Lupta Beijingului pentru izolarea Taiwanului, despre care susține că ar fi doar un teritoriu separat artificial de China, este dusă acum și în interiorul Organizației Mondiale a Sănătății, unde autoritățile comuniste chineze par să reușească să își impună voință fară mari probleme.
Adunarea Mondială a Sănătății a refuzat, luni, o propunere privind participarea Taiwanului în agenda sa, deoarece Taiwanul ar fi fost exclus din rândurile acesteia ca răspuns la pretenția Beijingului că principiul unei singure Chine este consensul comunității internaționale și pentru că problemele legate de Taiwan la OMS ar fi nepopulare, după cum a declarat marți Zhu Fenglian, o purtătoare de cuvânt a Biroului pentru afaceri al Consiliului de Stat Chinez pentru Taiwan – detalii AICI.
Imediat după decizia Adunării Mondiale a Sănătății (care e forumul prin care OMS este guvernată de cele cele 194 de state membre) Germania, Japonia, Cehia și Noua Zeelandă, alături de alți aliați diplomatici, și-au exprimat suportul pentru susținerea statutului Taiwanului în cadrul OMS, ceea ce a lămurit cât de departe de adevăr sunt comuniștii de la Beijing atunci când invocă mincinos „consensul comunității internaționale”.
Astfel, un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, germanul Bjoern Kuemmel, a declarat că lumea nu își poate permite niciun punct mort pe harta sa, făcând referire la decizia excluderii Taiwanului, iar un oficial al Ministerului Sănătății, Muncii și Bunăstării din Japonia, Takei Sadahar, a declarat că Adunarea Mondiala a Sănătății ar trebui să studieze exemple regionale de succes în lupta împotriva pandemiei, ceea ce include obligatoriu și Taiwanul.
Ministrul sănătății din Noua Zeelandă, Andrew Little, a cerut solidaritate globală și s-a opus politizării problemelor de sănătate, în timp ce delegatul ceh Michal Kaplan a declarat că Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să se comporte ca o organizație profesională și să stea departe de politică – detalii AICI.
Numai că OMS face exact asta – participă la lupta politică internațională și o face, din câte s-a văzut în mai multe rânduri și încă se vede, invariabil de partea Chinei comuniste. De aceea a tăiat administrația Trump finanțarea statului american pentru OMS în 2020.