VIDEO. Momente de groază în China după ce un bloc-turn de 300 m a început să se clatine din senin. Nici ulterior nu a fost identificat motivul care a provocat mișcarea clădirii


VIDEO. Momente de groază în China după ce un bloc-turn de 300 m a început să se clatine din senin. Nici ulterior nu a fost identificat motivul care a provocat mișcarea clădirii

Unul dintre cele mai înalte blocuri turn din sudul Chinei a fost evacuat, marți, în jurul prânzului, după ce a început să se zgâlțâie serios, aparent fără motiv, provocând panică în rândul salariaților care se aflau la muncă în acel moment.  

Numeroase filme apărute ulterior în rețelele de socializare au surprins mișcările ample ale clădirii de aproximativ 300 de metri și groaza oamenilor care fugeau pe străzi cât mai departe de gigantul care parcă prinsese viață. 

Incidentul s-a produs în Shenzhen, sudul Chinei, iar zgârie-norul, dat în folosință în anul 2000,  este sediul unei companii de produse electronice - Shenzhen Electronics Group (SEG). Nici cercetările ulterioare nu au reușit să identifice motivul pentru care blocul uriaș s-a zgâlțâit din temelii. „În regiune s-a produs niciun cutremur pe parcursul zilei iar experții nu au detectat vreo anomalie la structura de rezistență a clădirii și nici ceva care să-i pună pe gânduri în imediata vecinătate”, se arată într-un comunicat oficial care mai precizează și faptul că incidentul de marți, din jurul prânzului, a fost singular, ulterior neînregistrându-se vreo altă mișcare a imobilului.  



Potrivit The Guardian, blocul „mișcător” este a 18-a cea mai înaltă construcție din Shenzhen, o metropolă situată aproape de Hong Kong, unde producția locală de tehnologie de ultimă generație a explodat efectiv. Mulți giganți chinezi, printre care Tencent și Huawei, au sediile centrale la Shenzhen unde se află și al patrulea cel mai înalt zgârie-nori din lume, Ping An Finance Centre (599 metri). 

The Guardian mai scrie că prăbușirea, din senin, a unor construcții nu e ceva chiar neobișnuit în China, mai ales din cauza urbanizării agresive și a standardelor foarte permisive în materie de construcții. În mai, anul trecut, un hotel de cinci etaje unde erau carantinați suspecții de COVID-19 s-a prăbușit în orașul Quanzhou, provocând moartea a 29 de persoane. De asemenea, cutremurul devastator din 2008 a curmat peste 69.000 de vieți și pentru că multe imobile, printre care și numeroase școli, erau construite prost, cu materiale de slabă calitate.  



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.