"Credibilitatea Justiției este subminată din interior!". Rareș Bogdan, replică pentru instituția care, sub Netejoru, are un iz sovietic, sancționând vocile care semnalează problemele sistemice


"Credibilitatea Justiției este subminată din interior!". Rareș Bogdan, replică pentru instituția care, sub Netejoru, are un iz sovietic, sancționând vocile care semnalează problemele sistemice

Inspecția Judiciară a finalizat raportul privind "apărarea independenței autorității judecătorești în ansamblul său faţă de afirmațiile din spațiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic 10 August", stabilind că liderii politici ai coaliției de la putere, printre care prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, au afectat independența autorității judecătorești, scrie AlephNews. În acest context, eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a oferit o replică critică la adresa Inspecției Judiciare, subliniind că nu el sau alți lideri politici au afectat credibilitatea Justiției, ci aceasta a fost subminată chiar din interiorul sistemului judiciar. 

CITIȚI ȘI: Inspecţia Judiciară sare la gâtul politicienilor care au comentat dosarul „10 august”. Florin Cîţu, Stelian Ion, Dacian Cioloş, Dan Barna, Vlad Voiculescu şi Rareş Bogdan, acuzați că au afectat independența justiției

"Constat cu uimire și amărăciune că, în legătură cu Dosarul “10 August”, sunt acuzat de părți din CSM că știrbesc credibilitatea justiției și îi afectez independența. Asta deoarece am curajul să mă declar nemulțumit de unele soluții puse în dosar. Doamnelor și domnilor magistrați, respect haina dvs, admit că autoritatea de lucru judecat este precum definiției, dar nu sunt mort. Sau tâmpit. Deci pot să am păreri, căci sunt o ființă care gândește. Deci am. Credibilitatea justiției și independența ei sunt afectate de gândirea/practicile unei părți a ei (din fericire, actorii acestei reminiscențe sunt puțini). Credibilitatea Justiției este subminată din interior, nu e opera mea sau a lui Florin Cîțu sau Stelian Ion, care veneau din Piața Victoriei, unde protestau împotriva OUG 13 și a terorizării magistraților taman la mine în emisiune! Și nu o dată! Realizam prima și singura emisiune din prime-time în care campania “Fără penali” era asumată, criticam dur politicienii care atacau independența justiției și puneau România pe primele pagini ale ziarelor din toată lumea. Emisiunea mea a fost vârful de lance, nava-amiral a presei care apăra independența justiției, ne facem că uităm? Și încă ceva: justiția trebuie să apere interesele poporului, iar acesta, pe 10 August, a fost umilit de jandarmi! Oamenii care criticau puterea au fost bătuți și gazați!! Mulți veneau de la mii de kilometri să-și apere țara din ghearele unor bolșevici care confiscau tot: Jandarmerie, justiție, resurse. NE FACEM CĂ UITĂM?? Fiat Justiția, dar să fie Justiție! Ce facem cu mii de magistrați onești care nu participă la jocuri bizare, hm? Și ei afectează credibilitatea Justiției!?", a scris Rareș Bogdan pe Facebook. 

Într-un interviu acordat publicației Epoch Times, Rareș Bogdan a atras atenția că există o problemă sistemică în România, membrii breslelor, indiferent despre care vorbim, evitând să-și sancționeze colegii care greșesc, un exemplu sugestiv fiind cel al procurorului Doru Stoica care a clasat Dosarul 10 august în urma unei instrumentări deficitare, iar cu toate acestea Inspecția Judiciară nu s-a autosesizat în cazul lui. 

Reporter: Cum vă explicaţi însă faptul că Inspecţia Judiciară a găsit oportun să sancţioneze declaraţiile dumneavoastră, ale lui Florin Cîţu, Stelian Ion etc., însă nu a găsit oportun să se autosesizeze în ceea ce priveşte procurorul care a clasat acea parte din dosarul "10 august" şi nu a găsit oportun nici şeful CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la faptul că doamna Giorgiana Hosu, fosta şefă DIICOT, nu şi-a făcut datoria chiar aşa cum ar trebui în ceea ce priveşte acest dosar?

Rareş Bogdan: În general, breslele din România funcţionează, din păcate, prin apărarea celor din interiorul breslei, fără să analizeze neapărat echilibrat sau echidistant anumite derapaje. Nu am prea văzut, nici în cazul medicilor, nici în cazul politicienilor care îşi protejează de cele mai multe ori personajele cu probleme, nici în cazul sportivilor, nici în cazul justiţiei, judecătorilor sau procurorilor, ca cei din interiorul acestor bresle să fie capabili să aibă forţa să îşi critice un coleg atunci când greşeşte. Cred că este o greşeală şi ar trebui să învăţăm din asta. Aşa cum noi, politicienii, trebuie să învăţăm să sancţionăm atunci când un politician greşeşte sau sfidează sau nu este corect cu cei care l-au votat, cred că, la fel, şi judecătorii şi procurorii trebuie să înţeleagă că atunci când un coleg, în speţă cel care a închis cazul, face o greşeală, poate de interpretare, poate fără rea-voinţă, să aibă puterea să spună "colegul respectiv a greşit, intervenim noi să echilibrăm situaţia tocmai pentru a spori încrederea în Justiţie. (citiți AICI interviul complet) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.