Mutare importantă la Chișinău. A. Năstase, întrevedere cu Maia Sandu: O guvernare bazată pe PAS și Platforma DA, unica SOLUȚIE proeuropeană a R.Moldova


Mutare importantă la Chișinău. A. Năstase, întrevedere cu Maia Sandu: O guvernare bazată pe PAS și Platforma DA, unica SOLUȚIE proeuropeană a R.Moldova

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a avut recent „o discuție sinceră, calmă și foarte constructivă” cu președintele Maia Sandu, axată pe ideea că în viitorul Parlament doar o alianță dintre Platforma DA și PAS poate combate pericolul coalizării forțelor rusofile și oligarhice. Despre aceasta, dar și despre alte subiecte relevante în contextul alegerilor parlamentare anticipate, Năstase a vorbit în cadrul unui interviu pentru DESCHIDE.MD, interviu pe care Podul.ro vi-l prezintă în integralitate.

- Domnule Andrei Năstase, din 2015, de când ați fondat Platforma Civică Demnitate și Adevăr și ați devenit liderul unei mișcări protestatare fără precedent pentru Republica Moldova, ați avut parte nu numai de victorii. Sau, chiar, poate, de mai puține victorii... Nu ați renunțat, totuși, la luptă. Numiți, să zicem, trei reușite care v-au determinat să continuați lupta, care v-au dat puteri să o faceți.

Doar trei? Sunt mult mai multe! Altfel nu aș fi avut, probabil, determinarea de care a fost nevoie pentru ca să depășim niște obstacole cu adevărat, crunte. Doar dacă ne gândim la războiul mediatic pe care l-au dus cu noi tot felul de actori politici, de la mic la mare, deja e de-a mirării nu numai că am supraviețuit, dar ne-am consolidat și mai mult în jurul proiectului nostru de țară. Să știți că nu-mi asum vreun rol de super-erou, nu am orgolii de acest gen și recunosc cu mult respect, drag și căldură că, într-adevăr, am avut parte de resurse fantastic de puternice pentru a continua lupta și a nu pierde pentru nicio clipă din vizor nici calea și nici scopul ei. Resursele mele au fost și rămân a fi familia mea, oamenii din echipa Platformei DA și toți cei alături de care vrem să facem fapte bune pentru țara noastră. Am reușit să adun în jurul proiectului de țară, a cauzei noastre comune, niște oameni atât de valoroși, încât doar gândindu-mă la ei, simt că îmi cresc înzecit și însutit puterile și credința fermă în faptele bune pe care le-am făcut, le facem și le vom mai face pentru Republica Moldova.

- Vă întrerup aici pentru a reformula întrebarea și a deplasa accentul. Care din reușitele Dvs. le considerați cele mai importante? Și nu mă refer exclusiv la viața politică, ci la viață în general.

Vă răspund cu plăcere la întrebarea asta. Scurt. În plan personal familia mea este cea mai mare realizare. Fără ea nu aș fi existat, vă spun asta cu toată sinceritatea. Ea este cea mai de preț realizare și resursă a mea. În plan profesional, mă bucur că am reușit să apăr drepturile oamenilor (uneori, până la sânge, vorbind metaforic) în diverse instanțe de nivel național și internațional, inclusiv la CEDO. Iar în politică nu este nimeni și nimic mai presus decât viitorul European al Republicii Moldova  și echipa Platformei DA. Am reușit să adun în jurul proiectului de țară, a cauzei noastre comune, niște oameni atât de valoroși, încât doar gândindu-mă la ei, simt că îmi cresc înzecit și însutit puterile și credința fermă în faptele bune pe care le-am făcut, le facem și le vom mai face pentru Republica Moldova.

E bine să se știe limpede că, de exemplu inițiativa de a majora bugetele locale, ale tuturor primăriilor, indiferent de apartenența politică a primarului, astfel încât acolo să rămână anual cu cel puțin 680 milioane lei în plus aparține nu oricui, ci Platfomei DA: este vorba de proiectul de lege pentru modificarea Legii privind finanțele publice locale nr. 214 din 1 octombrie 2019, înaintat de deputații Platformei DA. La fel e și cu soarta lui Plahotniuc, care a ajuns fugar tocmai pentru că Platforma DA a început lupta în 2015 împotriva regimului instaurat de acest personaj toxic, a continuat-o perseverent și cu sacrificii mari și a reușit să-l debarce în pofida multiplelor provocări și impiedimente politice.

- O viitoare majoritate parlamentară proeuropeană poate însemna o victorie pentru Republica Moldova?

Am spus-o și repet – doar uniți vom câștiga. Iar Platforma DA, așa cum a inițiat și a făcut tot ce i-a stat în puteri să creeze blocul ACUM, va continua să insiste pe dezideratele de unire și consolidare a forțelor pro-europene, naționale, realmente democratice. Pericolul coalizării grupărilor Voronin-Dodon, Șor, Usatâi, respectiv Plahotniuc, Platon etc. este mult mai mare decât ne imaginăm și ambițiile politice individuale trebuie băgate la rece. Altfel, riscăm ca viitorul Parlament să fie și mai dezastruos decât precedentul.

