Cum au ajuns rușii să aprecieze vinul basarabean, fără să fi dorit asta. Manevra Georgiei, al treilea mare exportator de vinuri de pe piața rusă


  • ACP
  • Jun 13, 2021 10:49
  • 2505
Cum au ajuns rușii să aprecieze vinul basarabean, fără să fi dorit asta. Manevra Georgiei, al treilea mare exportator de vinuri de pe piața rusă

Organizația care se ocupă de monitorizarea calității bunurilor de pe piață rusă, Roskachestvo, a prezentat zilele trecute o situație surprinzătoare despre unele dintre vinurile de calitate care se importă în Rusia. 

După Italia, care este țara cu cele mai mari exporturi de vin în Rusia (19,6%), urmează în ordinea volumului exporturilor de vin pe piața rusă Lituania (19,3%), Georgia (17,1%) și Letonia (9, 85%), Moldova venind abia pe locul 7, cu numai 2,28% procente din totalul exporturilor. 

Georgia, al treilea mare exportator de vinuri pe piață rusă, are produse foarte cunoscute și apreciate de ruși, vinuri care nu sunt tocmai ieftine, date fiind calitatea și prestigiul lor. Podgoriile georgiene produc însă foarte mult vin alb, din soiul de struguri Rkatsiteli, care este consumat în special de georgieni, dar și vinuri roșii din soiul de struguri Saperavi, soi care este cultivat și în Rusia ori în alte republici sovietice, din care se fac vinurile Kindzmarauli, Valea Alazani și Saperavi. 

Dacă vinurile albe sunt vândute mai mult pe piață internă din Georgia, cele roșii sunt în mare parte exportate pe piața rusă. Numai că, din analiza datelor oficiale din Georgia, se pare că podgoriile georgiene exportă în Rusia mai mult decât produc. Deși oficialii georgieni dau asigurări că vinurile exportate în Rusia chiar sunt produse în Georgia, din strugurii georgieni, specialiștii de la Rostkachestvo acuză că sub eticheta vinului georgian se vinde, de regulă, în supermarketurile economice rusești, vinul roșu moldovenesc, care este cumpărat în cantități uriașe de către cramele georgiene. 

A se nota că datele publicate de Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova arată că anul trecut au fost vândute în Geoorgia 17,8 milioane de litri de must și vin, ceea ce confirmă cele spuse de cei de agenția rusă de monitorizare a calității. 

Atât Georgia cât și Republica Moldova au avut probleme cu exportul în Rusia în anii trecuți, fiind sub embargo impus pe motive politice de Kremlin, motivele invocate de autoritățile ruse fiind o pretinsă toxicitate a vinurilor basarabene și faptul că georgienii vindeau vin contrafăcut. 

Acum însă, din ce putem constata, georgienii vând în continuare în Rusia vinul basarabenilor sub etichetele lor, dar rușii nu mai pretind că vinul acesta ori cel care are etichetele firmelor din Republica Moldova e toxic. Iar dacă rusii pot fi nemulțumiti de ceva, singurul motiv ar fi că vinul vândut de georgieni nu este cel care spun etichetele că ar fi. În schimb, rușii au ocazia să redescopere, chiar dacă într-un fel mai puțin dorit, calitățile excelentelor vinuri basarabene – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.