Clotilde Armand, în război cu procurorul Sorin Iașinovschi care a vorbit despre fraude electorale la Sectorul 1, deși nu a terminat de numărat voturile. Jurnalistă: „Iașinovschi are cariera încheiată”


Clotilde Armand, în război cu procurorul Sorin Iașinovschi care a vorbit despre fraude electorale la Sectorul 1, deși nu a terminat de numărat voturile. Jurnalistă: „Iașinovschi are cariera încheiată”

Edilul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat public că a trimis către Inspecția Judiciară   „sesizare împotriva procurorului”  Sorin Iașinovschi, de la SIIJ, care a detaliat public despre dosarul presupuselor fraude la alegerile pentru primarul de sector înainte de finalizarea anchetei. Acesta a declarat, într-un interviu pentru Kanal D, că existența unor fraude, în urma cărora Armand ar fi câștigat alegerile, este o certitudine.  

La finalizarea acestui dosar vom ști cu exactitate care este diferența între ceea ce au votat cetățenii în acest sector și ceea ce s-a consemnat în procesul verbal de consemnare a rezultatului votului. (…)  La nivelul secțiilor, există (fraude, n.red). Există, dar nu pot da cifre, atât vă zic. Există, deci din ce-am văzut, există”, a declarat procuror Iașinovschi, în interviul pentru Kanal D a cărui difuzare, programată pentru miercuri la ora 19.00 a fost anulată. 

„Am trimis către Inspecția Judiciară o sesizare împotriva procurorului de la Secția Specială înființată de Dragnea și Tudorel Toader, procurorul care se ocupă de numărarea voturilor și care a afirmat ieri la un post TV înainte să-și termine ancheta că au fost fraude la alegerile locale din Sectorul 1. Și ce să vezi? Respectiva declarație a procurorului din promo a dispărut imediat de pe toate site-urile PSD imediat după ce am depus sesizarea. Așa, că nu mor caii când vor câinii”, a precizat Armand pe pagina ei de Facebook. 

Parchetul general a anunțat, pe 13 mai, că, până la acel moment, nefiind gata cercetările, nu a putut fi stabilită diferența de voturi de la alegerile locale între Clotilde Armand și Dan Tudorache, menționând că a fost fixat un nou termen de finalizare a anchetei pentru data de 1 august 2021. În acest context, ieșirea publică a procurorului Iașinovschi este cel puțin bizară.  

Jurnalista Sorina Matei (Aleph News) comentează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, gestul procurorului, dar și activitatea SIIJ unde ar fi „o harababură totală” „grație” Liei Savonea, controversată fostă șefă a Consiliului Superior al Magistraturii, o apropiată a lui Liviu Dragnea și Florin Iordache. Ce a făcut Sorin Iașinovschi este abatere disciplinară de pe Lună. Părerea mea este că Iașinovschi are cariera încheiată, nici nu avea ce să caute la SIIJ”, apreciază Sorina Matei într-un comentariu pe Facebook pe care îl redăm integral mai jos 

Sorina Ruxandra Matei:  

„Vreau să vă spun câteva chestii: 

1. Ce a făcut Sorin Iașinovschi de la SIIJ este nemaiîntâlnit și ilegal. Un procuror, pe lege, nu poate vorbi de dosarele în curs. Mai ales în dosare în curs în care nu dă soluții, face cercetări și prelungește termenele. Ce a făcut Sorin Iașinovschi este abatere disciplinară de pe Lună. Părerea mea este că Iașinovschi are cariera încheiată, nici nu avea ce să caute la SIIJ. Cine a văzut interviul de accedere la SIIJ a putut sesiza IQul lui Iașinovschi și cum s-a prezentat spunand că instrumentează dosare la kilogram. Dar de oameni d astia a avut nevoie Savonea la SIIJ. 

2. Sorin Iașinovschi de pe scaun poate fi scos din dosar, de care oricum voia să scape. Ba se pensiona, ba nu se mai pensiona, ba se duce la interviu, ba intră în concediu în timpul cercetărilor, ba iese spune lucruri despre care nu avea voie să vorbească. Nu poate să ducă, n-are experiență pe dosarele grele, cu miză. A vrut să fie și kamikaze și erou. Nu i-a ieșit nimic. I-a ieșit prostia pe nas. 

3. Cine l-a manevrat pe Iașinovschi i-a sfârșit practic cariera. Alt bou/fraieră și ăla/aia din spate. Apropo de informațiile pe surse pe care însuși Iașinovschi nu le confirma prin comunicatele SIIJ. Cand te arunci de pe bloc - ce să vezi, surpriză- s-ar putea să pici în cap. 

4. SIIJ nu este condus. E o harababură totală acolo, grație tot lui Savonea. Cu oameni slabi și papagali și manevrabili n-ai cum să generezi structuri performante. Dacă n-o desfiinteaza puterea, prin prostii colosale se desfiintează singură. 

5. Cu dosarul Tudorache- Clotilde nu se va întâmpla nimic.  

6. Că n-a fost difuzat interviul integral, altă prostie și decredibilizare totală a presei. Părerea mea e că și ăia din spate – alți proști- s-au speriat. De Scutea. Abia după promo și-au dat seama poate că există Ordin al PG pe asemenea situații.  

7. Scutea a acționat corect și în limitele legale. Nu a ieșit ea, eu i-am cerut părerea și a dat pozitie. Tocmai pentru că ieșirea lui Iașinovschi e o abatere și de gravitate nemaintalnita. Procurorii nu au voie să iasa pe cercetările în curs nefinalizate și să emită verdicte. Asta nu inseamna nici impartialitate, nici obiectivitate, nici independență a anchetei. Oricine stie putină magistratură este perfect conștient de gravitatea ieșirii lui Iașinovschi”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.