente au blocat noi investiții și au oprit chiar derularea investițiilor din anii trecuți.

Pentru a înțelege mai bine situația de la Bacău am discutat cu primarul Lucian Stanciu Viziteu:

Reporter: Domnule primar, sunteți într-o situație aproape fără precedent pentru Bacău. Suntem deja la mijlocul anului 2021, iar cu toate acestea funcționați la cota de avarie, fără a avea un buget aprobat. Ce a însemnat asta pentru Bacău?

Lucian Viziteu: Vreau să precizez că, până la acest moment, am avut grijă ca funcționarea primăriei să nu fie afectată de acest proces prin care prefectul contestă legalitatea hotărârii adoptate cu majoritatea votului consilierilor aflați în opoziție. Din păcate, lista de investiții este în așteptare. Iar asta înseamnă, inevitabil, timp pierdut pentru tot ceea ce reprezintă dezvoltarea orașului. Cu toții discutăm despre investiții, fonduri europene, vrem ca schimbările să se producă cu rapiditate, când de fapt, toate acestea necesită bani și bună-credință. Bani am adus și voi mai aduce la Bacău, însă din păcate ne lovim de răutatea acestor oameni care preferă ca orașul să nu se dezvolte doar pentru ca gașca lor să revină la primărie și să-și continue netulburată jecmănelile din anii trecuți. Sunt anumite etape în atragerea fondurilor europene, etape pe care nu le putem atinge deoarece nu avem un buget funcțional. Nu putem angaja nici un fel de cheltuieli în lipsa unui buget legal adoptat.

Reporter: Cine poartă răspunderea acestei situații în care se află municipiul în acest moment?

Lucian Viziteu: Vreau să spun de la bun început că la elaborarea listei de investiții și a bugetului pentru anul 2021 am chemat la consultări consilierii locali. A fost o negociere, în care am înțeles că fiecare își dorește să pună pe listă un proiect sau altul. Am încercat să armonizez solicitările, să pun și viziunea și proiectele pe care eu și echipa de viceprimari le-am gândit, dar și proiectele bune pentru oraș cu care au venit consilierii din opoziție. Am mers în fața Consiliului Local, însă aici, spre marea mea surprindere, dincolo de ceea ce discutasem, cei 12 consilieri din opoziție au schimbat complet filosofia și construcția bugetului, punând pe lista de investiții chiar și proiecte care nu au nici măcar o șansă să înceapă, nu pentru că nu sunt utile sau dorite, ci pentru că nu au parcurs etape absolut necesare, cum sunt studiile tehnice, de fezabilitate, nu au avize.

Reporter: De ce au făcut asta?

Lucian Viziteu: Singurul lor scop a fost să blocheze diverse sume, ca și o răzbunare politică. Au mers mai departe, chiar cu încălcarea legii. Spun acest lucru deoarece secretarul municipiului nu a contrasemnat hotărârea pentru că nu îndeplinea condițiile de legalitate. Prin urmare, prefectul a solicitat reanalizarea hotărârii, în sensul punerii sale în acord cu cerințele legale. Au urmat trei ședințe consecutive în care nu am ajuns nici măcar la discuții de fond. Au refuzat pur și simplu să accepte o soluție legală și benefică pentru băcăuani.

Reporter: Ce jocuri fac acești consilieri? Care e miza lor?

Lucian Viziteu: Eu cred sincer că acești oameni nu apără interesele băcăuanilor, ci doar interesele unei camarile grupate în jurul baronului pesedist Dragoș Benea. Consilierii au părăsit sala fără să asculte măcar explicațiile aparatului de specialitate din primărie care dorea să le explice lucrurile tehnic și legal. Pe ei însă nu-i interesa să găsim o soluție legală, acum îmi e clar acest lucru. Dacă ar fi fost interesați de opiniile juridice ar fi înțeles de ce Ministerul de Finanțe nu ar putea valida niciodată bugetul votat de ei.

