Veșnicul șef al Uniunii Scriitorilor din România (USR) – l-am numit pe Nicolae Manolescu, octogenarul îmbătrânit în rele – a epurat-o brutal, în pură tradiție stalinistă, pe scriitoarea Ruxandra Cesereanu din funcția de redactor-șef al revistei ”Steaua”.
Decizia a fonst transmisă prin intermediul unui preaviz semnat de Nicolae Manolescu – un act administrativ în care se minte și se omite în mod premeditat realitatea de la firul ierbii, scopul final fiind unul singur: mazilirea agresivă și batjocoritoare a Ruxandrei Cesereanu, care lucrează la revista ”Steaua” de mai bine de 30 de ani, în diverse forme, și fără de eforturile căreia această publicație nu ar mai fi fost posibilă de ani și ani de zile.
Închipuiți-vă că Manolescu are tupeul să-i reproșeze Ruxandrei Cesereanu numărul mic de reviste vândute (144 din 500, într-o lună), în condițiile în care Manolescu și acoliții săi din Comitetul Director al USR nu doar că au boicotat cu bună știință, de-a lungul anilor, supraviețuirea revistei ”Steaua”, dar aceste personaje fac parte, în frunte cu același Manolescu, chiar din conducerea revistei amintite. Din postura de redactor-șef, Ruxandra Cesereanu nu a făcut altceva decât să pună în aplicare deciziile și ”strategiile” lui Manolescu și ale Comitetului Director.
Pe de altă parte, de-a lungul a trei decenii, revistei ”Steaua” (și celorlalte publicații ale USR) nu li s-a cerut să asigure anumite cifre din vânzări, întrucât e clar că piața românească este una foarte grea în acest sens, al publicațiilor de factură literară, culturală, dar este cu atât mai intrigant că Manolescu folosește acest pretext ipocrit și injust tocmai acum, după un an și mai bine de pandemie, când toate tirajele s-au prăbușit, în toate domeniile, și cu atât mai mult în cazul publicațiilor USR, pe care chiar el le păstorește cu mână de fier și cu efecte vizibile.
De notat și că Manolescu și-a angajat recent o pupilă în redacția revistei ”Steaua”, deși în preavizul trimis Ruxandrei Cesereanu invocă marile probleme financiare (care nu-s nici ele de ieri, de azi, ci reprezintă o dominantă a administrației Manolescu, care-și folosește din plin sinecurile pentru cei ce-l susțin, îl laudă și-i cară valiza).
Pentru ca grosolănia acestui personaj să atingă noi culmi, e de notat că preavizul pe care l-a semnat ortografiază greșit numele Ruxandrei Cesereanu, ceea ce spune multe despre adevăratele intenții ale lui Manolescu, groparul sinecurist al USR.
Într-o scrisoare deschisă adresată lui Manolescu și minionilor săi din conducerea USR (care-s de multe ori mai scabroși decât șeful lor aboslut), scriitoarea explică, pe larg, atât motivele reale cât și dedesubturile putregăioase care stau, în realitate, la baza acestei epurări staliniste – citiți AICI scrisoarea deschisă a Ruxandrei Cesereanu. Adevăratele motive ale mazilirii rezidă în faptul că scriitoarea a tot criticat la scenă deschisă, în ultimii ani, derapajele totalitare ale lui Manolescu, ostilitatea acestuia fiind stârnită tocmai de opoziția Ruxandrei Cesereanu.
”Mai există o chestiune injustă și incalificabilă, domnule Nicolae Manolescu. Preavizul semnat de dumneavoastră lovește în demnitatea mea de scriitor. Concedierea mea anunțată prin preaviz este o demonstrație de forță din partea dumneavoastră, un gest de a sancționa în mod discreționar libertatea de opinie, de a ataca statutul și demnitatea unui scriitor, mai exact de scriitoare. Sînt consternată și totodată dezgustată de termenii și de tonul preavizului oficial primit, semnat de dumneavoastră. Scopul președintelui USR este să alunge un scriitor profesionist de la redacția uneia dintre revistele Uniunii Scriitorilor?
În final, vă precizez, domnule Nicolae Manolescu (tocmai pentru că sunteți președintele Uniunii Scriitorilor din România), că numele meu (corect) de scriitor este Ruxandra Cesereanu, nu Cesăreanu, așa cum a apărut în preavizul care anunța concedierea mea. Este o minimă regulă de politețe între scriitori ca aceștia să nu își schilodească numele”, scrie Ruxandra Cesereanu.
Profilul unui ”boșorog pervers”. Și slugile lui
La rându-i, scriitorul Claudiu Komartin critică brutala decizie a lui Manolescu, pe care-l cataloghează ”boșorog pervers”, ”scârnav” și ”nursultan”.
”Fiindcă ăsta îi e caracterul scârnav, Nicolae Manolescu pregătește pe careva dintre cei care-i poartă țucalul să pună satrap la revista „Steaua”. Ruxandra Cesereanu, redactor-șef acolo, îl incomoda că nu râde la glumele lui, așa că ce s-a gândit îmbălsămatul de la Vernescu? Încurajat de frumosul exemplu de acum câteva zile al colegului Lukașenko, a deturnat puțin avionul ca să dea jos bampira de la publicația clujeană.
Reamintesc, pentru cei care au deschis aparatele mai târziu, că Nursultanul ăsta local e de 16 ani președintele Uniunii Scriitorilor, pe care a-ngropat-o, dar încă taie și spânzură înconjurat de supuși sus-puși de calitatea morală a unor Chifu, Vosganian, Lavric (detașat oleacă-n Parlament), Mihăieș, Voncu sau Cristea-Enache, care, cel puțin până la pandemuie, îi purtau moaștele prin țară ca Sfintei Parascheva.
Eu am combătut vreo trei-patru ani, dar am luat o pauză, că n-aveam nimic de câștigat din asta, în plus vrând să construiesc pe cont propriu o alternativă la prosteala asta dusă-n derizoriu de un boșorog pervers. Dar uite că unii chiar au de pierdut. Și nu mai e vorba doar de cei dați afară din Uniune pentru delict de opinie, în tăcerea asurzitoare a mii de colegi.
Ca să dau un exemplu în legătură cu coloana vertebrală a scriitorului român: în 2015 am pornit un Grup de Reformă a USR și am redactat împreună cu Andrei Terian un program cu propuneri punctuale pe care l-au semnat vreo sută de scriitori. La câteva zile după ce am lansat public scrisoarea, unul dintre ei mi-a scris să-i scot numele de pe orice listă, propunere sau protest anti-Manolescu. L-am văzut după nici o lună în niște poze la mare prin Bulgaria, unde participa la Turnirul poetic dintre două filiale ale Uniunii. Acum îl observ pe același omuleț strigând că e incredibil ce i se întâmplă Ruxandrei Cesereanu. Of of of, unele tare nu se vor vindeca niciodată prin părțile astea”, scrie Claudiu Komartin, pe Facebook.