Ce a provocat prezenta înfruntare Israel - Hamas


Ce a provocat prezenta înfruntare Israel - Hamas

Intensificarea atacurilor Hamas asupra Israelului și riposta dură a acestuia s-a produs la capătul a două săptămâni de violențe în Ierusalim, pe fondul suprapunerii unor evenimente religioase - Ramadanul - și laice – Ziua Ierusalimului, la care se adaugă un presupus abuz al statului israelian. 

Scânteia actualei crize din Ierusalim  pare să fie, potrivit relatărilor presei occidentale, un posibil ordin abuziv de evacuare forțată a unor familii palestiniene din casele lor din zona Sheikh Jarrah, în afara orașului vechi din estul Ierusalimului, sub pretextul că locuințele acestora ar aparține, de fapt, unor comunități evreiești. Decizia finală urma să fie luată de instanță la începutul acestei săptămâni, dar procesul s-a amânat. Situația este reclamată însă de palestinieni drept un proces de purificare etnică. 

„Trimișii au remarcat cu îngrijorare posibilele evacuări ale familiilor palestiniene din casele în care trăiesc de generații în cartierele Sheikh Jarrah și Silwan din Ierusalimul de Est și își exprimă opoziția față de acțiunile unilaterale, care nu vor face decât să escaladeze mediul deja tensionat”, a precizat Biroul Coordonatorului Special al Organizației Națiunilor Unite pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu (UNSCO) care monitorizează situația din regiune, emisarii acestuia fiind preocupați și ei de evacuările forțate din zona Sheikh Jarrah, relatează Radio Europa Liberă. 

Săptămâna trecută, polițiști înarmați s-au ciocnit cu manifestanții palestinieni în Ierusalimul de Est, în aproprierea moscheii Al Aqsa de pe Muntele Templului, al treilea cel mai sfânt loc al islamului – Sanctuarul Nobil, dar și locul cel mai sfânt pentru evrei pentru că acolo s-au aflat cele două temple distruse de babilonieni, respectiv, de romani. Această locație a fost epicentrul conflictului din ultimele zile și este un loc unde confruntări între israelieni și palestinieni au avut loc și în trecut.  

Polițiștii israelieni au folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene împotriva palestinienilor dintre care unii au trebuit să fie tratați la fața locului. Majoritatea celor răniți au fost palestinieni, spune Semiluna Roșie Palestiniană. 

Vinerea trecută au fost anunțați cel puțin 200 de răniți la moscheea Al Aqsa unde aveau loc rugăciunile de seară ale palestinienilor. Cele mai semnificative tensiuni între palestinieni și forțele de poliție au avut loc în Ierusalimul de Est în orașul vechi care poartă conotații diferite pentru palestinieni și israelieni. 

Conflictul a luat o turnură mult mai amplă, luni, pe 10 mai, de Ziua Ierusalimului (când s-au împlinit 54 de ani de la capturarea unor părți ale orașului - Ierusalimul de Est - în războiul arabo-israelian din 1967), Hamas, mișcare islamistă care controlează Fâșia Gaza, lansând mai multe rachete spre Ierusalim, pentru prima dată în ultimii șapte ani. Israelul a ripostat imediat cu raiduri aeriene, lovind inclusiv ținte civile și omorând cel puțin 20 de palestinieni, printre care și nouă copii.  De altfel, evenimentele publice de Ziua Ierusalimului sunt percepute de palestinieni drept provocări, aceștia considerând Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului lor stat.  

The New York Times scrie că pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, prezentul conflict este o șansă extraordinară de a abate atenția de la problemele politice și de a crea tensiuni între partidele din opoziție care negociază debarcarea sa, permițându-i să mai rămână o vreme în fruntea guvernului, deși era doar o chestiune de zile până la plecarea sa din funcție.  Netanyahu a avertizat deja că militanții Hamas vor plăti „foarte scump” pentru atacul lansat. (detalii AICI)

Pe de altă parte, prezentul conflict permite Hamas să-și reînnoiască pretențiile de lider al opoziției palestiniene, încercând să convingă că atacul cu rachete este răspunsul direct la raidurile poliției de la Moscheea al-Asqa din Ierusalimul de Est.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.