Reporter: Cum s-ar putea rezolva situația?

Lucian Viziteu: Soluția a fost mereu la îndemâna consilierilor. Am cerut să ne reunim pentru a pune în legalitate această hotărâre, ceea ce nu s-a întâmplat. Acum, din moment ce disputa s-a mutat la Tribunalul Bacău, rămâne să așteptăm pronunțarea instanței. Dacă va fi favorabilă Prefecturii Bacău, înseamnă că noi toți, executiv și consilieri, vom fi nevoiți să ținem cont de decizia instanței și să punem în legalitate hotărârea. Dacă va fi nefavorabilă, tot nu vom avea un buget operabil. În corespondența cu Ministerul de Finanțe se arată clar că operând modificările la buget după cum au decis împărțirea sumelor cei 12 consilieri, bugetul conține erori determinate de inexistența prevederilor bugetare la unele categorii de cheltuieli. Ministerul a explicat foarte clar că nici o cheltuială din fondurile publice nu poate fi angajată, ordonanțată și plătită dacă nu are prevederile bugetare și sursele de finanțare. Până la urmă, modificarea hotărârii va fi tot un gest de maturitate politică și de responsabilitate față de cetățeni, dacă doresc să înțeleagă și domnii consilieri.

Reporter: Vorbeați de investiții. Care sunt principalele investiții din lista propusă Consiliului Local?

Lucian Viziteu: Anul acesta este foarte important pentru dezvoltarea orașului. Urmează să începem implementarea unor proiecte cu fonduri europene, pe mobilitate urbană - trasee nemotorizate pentru deplasarea cu bicicleta, modernizarea stațiilor de autobuz, HUB-ul de tineret intră tot în această categorie, reamenajarea unor străzi în sistem home zone, construcția și modernizarea unor creșe și licee, modernizarea Spitalului de Pneumoftiziologie, începerea construcției unui nou Stadion Municipal, rezolvarea unor probleme de mediu (Halda fosfogips). Pentru unele dintre aceste proiecte eram destul de avansați, urmând partea de execuție.

Din păcate, aceste investiții sunt blocate din cauza lipsei bugetului și a investițiilor pe care urma să le începem: platforme subterane de deșeuri, resistematizarea unor parcări, modernizări și extinderi de parcuri, construire de grădinițe și creșe, reabilitarea unor rețele de termoficare și asfaltări de străzi.

Toate acestea sunt foarte importante deoarece ar crește confortul și calitatea vieții băcăuanilor. Din păcate, toate sunt în așteptare din cauza unor orgolii politice. Aș vrea ca acest lucru să se oprească și să ne amintim cu toții de ce am ales să ne implicăm în administrația locală: pentru că ne dorim un oraș primitor, cu servicii de calitate.

Reporter: O ultimă întrebare. Vorbiți despre influența baronului Benea ca și cum acesta ar fi un fel de Liviu Dragnea. Este Benea chiar atât de puternic?

Lucian Viziteu: Da, este foarte puternic. Dragoș Benea a „furat” meserie dacă pot să mă exprim așa de la fostul primar Sechelariu alături de care a lucrat ca viceprimar. Ulterior, l-a trădat pe Sechelariu și și-a construit propria rețea de putere și de interese în județ. Benea nu este încă un Liviu Dragnea însă ar putea oricând să devină unul. În orice caz, acționează așa cum acționa și Liviu Dragnea. Din păcate, acești oameni fac foarte mult rău comunității, fac foarte mult rău oamenilor. Mi-aș fi dorit să existe mai mulți care se ridică împotriva acestui tip de a face politică, însă din păcate mulți oameni sunt speriați și se tem de influența lui. E anormal ca în România de astăzi, o țară membră NATO și UE, politicieni din diferite partide să se teamă că ar putea avea de suferit dacă încearcă să facă bine comunității.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.