VIDEO. Am rămas fără una dintre cele mai frumoase minuni ale naturii. Cascada Bigăr s-a prăbușit


VIDEO. Am rămas fără una dintre cele mai frumoase minuni ale naturii. Cascada Bigăr s-a prăbușit

Cascada Bigăr din Banatul Montan, una dintre cele mai căutate atracții turistice din România, s-a prăbușit luni după amiază, puțin după ora 18, scrie Deutsche Welle pe pagina sa de Facebook.

„Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale”, a anunțat și Romsilva pe pagina de Facebook, precizând că va reveni cu imagini și detalii suplimentare zilele următoare.

Potrivit unui activist de mediu, motivul ar fi însă intervenția omului în circuitul apei. „Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat, pentru Deutsche Welle, Mircea Jumanca, ghid de turism și activist pentru protecția mediului. Acesta a mai spus că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Cascada Bigăr din Valea Minișului, județul Caraș Severin, a ajuns de câțiva ani unul dintre locurile cele mai vizitate de turiștii români și nu numai, după ce un site de turism a introdus-o într-un top al celor mai spectaculoase cascade din lume. Mai mulți investitori locali au reușit să atragă fonduri europene pentru diverse proiecte turistice care și-au pierdut, în aceste circumstanțe, obiectul principal de interes.

„Sunt şocat, îmi pare rău. Era cel mai vizitat loc din judeţul nostru. O să analizăm ce este de făcut, dar cu natura nu te joci. E un fenomen normal, ne întristează pentru că aducea multă atenţie şi interes pentru zona noastră, dar Caraş-Severin are multe locuri frumoase şi vă invităm să le vizitaţi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca pentru News.ro.

Romsilva a mai scris pe pagina sa de Facebook că travertinul şi muşchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni şi greutate, iar cascada a cedat sub propria greutate.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.