Judecătoarea care a speriat Brăila a fost suspendată. Magistratul eliberase din arest un monstru acuzat că a sechestrat și violat o copilă timp de opt luni, iar anterior pusese în libertate un tâlhar periculos


Judecătoarea care a speriat Brăila a fost suspendată. Magistratul eliberase din arest un monstru acuzat că a sechestrat și violat o copilă timp de opt luni, iar anterior pusese în libertate un tâlhar periculos

Judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila, care a înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu în cazul unui bărbat acuzat de comiterea infracțiunii de viol asupra unei minore, a fost suspendată şase luni din funcţie de Consiliului Superior al Magistraturii, scrie agerpres.ro.
 
"Cu majoritate, admite în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva Cristinei Coarnă, judecător în cadrul Judecătoriei Brăila. În baza art. 100 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică Cristinei Coarnă (...) sancţiunea disciplinară constând în 'suspendarea din funcţie pe o perioadă de 6 luni' pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. s) şi art. 99 lit. t) teza a II-a din acelaşi act normativ. (...) Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată în minuta deciziei Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM. 
 
În luna februarie, Secţia pentru judecători decidea ca aceasta să fie suspendată din funcţie pe perioada cercetării disciplinare. 
 
Judecătoarea Cristina Coarnă a decis, în decembrie 2020, să îl elibereze din arest și să-l plaseze în arest la domiciliu pe un bărbat acuzat că a sechestrat şi violat timp de opt luni o minoră în vârstă de 13 ani, motivându-și în termeni cel puțin bizari decizia: „Cu titlul de exemplu, instanța de fond a considerat că un atentat terorist care să genereze victime multiple, un omor care să stârnească frică generală ar putea justifica măsura arestării preventive (…).

În prezenta cauză, faptele inculpatului, deși reprobabile nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața, existența în vreun fel. Nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă.

Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității nu ar mai exista temei de luarea a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege. Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piața publică, instanța de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile de la 22.12.2020 până la 20.02.2021 inclusiv”.
 
Bărbatul acuzat de viol - Gheorghe Dima, 32 de ani, originar din județul Bacău - nu a apucat să părăsească arestul IPJ Brăila, deoarece, pe 15 februarie, Tribunalul Brăila a admis contestația Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila şi a menţinut măsura arestului preventiv în acest caz. 

În perioada noiembrie 2016-iunie 2017, bărbatul, profitând de imposibilitatea unei minore, în vârstă de 13 ani, de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, ar fi întreţinut raporturi sexuale cu aceasta”, preciza inspectorul Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, în august anul trecut. 

EVZ arăta recent într-un articol că judecătoarea Coarnă nu este la prima sentinţă de genul ăsta. „Spre exemplu, în cazul Broască Marian Alin, 35 de ani, decizia judecătoarei este la fel de uluitoare.  

Pe data de 18 septembrie 2019, Broască atacă două femei, una în cartierul Hipodrom, alta în cartierul Radu Negru şi le tâlhăreşte de bijuteriile pe care le aveau pe ele. Broască nu este la prima abatere de acest gen. A mai făcut puşcărie pentru fapte similare. A fost prins repede de poliţişti şi băgat după gratii. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a confirmat mandatul de arestare. Nici la apel nu are mai mult succes. Broască rămâne în continuare după gratii, la Penitenciarul Galaţi. 

După trei luni îl găseşte aici judecătoarea Cristina Coarnă. Nu îl găseşte pentru că Broască orăcăia prea tare de după gratii de se auzea până la Brăila. Ci din proprie iniţiativă. Pe 17 decembrie 2019, judecatorul Cristina Coarna a verificat din oficiu legalitatea şi temeinicia masurii arestării preventive a lui Broască. Şi dacă tot a verificat din oficiu, Cristina Coarnă a fost convinsă că flerul nu a trădat-o. După mintea ei, Broască stătea degeaba în puşcărie, aşa că a decis să-i de dreumul acasă, considerând că faptele comise de acesta nu sunt aşa de grave.  

Ar trebui să fim naivi să credem că Broască, odată eliberat, nu dispărea în ceaţă. Mai ales că a declarat că le-a tâlhărit pe cele două femei pentru a face rost de bani să plece în străinătate. Noroc că a doua zi Parchetul Brăila a făcut recurs, acesta a fost admis şi Alin Broască a rămas după gratii. 

Judecătoarea Cristina Coarnă a mai dat de-a lungul timpului astfel de sentinţe aberante, desfiinţate de instanţele superioare. Ceea ce i-au determinat pe colegii ei, judecători, să o sfătuiască în mai multe rânduri să se mute la Secţia Civilă a Tribunalului Brăila, că de acolo nu are cum pune tâlhari şi violatori în libertate. Cristina nu a vrut. A rămas să împartă dreptatea după mintea ei”, a scris EVZ.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.