Privilegiații. Bugetarii de lux care pot cumula pensia cu salariul de la stat, în ciuda proiectului de lege care interzice asta. De exemplu, controversatul Valer Dorneanu și alți cinci colegi de la CCR pot încasa lunar, liniștiți, toate veniturile colosale oferite de stat


Privilegiații. Bugetarii de lux care pot cumula pensia cu salariul de la stat, în ciuda proiectului de lege care interzice asta. De exemplu, controversatul Valer Dorneanu și alți cinci colegi de la CCR pot încasa lunar, liniștiți, toate veniturile colosale oferite de stat

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că Executivul a adoptat proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat, iar actul normativ va merge în Parlament în procedură de urgenţă. Șeful guvernului a mai spus că proiectul prevede şi o creştere opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani. 

Totuși de la legea anunțată cu emfază de miniștrii liberali sunt exceptate mai multe categorii profesionale, ministrul Muncii, Raluca Turcan, explicând că excepțiile ar fi necesare pentru ca legea să fie constituțională.  

În categoria celor cărora le este permisă cumularea pensiei cu salariul sunt cei aleşi prin vot popular, adică parlamentarii, preşedintele României, primarii şi şefii de consilii judeţene. Pe de altă parte, în proiectul de lege sunt menţionaţi şi cei care au durata mandatului prevăzută de Constituţie, adică Avocatul Poporului şi adjuncţii săi, judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) şi conducerea Curţii de Conturi, la care se adaugă membrii Academiei Române, acolo unde salariu au doar cei din conducerea forului, scrie adevarul.ro. La Curtea de Conturi, doi dintre angajaţii de top care nu vor fi afectați de schimbările legislative sunt consilierii Ilie Sârbu şi Ion Călin. Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii şi fost preşedinte al Senatului, are un salariu lunar de circa 25.000 de lei, precum şi o pensie de 4.000 de lei.  

Cu leafa intactă rămân şi membrii Academiei Române care au ieşit la pensie. Bogdan Simionescu, Răzvan Theodorescu, Victor Spinei, Victor Voicu şi Ioan Dumitrache, toţi membri în conducerea Academiei Române, vor încasa atât pensia, cât şi salariul, singura persoană din forul executiv fără acest privilegiu fiind Ioan-Aurel Pop. Răzvan Theodorescu, conform ultimei sale declaraţii de avere, a avut o pensie lunară de aproximativ 7.000 de lei, pe lângă indemnizaţia de membru al Academiei, de 3.000 de lei, şi salariul de vicepreşedinte al aceluiaşi for, de circa 10.000 de lei lunar. Detalii AICI

Cele mai importante cumulări par a fi însă la CCR, unde şase dintre cei nouă judecători primesc şi pensie pe lângă indemnizaţie, mai scrie Adevarul. Potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2020, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a încasat în 2019 o pensie de fost magistrat de 454.000 de lei, adică lunar 37.800 de lei, în timp ce salariul lunar s-a ridicat la 24.500 de lei. Dorneanu va putea să-şi păstreze ambele venituri, care ajung la aproximativ 62.000 de lei pe lună. Judecătorul Marian Enache are un caz similar. Din ultima declaraţie de avere aflăm că a încasat în 2019 o pensie de circa 40.000 de lei pe lună (aceasta a inclus şi unele restanţe primite de Enache), în timp ce indemnizaţia de judecător a fost de 24.800 de lei. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.