Inspecţia Judiciară sare la gâtul politicienilor care au comentat dosarul „10 august”. Florin Cîţu, Stelian Ion, Dacian Cioloş, Dan Barna, Vlad Voiculescu şi Rareş Bogdan, acuzați că au afectat independența justiției


Inspecţia Judiciară sare la gâtul politicienilor care au comentat dosarul „10 august”. Florin Cîţu, Stelian Ion, Dacian Cioloş, Dan Barna, Vlad Voiculescu şi Rareş Bogdan, acuzați că au afectat independența justiției

Inspecţia Judiciară a finalizat raportul privind „apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic „10 August”, stabilind că liderii politici ai coaliției aflată la guvernare au afectat independenţa autorităţii judecătoreşti, scrie alephnews.ro.

Prin declaraţiile publice, postările pe reţele de socializare, astfel cum au fost preluate şi prezentate în mass-media s-a produs o încălcare a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, cu consecinţa scăderii încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar şi, implicit, a afectării independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său, concluzionează IJ în fruntea căreia se află și astăzi de judecătorul plagiator Lucian Netejoru al căruia mandat a fost prelungit, în 2018, la intervenția lui Liviu Dragnea.  

„Ulterior soluţionării definitive a dosarului nr.26704/3/2020, dar anterior motivării hotărârii judecătoreşti, în perioada 2-4 martie 2021, mai multe personalităţi politice din România, reprezentanţi ai puterilor executive şi legislative (prim-ministrul României, ministrul Justiţiei, europarlamentari, reprezentanţi ai partidelor politice aflate în prezent la guvernare), fie în cadrul unor postări pe reţeaua de socializare facebook, fie în cadrul unor interviuri şi emisiuni radio şi TV, au făcut o serie de afirmaţii referitoare la legalitatea soluţiilor dispuse de procuror/pronunţate de judecător, funcţionarea sistemului de justiţie în ansamblul său, activitatea procurorilor de caz, a procurorului-şef DIICOT şi a judecătorului de cameră preliminară şi au solicitat, după pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, identificarea altor căi de continuare a anchetei penale faţă de persoanele pentru care se dispusese clasarea sau demararea unei anchete parlamentare care să aibă aceeaşi finalitate, respectiv de stabilire a persoanelor vinovate, care au continuat şi ulterior luărilor de poziţie ale Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, Tribunalului Bucureşti şi ale reprezentanţilor unor asociaţii profesionale ale judecătorilor”, arată IJ.  

Raportul Inspecţiei Judiciare citează şi prezintă pe larg declaraţiile publice făcute de Stelian Ion, ministrul Justiţiei, Rareş Bogdan – europarlamentar PNL, prim vicepreşedinte PNL, Vlad Gheorghe – europarlamentar USR,  Florin Cîţu– prim – ministru al României, Dacian Cioloş – europarlamentar PLUS, Vlad Voiculescu – fost ministru al Sănătăţii, Dan Barna, co- preşedinte USR PLUS, Iulia Scântei, senator PNL, dar şi poziţionări publice care ar fi afectat independenţa Justiţiei făcute de ONG-urile comunitatea DeclicCorupţia UcideEvoluţie în InstituţieGeeks for DemocracyIniţiativa RomâniaRezistenţaReset IaşiBraşovul Civic sau Cătălina Hopârteanu. Concluziile raportului pot fi citite integral AICI.

IJ a fost acuzată în repetate rânduri de evaluări părtinitoare, o serie de acuzații grave la adresa instituției conduse de Netejoru fiind lansate recent de către Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii care a  și votat, la sfârșitul lui martie,  în unanimitate, sesizarea Comisiei speciale a instituției pentru analizarea și propunerea către plen a revocării șefului IJ.  

Sub mandatele lui Netejoru, Inspecția Judiciară a deschis nenumărate acțiuni disciplinare împotriva procurorilor care au instrumentat dosare grele. Cel mai proeminent client al IJ a fost ex-șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Aproape toate acțiunile disciplinare al IJ, cu excepția celor împotriva fostului procuror DNA Mircea Negulescu, zis Portocală, au fost respinse însă de Secția pentru procurori a CSM. 

Inspecția judiciară condusă de judecătorul Netejoru a întocmit acțiuni disciplinare și împotriva unor judecători care au criticat abuzurile PSD de pe vremea lui Liviu Dragnea. A fost cazul judecătoarei de la Bihor, Crina Muntean, sau al judecătorului Cristi Danileț. 

Judecătoarea Muntean a fost suspendată timp de 6 luni din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, ca urmare a unei acțiuni disciplinare demarate de IJ, după ce a dezvăluit într-un interviu rețelele de interese din magistratura din Bihor. 

Judecătorul Danileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM cu diminuarea salariului cu 5 la sută, timp de 2 luni, pentru o postare pe Facebook în care denunța atacurile PSD la adresa Justiției. 

Dubla măsură a Inspecției Judiciare reiese și din modul în care a clasat plângerile împotriva procurorilor Bogdan Licu și Mihaiela Moraru, în comparație cu propunerea recentă de suspendare din funcții a trei judecători care ar fi discutat probleme ale sistemului judiciar pe un grup privat de Facebook. 

Opt judecători sunt cercetați disciplinar de IJ după ce au comentat pe un forum privat diverse teme ale sistemului judiciar, iar trei dintre ei sunt propuși pentru suspendarea din funcție pe perioada cercetărilor. Motivul? Ar fi făcut politică pe Facebook și au adus atingere imaginii instituției. Coincidență sau nu, doi dintre ei au legătură cu sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în ce privește legalitatea înființării Secției Speciale și legalitatea desemnării prin OUG a interimatului Inspecției Judiciare, deci a lui Netejoru însuși. 

Pare mai degrabă o răzbunare, dar și o dublă măsură, pentru că în alte cazuri, cum ar fi cele ale Mihaielei Moraru Iorga și Bogdan Licu, Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru a fost suspect de tolerantă, arată Radio Europa Liberă într-un amplu articol care poate fi citit integral AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.