Nu cu mult timp în urmă am avut o întâlnire și o discuție foarte, foarte bună cu doamna Președintă Maia Sandu. A fost o discuție sinceră, calmă și foarte constructivă între doi oameni care, îndrăznind să urce împreună muntele abrupt al unei guvernări de criză, au reușit să realizeze foarte multe lucruri bune în puținul timp pe care l-am avut la dispoziție. Și doamna Președintă Sandu, și eu am avut aceeași concluzie înainte de alegerile din 11 iulie: în viitorul Parlament o guvernare bazata pe PAS si Platforma DA este cea mai sănătoasă opțiune proeuropeana pentru Moldova. Alegătorii noștri, majoritatea alegătorilor Republicii Moldova, au cu toții aceleași aspirații ca și noi: țara noastră trebuie să își reia drumul spre Europa pornind, în primul rând, de la o curățare totală a corupției care încă mai domnește în multe elemente ale statului rămase moștenire de la binomnul Plahotniuc – Dodon. Iar acest lucru va fi posibil numai datorită mandatului pe care ni-l vor da alegătorii proeuropeni, mandat care ne va permite să lăsăm justiția curată, cinstită, să își facă datoria și să îi tragă la răspundere pe toți cei care au furat și și-au bătut joc până acum de țara noastră.

- Unele sondaje, apropo, sunt reticente față de accederea Platformei DA în viitorul Parlament, altele vă oferă în jur de 7%. Cum comentați aceste rezultate?

Mă cunoașteți foarte bine și știți că nu comentăm sondaje, nici eu, nici colegii mei din Platforma DA. Noi facem zilnic sondaje la întâlnirile cu oamenii iar lumea știe că pe noi fapta bună ne adună, nu dorința de a ajunge la putere în interese obscure. Iar adevărul va birui în orice circumstanțe. Însă, dacă insistați, am un singur mesaj pentru cei care aruncă în spațiul mediatic tot felul de fake news-uri cu scopul de a manipula: după alegerile din 11 iulie Parlamentul Republicii Moldova va avea o majoritate sănătoasă, proeuropeană, formată de PAS și Platforma DA. Și vreau să le mulțumesc public și pe această cale liderilor Igor Grosu, Nataliei Gavriliță și altor reprezentanți ai PAS care, la fel ca și reprezentanții Platformei DA au reiterat ferm că alianța majoritară dintre PAS și Platforma DA este singura soluție firească.

- Mă gândesc la ce ați spus mai devreme despre Platforma DA și vă dau dreptate – într-adevăr aveți o echipă bătăioasă și competentă în Parlament și ar fi mare păcat dacă nu nu ați intra în Parlament de această dată...

Nu este vorba de regretele noastre! Noi nu ne-am născut în fotolii de deputați, fiecare membru al echipei noastre și-a demonstrat abilitățile, aptitudinile în domeniile profesionale din care a venit în politică cu brio! Este vorba de riscurile enorme pentru țară în cazul în care, printr-un absurd, am accepta varianta despre care vorbiți. Vă imaginați o coaliție de guvernare cu Usatâi? Sau cu Voronin-Dodon? Despre ce vorbim noi aici? Despre ambiții politice ale unor partide sau despre o catastrofă iminentă pentru țara noastră? Iată asta este întrebarea la care trebuie să răspundă fiecare cetățean înainte de a intra în cabina de vot! Responsabilitatea noastră, a tuturor, este să nu admitem crearea unei majorități parlamentare toxice care va apăra interesele oligarhice proprii și, mai grav, interesele străine care ne vor îndepărta irecuperabil de calea spre UE. Platforma DA în viitorul Parlament este garanția indiscutabilă că Republica Moldova va urma nestingherit vectorul european de dezvoltare. Alte opțiuni nu există! Repet, pericolul accederii şi coalăzării fără precedent a forțelor oligarhice, antinaționale, în cadrul viitorului Parlament este enorm și îndemnul Platformei DA adresat forțelor politice proeuropene, naționale, este de a se uni și consolida pentru a obține, în mod sigur, o majoritate parlamentară cu adevărat democratică și proeuropeană. Apropo, lista candidaților Platformei DA pentru anticipate rămâne deschisă tuturor forțelor proeuropene şi pro-românești, societății civile reformiste, astfel încât fracțiunea Platformei DA să fie, în viitorul Parlament, cât mai reprezentativă și prolifică.

Este nevoie de contracarat pericolul creării unei majorități toxice în viitorul Parlament, spuneți dvs și Platforma DA e gata să facă acest lucru, dar, cred eu, că nu doar atât vor face deputații formațiunii dvs în viitorul Parlament...

