Israel și Hamas au oprit războiul, ambele tabere declarându-se victorioase. Cum s-a ajuns la armistițiul care a pus capăt conflictului


Israel și Hamas au oprit războiul, ambele tabere declarându-se victorioase. Cum s-a ajuns la armistițiul care a pus capăt conflictului

Armistițiul dintre Israel și jihadiștii Hamas privind încetarea bombardamentelor a intrat în vigoare la primele ore ale dimineții de vineri, punând capăt astfel celor 11 zile de conflict în care și-au pierdut viața aproximativ 240 de persoane.  

BBC relatează că palestinienii din Gaza au sărbătorit încetarea focului în stradă, un oficial Hamas avertizând însă că gruparea e pregătită să riposteze în orice moment dacă e cazul.  

Ambele părți s-au declarat victorioase. 

Potrivit presei israeliene, Hamas continuă să provoace, lansând amenințări și declarații ostile în presă și rețelele de socializare. „Pregătisem un atac cu rachete devastator, care să lovească Israelul de la Haifa (nord) până la Aeroportul Ramon (sudul Israelului), dar l-am oprit din cauza armistițiului”, ar fi declarat reprezentanți ai Hamas potrivit The Jerusalem Post.  

 „Este adevărat că bătălia se termină astăzi, dar Netanyahu și întreaga lume trebuie să știe că mâinile noastre sunt pe trăgaci și vom continua să întărim capacitățile rezistenței. Și îi transmitem lui Netanyahu și armatei sale, dacă te întorci, ne vom întoarce!", a averizat Ezzat El-Reshiq, oficial Hamas.

„Aceasta este euforia victoriei", a precizat Khalil al-Hayya, numărul doi al biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza, în timpul unui discurs adresat persoanelor reunite pentru a sărbători armistiţiul, promiţându-le totodată acestora reconstruirea caselor distruse de raidurile israeliene. 

Ostilităţile au început pe 10 mai, cu un tir de de rachete al Hamas asupra Israelului în semn de "solidaritate" cu sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, unde le-a fost restricţionat accesul, scrie agerpres.ro. 
 
După aceste atacuri, Israelul a lansat o operaţiune menită să reducă capacităţile militare ale Hamas prin intensificarea atacurilor aeriene asupra Fâşiei Gaza, o enclavă cu o populaţie de două milioane de locuitori aflată sub blocadă israeliană de aproape 15 ani. 
 
La rândul lor, grupările Hamas şi Jihadul Islamic au lansat un număr record de peste 4.300 de rachete asupra Israelului, care are un scut antirachetă ce a făcut posibilă interceptarea a 90% din aceste proiectile. 
 
Dacă armata israeliană a redus capacităţile militare ale Hamas prin uciderea mai multor comandanţi din departamentele tehnic şi de informaţii şi prin distrugerea infrastructurii sale, mişcarea armată islamistă a reuşit în mod simbolic, potrivit analiştilor, să readucă în centrul atenţiei conflictul israeliano-palestinian. 

Oprirea focului are la bază o propunere a Egiptului, care a promis că militanţii din Fâşia Gaza vor înceta să mai lanseze rachete dacă Israelul ar recurge la o încetarea focului. 

Vestea a venit la o zi după ce președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să caute detensionarea situației și în mijlocul ofertelor de mediere dinspre Egipt, Qatar și Națiunile Unite. 

Totodată, un oficial al Hamas a declarat pentru Reuters că încetarea focului va fi „reciprocă și simultană”. 

De asemenea, cabinetul de securitate israelian s-a reunit joi seară pentru a discuta despre un posibil armistițiu după 11 zile de conflicte, iar presa israeliană a scris că acesta a aprobat armistițiul pe baza a ceea ce un oficial ar fi numit „liniște în schimbul liniștii”. 

Mai apoi, informația a fost confirmată oficial de un comunicat al autorităților israeliene. 

"Cabinetul de securitate a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor oficialilor de securitate de a accepta inițiativa egipteană de încetare a focului bilaterală necondiționată", au declarat într-un comunicat autoritățile israeliene. 

Preşedintele american Joe Biden a declarat că încetarea focului între Israel şi Hamas, intrată în vigoare vineri, la ora 02:00 (23:00 GMT), reprezintă "o adevărată oportunitate" pentru a avansa în direcţia păcii, transmite AFP. 
 
"Sunt convins că palestinienii şi israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranţă şi să se bucure de acelaşi nivel de libertate, prosperitate şi democraţie", a declarat Joe Biden la Casa Albă. 
 
"Administraţia mea îşi va continua eforturile diplomatice discrete, dar hotărâte, pentru a se îndrepta către acest obiectiv", a continuat el. "Sunt convins că avem o oportunitate reală de a avansa şi mă angajez să acţionez în această direcţie", a adăugat preşedintele SUA. 
 
Liderul de la Casa Albă a apreciat eforturile Egiptului, putere regională care are relaţii atât cu Israel, cât şi cu Hamas, şi care a jucat un rol decisiv în convenirea armistiţiului. 
 
"Vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de preşedintele (Abdel Fattah) Al-Sisi şi de înalţii oficiali egipteni care au jucat un rol absolut crucial", a menţionat Biden. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.