Astăzi s-au închis audierile martorilor și experților Tribunalului Uigurilor de la Londra, o inițiativă menită să aducă mai mult în lumină oroarea genocidului săvârșit de comuniștii chinezi împotriva minorității uigure și a celor care nu corespund exigențelor regimului comunist de la Beijing, inițiativă lipsită însă de autoritate judiciară și care nu poate emite nicio hotărâre obligatorie pentru niciun guvern.
Martorii și experții au oferit, din prima zi a lucrărilor, de pe 4 iunie, mărturii sumbre despre toate încălcările drepturilor omului în regiunea autonomă uigură Xinjiang (XUAR) – despre arestările arbitrare, torturile, violurile, avorturile forțate, munca forțată și alte crime săvârșite de autoritățile chineze.
Astfel, Quelbinur Sidik, o profesoară născută în Urumqi, cel mai mare oraș din regiunea uigură, care a fost însărcinată de autoritățile locale chineze să predea limba chineză în lagarele de reeducare timp de aproape doi ani, a oferit mărturii despre condițiile insalubre din lagăre și despre violurile, sterilizările forțate și alte abuzuri săvârsite împotriva fetelor și femeilor închise în lagăre:
„Ofițerilor de poliție le place foarte mult să lucreze în lagarele pentru femei, majoritatea se oferă voluntari să lucreze acolo. Se laudă în cercurile lor, după ce se îmbată, cum au violat și pe cine și astfel s-au aflat multe despre faptele lor”.
Quelbinur a mai relatat că toate femeile din tabăra în care a predat au primit periodic tratamente pentru a li se opri ciclul menstrual și că unele au avut de suportat efecte secundare, cum ar fi sângerări severe, atât din cauza injecțiilor cât și a pastilele care li s-au administrat.
De asemenea, a mai povestit Quelbinur, deținutelor li se dă foarte puțină mâncare și apă.
„Nu e de mirare că slăbesc pe zi ce trece și că arată din ce în ce mai rău. Pe lângă faptul că nu le hrănesc suficient, le țin și în camere reci, fără haine adecvate, le bat, le violează și le torturează, le fac să mărturisească crimele pe care nu le-au comis”, a mai spus Quelbinur, descriind ceea ce noi românii știm prea bine din anii ꞌ50.
Un uigur de origine kazaha, Omir Bekali, care a petrecut nouă luni în trei lagăre, pentru acuzații de activități teroriste, a reamintit maltratarea și torturile suferite din partea autorităților. El a spus că într-o tabără a fost plasat într-o celulă de doar 7 metri cu alte 45-50 de persoane, deși celula avea menirea de a adăposti doar 16 persoane și că deținuții erau permanent monitorizați de camere de luat vederi.
Omir a povestit ca i s-a luat sânge de câteva ori, dar și că a fost obligat să ia medicamente necunoscute.
„Oamenii care au avut modificări pe corpul lor, cum ar fi tumorile, au fost îndepărtați. La fel, tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 40 de ani dispăreau frecvent (din celule). Printre aceștia se aflau oameni de afaceri, cadre și angajați”, a relatat el – detalii AICI.
Cum era de așteptat, Beijingul a respins și a luat în derâdere Tribunalul Uigur încă dinaintea începerii audierilor. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat săptămâna trecută că Tribunalul Uigur ”nu este nici legal și nici credibil” și l-a numit „doar o altă farsă inventată de câțiva indivizi, împotriva Chinei”.
„De fapt, așa-numitul tribunal nu are nicio legătură cu legea. Încearcă să folosească titlul de ‹tribunal› pentru a se angaja în manipularea politicii și opiniei publice împotriva Chinei”, a mai spus purtătorul de cuvânt chinez.