Miliția Română în acțiune. Cum au trecut „oamenii legii” de partea „matahalei” care agresa o femeie cu patru copii, stabilind că e vina victimei și confisând telefoanele martorilor (întâmplător de la USR PLUS)


Miliția Română în acțiune. Cum au trecut „oamenii legii” de partea „matahalei” care agresa o femeie cu patru copii, stabilind că e vina victimei și confisând telefoanele martorilor (întâmplător de la USR PLUS)

Ioana Lupea, fostă jurnalistă și fostă membră a echipei de campanie a lui Dan Barna, și Laurențiu Dincă, consilier USRPLUS, au fost, întâmplător, martorii agresării unei femei, în fața celor patru copii îngroziți ai acesteia. Incidentul s-a petrecut la Timișoara, iar turnura pe care a luat-o cazul după implicarea poliției este incredibilă. Unul dintre polițiștii sosiți la fața locului a tăbărât pur și simplu pe victimă învinovățind-o de cele întâmplate. La secție, martorilor cărora li se tot repetat că victima și agresorul sunt în relații de „concubinaj” le-au fost confiscate telefoanele mobile ore în șir, iar bătăușul a fost lăsat să stea în preajma lor la intimidare. 

„La secție ne-a confiscat telefoanele, a ținut agresorul in preajma noastră, ne-au spus ca e un privilegiu că ne iau declarații de martor, au încercat sa ne manipuleze cu "concubinajul", ca și cum asta ar fi firească agresiunea dacă bătăușul e concubin”, a scris Ioana Lupea pe pagina sa de Facebook.  

Redăm mai jos relatările celor doi martori, așa cum au fost ele publicate pe paginile lor de Facebook:  

Laurențiu Dincă:

„Postare după aproape 4 ore în secția de politie, fără acces la telefon.  

O victimă agresată de două ori într-un interval scurt. Prima dată de bărbatul agresor, a doua oară de polițistul care trebuia să își facă treaba, să o salveze.  

Și cum ne îndreptam spre malul Begăi - foarte frumix mai ales în perioada asta, în Timișoara, o fetița alerga plângând, panicată. Alerg după fetiță, o întreb ce s-a întâmplat - “o bate pe mama”. In fața ei alerga fratele mai mare, singurul major. Ajunși acolo, o matahală înjura o femeie, asta după ce a agresat-o și fizic câteva secunde înainte, luând-o de gât și amenințând-o că “îți bag mâna in ghips”. In jurul ei, 3 copiii plângând să o lase pe mama lor în pace. 

Ca sa scurtez, chemat poliția locală - venit poliția locală. Legitimat. Făcut treaba. I-a despărțit pe cei doi, a izolat matahala și a recomand sa facă plângere penală. Cheamă poliția națională pentru plângerea penală.  

Ajung 2 agenți. Coboară. Unul din ei reia procedura - legitimat, ascultat câteva mărturii. Al doilea, care era și șeful de secție din câte înțeleg, trage victima deoparte și de aici începe, pe un ton agresiv: “știu ce fel de poamă ești”, “am mai avut noi de-a-face cu tine” (victima a mai sunat la politie fiind agresată, nu s-a întâmplat nimic), “ești aia de capturează bărbați”. Și jignirile continuau. Din gura polițistului, de față cu copiii ei. În fața polițistului de la Secția 3 de Politie Timișoara, femeia era de vină că e bătută de matahala.  

“Ce, vrei sa depui și plângere acum?” 

De data asta a fost noroc că a fost prezentă și poliția locală, care a dus separat victima la secție. Am ajuns și noi, nu înainte să insistăm ca vrem să fim matori. Depus mărturie - unde am putut descrie și intervenția polițistului. Atât eu, cât și Ioana.  

Femeia e bine acum, a primit un ordin de protecție provizoriu de 5 zile și sper ca un judecător i-l va prelungi. Poate astăzi ar fi avut un ordin permanent, dacă polițistul care trebuia să își facă treaba, ar fi protejat-o încă de la prima plângere.  

Polițistul agresor are un nume: Nicolae Diaconu de la Secția 3 de Politie Timișoara.  

Se va întâmpla ceva cu el? Habar n-am. Poate domnul Lucian Bode ar trebui să aibă grija de angajații din subordine și sa încerce ca astfel de evenimente măcar sa nu se mai repete.  

Pentru că, in cazul tragic al unei crime domestice, dacă una din victime a trecut prin mâinile lui Nicolae Diaconu, el e complice la crimă. La fel cum probabil a fost complice la multe alte acte de violenta împotriva femeilor”. 

Ioana Lupea:

„Mi-am petrecut întrega după-amiază la secția 3 Poliție din Timișoara și am asistat la întreg procesul prin care cei care trebuie să apere victimele devin complici ai agresorului și contribuie la drame.  

Eram pe Tudor Vladimirescu cu Dincă Laurențiu când am văzut o fetiță care alerga, în timp ce plangea in hohote și striga continuu "sună la politie, sună la poliție". Un barbat ii agresa mama in prezența a 4 dintre copiii ei, dintre care doua fetite mici. Am intervenit între victimă și agresorul, fizic, oamenii treceau pe langa noi fara sa se implice și foarte repede a ajuns și poliția locală care a oprit agresiunea.  

Poliția locală a solicitat, conform procedurii, secția 3 poliție pentru a prelua cazul.  

Și de aici incepe povestea horror.  

Au venit 2 polițiști de la sectia 3, iar unul dintre ei a recunoscut-o pe femeie. Nu era prima oară cand era bătută de acest bărbat. Și a chemat-o pe victima in fața agresorului și a inceput sa o învinovatească spunandu-i ca e o poamă care capturează barbatii. Adica spunandu-i exact aceleasi cuvinte pe care i le spunea si agresorul. Iar tot acest discurs l-a tinut in stradă, in fata noastra, într-un fel de pseudo-proces public.  

Practic politistul o intimida pe femeie, incerca sa ne manipuleze pe noi, martorii. I-am atras atentia că incalca procedurile si i-am cerut sa mergem la secție să dăm declarații.  

La secție ne-a confiscat telefoanele, a ținut agresorul in preajma noastră, ne-au spus ca e un privilegiu că ne iau declarații de martor, au încercat sa ne manipuleze cu "concubinajul", ca și cum asta ar fi firească agresiunea dacă batausul e concubin.  

Dar nu ne-am lăsat pana nu au dat ordinul de protecție pentru 5 zile. Sper ca judecătorul va intelege ce pericol reprezinta barbatul pentru femeie și copiii ei care erau disperați că le omoară mama. Pentru ca au vazut de ce e in stare acel barbat. 

Am de gand sa depun plangere impotriva polițistului de la sectia 3”.

Foto jos: Ioana Lupea și Laurențiu Dincă (sursa: Facebook)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.