Dictatorul Lukashenko primește lovitură după lovitură din partea Poloniei. Deciziile-cheie luate de oficialii polonezi pe fondul acțiunii teroriste a Belarusului de a deturna un avion cu scopul răpirii unui jurnalist incomod


Dictatorul Lukashenko primește lovitură după lovitură din partea Poloniei. Deciziile-cheie luate de oficialii polonezi pe fondul acțiunii teroriste a Belarusului de a deturna un avion cu scopul răpirii unui jurnalist incomod

Polonia a decis miercuri să interzică accesul avioanelor din Belarus în spaţiul său aerian, măsură luată în cadrul unor sancţiuni europene, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, relatează AFP. 

"Consiliul de miniştri a votat în favoarea unei interdicţii de intrare în spaţiul aerian polonez a avioanelor folosite de companiile din Belarus", a declarat Piotr Muller, potrivit unui mesaj postat pe Twitter.

Această măsură survine în contextul în care liderii UE le-au cerut oficialilor din blocul comunitar să prezinte noi sancţiuni împotriva Belarusului şi să identifice o cale de a interzice liniile aeriene din Belarus în spaţiul aerian comunitar după ce un zbor al Ryanair în care se afla un jurnalist disident a fost forţat să aterizeze duminică la Minsk. (sursa: Agerpres)

CITIȚI ȘI: Uniunea Europeană închide spațiul aerian pentru avioanele din Belarus

În cursul zilei de luni, procurorul general al Poloniei și ministrul Justiției polonez Zbigniew Ziobro au dispus declanșarea unei anchete în cazul avionului forțat să aterizeze în Belarus. Ulterior, compania națională aeriană poloneză LOT a decis să suspende toate zborurile către Belarus și să le redirecționeze pe cele care ar fi trecut în mod normal prin spațiul aerian bielorus. 

De asemenea, Polonia a participat astăzi la o operațiune de blocare a unui avion al companiei bieloruse Belavia. Conform Digi24, un avion al companiei bieloruse Belavia, care a decolat miercuri de la Minsk spre Barcelona, s-a întors din drum după ce s-a învârtit câteva zeci de minute în spațiul aerian al Belarusului, în apropiere de granița cu Polonia, unde urma să intre în spațiul aerian al Uniunii Europene. Agenția de aviație civilă poloneză a transmis că respectivul zbor nu poate tranzita Polonia, în urma unei decizii luate de Franța. 

"Pilotul a primit o informare conform căreia spațiul aerian francez este blocat, iar astfel poate avea probleme în încercarea de a intra", a transmis un reprezentant al agenției de aviație poloneze. (sursa: Reuters)

Sursa foto: Siarhei Leskiec/AFP via Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.