François Fillon, angajatul Rusiei. O foarte mare rușine pentru Franța


François Fillon, angajatul Rusiei. O foarte mare rușine pentru Franța

Fost candidat la alegerile prezidențiale și fost prim-ministru în mandatul de președinte al lui Nicolas Sarkozy,  François Fillon a devenit angajatul statului rus, în consiliul de administrație al unei companii petroliere. Bani mulți, muncă puțină, influență pe cât se mai poate. 

Dacă vă sună cunoscut, este exact aceiași schemă pe care a folosit-o și fostul cancelar german, Gerhard Schröder, de câțiva ani deja.

Fillon a fost la un pas să fie președintele Franței, din partea dreptei moderate. Era un moment în care stânga distrusă de Hollande era la pământ, iar extrema stângă/dreaptă nu păreau să aibă forța de a câștiga. Fillon era marele favorit, dar o dezvăluire de presă l-a doborât și a deschis drumul larg pentru Emmanuel Macron. De atunci are imaginea unui om lacom, care și-a angajat fictiv soția și copiii la cabinetul parlamentar, deși era suficient de bogat cât să nu aibă nevoie de astfel de artificii. Partidul său, Les Republicans, nu a reușit să îl convingă să renunțe la candidatură și de atunci plătește lovitura de la alegeri.

În campanie, Fillon a mers cu un program identitar corect și cu un program economic liberal. Dar a privit mereu pe geam la întrebările de politică externă, iar despre anexarea Crimeei a reușit să scoată o perlă rară, din care se vedea simpatia pentru Putin. 

Ce va urma? Politica Rusiei de a cumpăra la bucată politicieni de rang european înalt continuă nestingherită. De asemenea, finanțarea mișcărilor identitare care devin, astfel, prin inventarea unui fals protector la Est, o capcană la fel de mare pentru civilizație ca și progresul care vrea să șteargă orice tradiție.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.