Decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de suplimentare a secțiilor de vot din străinătate de la 139 la 146, este una formală și insuficientă, afirmă președintele Maia Sandu. Ea susține că sunt cel puțin 10 secții de vot în Europa în care s-au terminat buletinele de vot la ultimul scrutin și mii de cetățeni au fost privați de dreptul de a-și exprima votul.
„Aceste regiuni, cu concentrare mare de cetățeni moldoveni, nu au fost abordate cu toată seriozitatea în proiectul votat azi.CEC nu este un for politic, iar deciziile acestei instituții trebuie să fie tehnice, neutre și profesioniste și să asigure exercitarea dreptului de vot de fiecare cetățean. Forțele politice care influențează unii membri ai CEC se opun democrației prin toate mijloacele și se tem de voința cetățenilor din frica de a pierde puterea și imunitatea în fața justiției. Situația în care cetățenilor țării le este închisă în nas ușa secției de vot, din cauza epuizării buletinelor de vot, este un maxim eșec al Comisiei Electorale Centrale. Repetarea unei situații similare și în acest an va însemna că membrii CEC își folosesc mandatul pentru a influența intenționat mersul alegerilor. Membrii CEC care admit și creează artificial aceste situații trebuie să poarte răspundere în fața legii”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, potrivit Deschide.md.
Aceasta a mai menționat că „în democrație e important ca fiecare cetățean să își exprime votul, iar statul nu are dreptul să pună interese înguste politice de-asupra valorilor democratice”.
Amintim că Comisia Electorală Centrală și-a revizuit hotărârea din 5 iunie 2021 și a decis majorarea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate. Prin proiectul propus de Gurduza, CEC a decis constituirea a 146 secții de votare peste hotare sau în creștere cu 7 secții comparativ cu proiectul votat anterior.
În acest sens, s-a propus deschiderea secțiilor suplimentare în Germania (+3 secții), Marea Britanie (+3 secții), Franța (+2 secții), Italia (+1 secție). Totodată, s-a renunțat la o secție din Atena (Grecia), dar și cea din Oradea (România).
Ce ține de situația din Rusia, s-a renunțat la secțiile de votare din Kostroma, Kursk, Lipețk, Rezani, Soci/Krasnodar și Surgut. Totuși, s-a acceptat deschiderea a 5 secții de votare în orașul Moscova și 7 – în regiunea Moscova. La fel, câte o secție de votare va activa în orașele Tula și Kaluga, dar și trei secții – la Sankt-Petersburg. Astfel, ca și anterior, numărul total de secții deschise în Rusia va fi de 17.