VIDEO. Acolitul Duduienilor a fost numit în fruntea Direcției Generale Anticorupție. Ministerul de Interne are numai cuvinte de laudă la adresa chestorului care s-a făcut preș în fața interlopilor


VIDEO. Acolitul Duduienilor a fost numit în fruntea Direcției Generale Anticorupție. Ministerul de Interne are numai cuvinte de laudă la adresa chestorului care s-a făcut preș în fața interlopilor

Chestorul Liviu Vasilescu, cel care a demisionat din funcția de inspector general al Poliţiei Române după ce s-a întâlnit cu membri ai clanului Duduianu în miez de noapte, în timpul funeraliilor scandaloase ale interlopului Emi Pian, a fost numit la conducerea Direcției Generale Anticorupție, ministerul de Interne precizând că este un „polițist cu vastă experiență” și „o persoană respectată în sistem”

Vasilescu s-a retras de la conducerea Poliției Române, la începutul lui septembrie 2020după ce a fost acuzat că a negociat cu clanurile interlope, la miez de noapte, în loc să aplice rigorile legii. În cadrul întâlnirii, șefii Poliției ar fi discutat cu interlopii despre ceremonia de înmormântare a lui Emi Pian și ar fi cerut ca aceasta să nu mai aibă loc la ora 13:30, ci mai devreme, pentru a nu cauza probleme forțelor de ordine. 

După apariţia unor imagini video în spaţiul public, Liviu Vasilescu a afirmat că a fost „un demers care este absolut legal, făcut cu bună credinţă”

Anunțul privind numirea lui Vasilescu în fruntea DGA a fost făcut joi seara de de ministrul de Interne, Lucian Bode: 

„Începând de azi, 27 mai, prin numirea la conducerea Direcției Generale Anticorupție a domnului Liviu Vasilescu, chestor principal de poliție, în vârstă de 53 de ani, se face încă un pas important în atingerea obiectivului asumat de a construi instituții puternice și eficiente. Este vorba despre un polițist cu o vastă experiență operativă și managerială (30 de ani în Poliția Română), o persoană respectată în sistem”, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne. 

Conform sursei citate, timp de 10 ani, între anii 1995 - 2005, noul director general al DGA a lucrat în domeniul combaterii criminalității organizate (liniile de muncă antidrog și prinderi în flagrant), ocupând funcții de conducere timp de 5 ani, coordonând acțiuni operative importante, finalizate cu rezultate deosebite, timp de 13 ani, între anii 2005 - 2018, a condus Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română (DOS), dezvoltând practic această structură la un nivel comparabil cu structuri similare din alte state. 

În ce privește atitudinea poliției din timpul funeraliilor lui Emi Pian, când interlopii din diverse clanuri criminale din capitală au încălcat toate restricțiile din pandemiei (și pentru că atitudinea poliției a fost una excesiv de permisivă culminând apoi cu acea întâlnire rușinoasă din creierii nopții), jurnalista Ioana Ene Dogioiu scria la acea vreme pe spotmedia.ro: 

Am văzut o poliție timorată în fața clanurilor interlope. Doar presiunea publică și faptul că ministrul însuși a fost nevoit să răspundă la întrebări a părut să le mai dea un pic de curaj. 

Iar în spatele acestei atitudini revoltătoare, ce suspectează omul simplu, obișnuit mai degrabă cu abuzurile și indiferența Poliției? Incompetență și /sau corupție. Și eu nu cred că ar greși. 

În timp ce îi păzeau cu sfințenie pe interlopi, polițiștii puteau remarca, dacă au avut până acum orbul găinilor, opulența: mașini de super lux, palate. De unde? 

Firme n-au, salarii n-au. Și nici nu cred că un BMW de 140 de mii de euro ca al lui Pian a apărut prin minune în curtea casei. Banii se fac din infracțiuni de la cele cu violență cum sunt tâlhăriile (mai puține că nu rentează raportul risc-beneficiu), la cele mai moderne: trafic de droguri, de persoane, șantaj etc. Unde erau polițiștii SPP-iști ai interlopilor când aceștia făceau banii?”. (mai multe detalii AICI)

„Președintele Iohannis a ocolit răspunsul la întrebarea frontală despre faptul că șefii Poliției Române s-ar fi rugat de clanul Duduienilor, în casa lui Emi Pian, să respecte regulile și să mute înmormântarea mai devreme: ”Ce credeți despre faptul că șefii Poliției Române au mers în miez de noapte să negocieze înmormântarea lui Emi Pian?” 

Chiar dacă președintele nu a comentat în niciun fel atitudinea liderilor Poliției, situația este de o gravitate fară precedent și nu numai că decrediblilizează și mai mult instituția în ochii cetățenilor, dar generează și o stare de tensiune în rândul polițiștilor cinstiți, care se simt umiliți să devină gărzile de corp ale interlopilor. 

Am scris de săptămână trecută despre această îngenunchere a Poliției. Pe atunci însă era vorba doar despre atitudinea umilă a șefului Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, care a și recunosut că a fost în casa Duduienilor în timpul priveghiului și care, în uniformă de agent de stradă, dădea cascadă de interviuri de pe preșul lui Pian. 

Ulterior, fratele defunctului a început să dea și el interviuri pe la România TV în care s-a lăudat cum și alți șefi ai Poliției au venit să se roage de el să respecte regulile la înmormântare și la parastasul de 9 zile. 

Sunt și alte relatări despre o întâlnire în noaptea dinaintea înmormântării, când dl Berechet l-ar fi dus pe Elvis Pian la o biserică din Sectorul 5, unde îl aștepta însuși șeful Poliției Române, chestorul principal Liviu Vasilescu, tot cu rugăminți. 

Când te dai la mâna interlopilor nu te poți aștepta la discreție. Mircea Băsescu știe cel mai bine ce se poate întâmpla.” 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.