Tudorel Toader, fostul „sinistru” al Justiției, intră în anchetă disciplinară pentru folosirea abuzivă a calității academice


Tudorel Toader, fostul „sinistru” al Justiției, intră în anchetă disciplinară pentru folosirea abuzivă a calității academice

Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), organism consultativ al Ministerului Educației Naționale, obligă Comisia de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași să inițieze procedura de anchetare disciplinară a lui Tudorel Toader, anunță pe pagina sa de Facebook organizația Reset. 

”În februarie 2020, Reset adresa Comisiei de Etică a UAIC o sesizare privind săvârșirea unei abateri disciplinare de către Tudorel Toader care, pe vremea când era ministru al Justiției, a acordat două interviuri din biroul de rector al Universității, deși se auto-suspendase din funcția de rector. 

Conform Codului de etică al Universității, abaterile au fost următoarele: 

- obținerea, pretinderea sau nerefuzarea unor avantaje necuvenite 

- folosirea abuzivă a calității de membru al comunității academice 

- folosirea numelui UAIC, a resurselor umane, financiare sau materiale în scopuri politice partizane 

Comisia de Etică a Universității a invocat presupuse conflicte de interese și incompatibilități în codul de etică și deontologie profesională universitară, precum și un document fără valoare juridică. 

Am adresat apoi o cerere 544/2001 de acces la informații de interes public, în care am solicitat informații despre demersurile de a constitui o comisie externă care să se pronunțe asupra faptelor sesizate, însă răspunsul a fost că nu s-a luat în calcul constituirea unei comisii externe și nici nu s-au identificat alte soluții pentru a rezolva speța. 

Reset a mers mai departe și s-a adresat forului superior, respectiv Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU - este un organism care aparține de Ministerul Educației Naționala), care ne-a dat dreptate în totalitate, obligând Comisia de Etică să se pronunțe cu privire la sesizarea depusă și, eventual, să recurgă la experți externi, cum s-a mai procedat, de altfel, în trecut.  

De altfel, am și fost informați în urmă cu câteva zile că, în ședința extraordinară din 28.04.2021, Comisia de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a decis redeschiderea cazului și validarea sesizării, respectiv demararea procedurilor de cercetare”, arată Reset pe pagina sa publică de Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.