 Da, nu doar atât. Republica Moldova are nevoie de echipa Platformei DA nu doar pentru că aceasta e singura garanție a păstrării orientării pro-europene a statului nostru, pentru a unei guvernări democratice, proeuropene, fără hoți și corupți, ci și pentru că nu există alta la fel de productivă și cu o capacitate atât de mare de muncă. Nu există un alt Alexandru Slusari, care a înaintat în mandatul său aproape 100 de inițiative legislative, a condus comisii de anchetă precum cea a miliardului furat, a apărat cu vehemență interesele fermierilor, a antreprenorilor, a producătorilor autohtoni, a angjaților Căilor Ferate etc. Nu există un alt Igor Munteanu, care, pe lângă faptul că a înaintat 74 de inițiative legislative, a revitalizat Comisia Control al Finanțelor Publice și a investigat cele mai răsunătoare privatizări și concesiuni în calitate de președinte al comisiilor de anchetă. Nu mai spun de comisia Laundromat condusă de Inga Grigoriu, deputata care a reușit să aducă acest subiect în discursul public în așa fel încât să-i demonstreze cu adevărat impactul colosal asupra țării noastre. Sau Stela Macari, Chiril Moțpan, care au fost mereu în legătură cu locuitorii din zona de securitate, au luptat prin toate metodele legale pentru a contracara obrăznicia regimului de la Tiraspol, au spus lucrurilor pe nume în legătură cu toate aspectele privind Transnistria și au apărat interesele veteranilor din războiul pentru independență... A mai optat cineva cu atâta insistență pentru a readuce Cimiirul Eroilor din Chișinău la nivelul monumentelor ocrotite de lege precum Maria Ciobanu? Dinu Plîngău, cel mai tânăr deputat din Parlamentul Republicii Moldova din toate timpurile, a fost și cel care a câștigat aproape toate cauzele, sesizând profesionist și argumentat Curtea Constituțională, iar Liviu Vovc a fost cel care nu s-a abătut nicio clipă din a apăra drepturile medicilor implicați în lupta cu pandemia în prima linie. Va pierde oare ceva Republica Moldova dacă deputaților noștri actuali li se vor alătura în viitorul Parlament oameni ca Gheroghe Petic, care a deconspirat scheme de mare corupție și nu s-a frânt în pușcăriile lui Plahotniuc? Nu cred. Dimpotrivă, Eu sunt convins că țara noastră are nevoie mai mult ca niciodată de Platfrorma DA, pentru că suntem o echipă de oameni sinceri, competenți, curajoși și extrem de fideli cauzei naționale.

Revenind la subiectul majorităților „toxice”, așa cum inspirat le-ați intitulat, haideți să ne gândim puțin: dumneavoastră ce credeți, ar mai avea în asemenea condiții Republica Moldova cea mai mică credibilitate în fața partenerilor europeni de dezvoltare? Eu zic că nu! Credeți că este întâmplător faptul că zilele trecute Comisia Europeană a aprobat acest plan impresionant de redresare economică a Republicii Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro – singurul astfel de pachet, de altfel, acordat unei țări din Vecinătatea Estică, așa cum a declarat europarlamentarul Sigfried Mureșan căruia îi mulțumesc și pe această cale, în numele meu, al colegilor și al tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Acest grandios Plan de redresare economică, o veritabilă gură de oxigen pentru țara noastră, ne confirmă faptul că partenerii Europeni mizează pe calea europeană a Republicii Moldova. Uitați-vă doar la reacția bolovănoasă și bolnăvicioasă pe care a avut-o Igor Dodon la aflarea aceste vești foate importante pentru țara noastră. Ore mai crede cineva că fără o majoritate proeuropeană sănătoasă în Parlament, PAS – Platforma DA, cineva dintre europeni va fi dispus să le acorde încredere lui Dodon, Plahotniuc, Voronin, Șor ori Usatîi? Să fim serioși...

- Apropo de cauza națională. Vă referiți în acest context și la unire?

Mă refer în acest context la absolut tot ce ne poate aduce cât mai aproape de România și UE. Unirea nu se vorbește, ci se construiește zi de zi. Nu demult am avut o întrevedere cu Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Daniel Ioniță, în cadrul căreia am abordat multe subiecte, inclusiv , am mulțumit poporului şi statului roman pentru sprijinul constant acordat de-a lungul timpului și, mai ales, în această perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic și sanitar. Evident, am menționat și buna desfășurare a vizitei delegației Platformei DA la București, în cadrul căreia au avut loc o serie de întâlniri eficiente și benefice cu Premierul României, Florin Cîțu, Președintele Camerei Deputaților a României, Ludovic Orban, miniștri, deputați şi senatori români. Știu sigur că toate proiectele şi inițiativele benefice tuturor locuitorilor de pe ambele maluri ale Prutului discutate la București urmează a fi realizate după alegerile din 11 iulie, care vor conduce la crearea unui Guvern realmente proeuropean, profesionist și credibil pentru partenerii din România și din UE, parte a căreia se dorește a fi Republica Moldova. Unirea deșteaptă, inteligentă, este mereu pe agenda noastră.

(Sursa: Deschide.md)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.