Biserică siriacă, DEVASTATĂ în sud-estul Turciei. Soldații din ”trupele de securitate” ale Ankarei, printre suspecți


  • ACP
  • May 19, 2021 10:07
  • 2094
Biserică siriacă, DEVASTATĂ în sud-estul Turciei. Soldații din ”trupele de securitate” ale Ankarei, printre suspecți

O biserică din satul siriac Kovankaya, ultima localitate creștină din provincia Șırnak, din sud-estul Turciei, a fost devastată cu câteva zile în urmă de mai multe persoane despre care se crede că ar face parte din trupele de securitate ale Turciei. 

Atacul asupra bisericii rupestre Marta Shimoni a fost descoperit pe 11 mai, când membri ai familiei Diril au mers în satul creștin pentru a se ocupa de pomii fructiferi ai părinților lor, dispăruți în condiții neelucidate. 

Cu doar două zile înainte, pe 9 mai, Gülcan Diril și alți săteni au văzut mergând în direcția bisericii un grup de opt bărbați, despre care crede că ar fi chiar cei care au devastat biserica. 

„Era în jurul prânzului. Nu știm dacă au fost soldați printre ei, dar am văzut un grup de opt membri ai forțelor de securitate ale statului”, a declarat Gülcan Diril pentru publicația „Mezopotamya”. 

Atacul „a avut loc după venirea personalului de securitate, până atunci nu venise nimeni altcineva” a mai spus ea. 

Obiectele creștine de cult și moaștele din interiorul bisericii, inclusiv icoane, cruci și rozarii, au fost distruse în urma incursiunii grupului de agresori. 

De notat că atacul asupra bisericii Marta Șimoni a venit după tulburările legate de intervenția trupelor israeliene la moscheea Al-Aqsa, fapt care ar fi înfuriat autoritățile de la Ankara și ar fi inflamat spiritele în rândul musulmanilor radicali. 

Potrivit avocatei pentru libertatea religioasă Nadine Maenza, guvernul de la Ankara pare să descurajeze întoarcerea creștinilor în regiunile din sud-estul țării, unde se află și biserica devastată, care au o populație majoritară de kurzi, relatează publicația turcă Ahval News – sursa AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.