Comisia Europeană a aprobat miercuri, 2 iunie, un plan substanțial de relansare economică ce vizează Republica Moldova, mai precis un sprijin financiar în cuantum de 600 de milioane de euro. (mai multe detalii AICI)
În acest context, președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, prezent miercuri în emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova, a avertizat cetățenii Republicii Moldova că finanțarea aprobată de UE va fi virată doar în situația în care la Chișinău se va consolida o guvernare pro-europeană după alegerile parlamentare anticipate din data de 11 iulie. Totodată, Țîcu a precizat că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, nu va putea pune bazele unei guvernări pro-europene în situația în care PUN nu accede în Parlament.
Octavian Țîcu: Cu siguranță dacă PUN nu se va regăsi în viitorul Parlament, Maia Sandu nu va avea cu cine să construiască majoritatea pro-europeană. Să înțeleagă cei care ne privesc că fără PUN nu va putea exista o majoritate pro-europeană care să scoată Moldova din mocirlă. Atunci fie va face alianță cu Usatîi, fie cu Dodon, pentru că va fi o necesitate din dorința de a guverna, fie va fi într-o opoziție veșnică și lucrurile nu vor evolua nicăieri. În absența unei guvernări pro-europene, banii, inclusiv cei 600 de milioane de euro promiși de europeni, nu vor veni. Asta trebuie să înțeleagă cetățenii Republicii Moldova.
Jurnalistă: Cum vedeți anunțul făcut de Comisia Europeană (finanțarea de 600 de milioane de euro - n.red.)?
Octavian Țîcu: Este un joc clar. Acuși Rusia o să vină cu un ajutor, cu vreun Sputnik, cu ceva care să-l încurajeze pe Igor Dodon și pe generalul nostru în descompunere (Voronin - n.red.). Sigur, Uniunea Europeană și Occidentul în general are mesaje foarte clare din punctul acesta de vedere. Noi am trăit experiența blocului ACUM, în care banii s-au dar cu scârț atunci când era alianța cu socialiștii, pentru că nu se știa spre ce se merge. Deschiderile care au fost (din partea puterilor occidentale - n.red.) au fost cu jumătate de gură. Pentru ce vor da europenii bani? Asta va fi clar pentru un vector pro-european, românesc, în care Republica Moldova să fie plenar integrată în procesul de integrare în UE, care va fi unul, până la un moment dat, identic cu cel românesc, pentru că altfel nu ai cum. Drumurile, calea ferată, băncile, infrastructura, sistemul energetic, toate duc spre România. Deci este o convergență de interese între unioniști și pro-europeni din punctul acesta de vedere până la momentul în care vom vedea cum vrem să intrăm în UE. Dacă UE spune clar că nu sunt perspective de integrare ca stat, probabil cetățenii vor decide că cea mai corectă cale este Reunirea cu România, pentru că doar așa poți întra în NATO și UE, fără să mai ai alte chestiuni suplimentare. Dar evident că acest mesaj (al Comisiei Europene - n.red.) este clar și anume că în cazul în care nu vor fi forțe pro-europene la guvernare, care să ducă țara într-o direcție, atunci banii aceștia nu vor fi. Așadar, banii se vor da în condițiile în care Republica Moldova va reveni la respectarea Acordului de Asociere, care să o ducă pe direcția în care a mers până la Plahotniuc, când s-a instalat această oligarhie. Acestea sunt mesaje clare pe care politicienii trebuie să le explice cetățenilor. Noi asta vom face și în campanie. Nu e vorba doar de banii UE, ci sunt și bani românești care încă nu au fost folosiți. Cetățenii noștri trebuie să înțeleagă că în condițiile în care vor învinge forțele pro-estice, Dodon, Usatîi, Șor, Caciuc și alții, noi nu vom avea resurse pentru a supraviețui. Ne vom prăbuși. Asta va fi dintr-un anumit punct de vedere și un semnal clar că lucrurile nu mai pot fi salvate decât prin Reunire.