Carnagiu îngrozitor în Israel: 45 de oameni au murit zdrobiți și peste 150 au fost răniți la un festival religios. Cel mai grav dezastru civil din istoria țării


  • ACP
  • Apr 30, 2021 15:56
  • 1996
Carnagiu îngrozitor în Israel: 45 de oameni au murit zdrobiți și peste 150 au fost răniți la un festival religios. Cel mai grav dezastru civil din istoria țării

Vineri a fost înregistrat în Israel cel mai grav dezastru civil din istoria țării – nu mai puțin de 45 de persoane au fost ucise și peste 150 rănite la un festival religios din nordul Israelului, la care au participat zeci de mii de evrei ultraortodocși. 

Înregistrările video arată un număr mare de oameni, majoritatea bărbați ultra-ortodocși, îmbrăcăți în negru, înghesuiți în tunelul unde era organizată ieșirea de la festival. Oamenii au fost prinși în înghesuială când au încercat să iasă din sit pe un pasaj îngust, căzând unii peste alții în timp ce coborau scările metalice de la capătul lui, potrivit martorilor și filmărilor video. 

„Masele de oameni au fost împinse în același colț și s-a creat un vortex”, a declarat pentru postul de radio al Armatei din Israel un bărbat identificat doar cu prenumele său, Dvir. 

Acesta a descris o priveliște terifiantă: în timp ce oamenii din primul rând au căzut, el se afla în următorul rând, care a căzut imediat peste cei ce erau deja pe jos. „Am simțit că urmează să mor”, a spus el.

Cotidianul Haaretz a citat martori care au spus că baricadele poliției au împiedicat oamenii să iasă rapid din acel loc unde au fost prinși. 

Fotografiile realizate de presă arată mai multe rânduri de corpuri înfășurate, întinse pe pământ, cu zeci de ambulanțe la fața locului.

Eli Beer, directorul serviciului de salvare Hatzalah, s-a arătat îngrozit de aglomerația de la eveniment, spunând că site-ul este echipat pentru a se ocupa doar de un sfert din numărul celor care erau acolo. 

Motti Bukchin, purtătorul de cuvânt al Zaka, alt serviciu de ambulanță, a declarat că familiile sunt înștiințate și că trupurile au fost duse într-o singură locație pentru identificare și că se așteaptă că trupurile să fie îngropate înainte de apusul soarelui Sabatului evreiesc, când nu se mai pot oficia înmormântări. 

Acesta a fost prima adunare religioasă în masă care a avut loc legal, după ridicarea majoritățîi restricțiilor legate de pandemia de coronavirus în Israel. 

În fiecare an, zeci de mii de oameni, majoritatea evrei ultraortodocși, se adună la Muntele Meron pentru a-l onora pe rabinul Shimon Bar Yochai, un înțelept mistic din secolul al II-lea care este îngropat acolo. Mulțimile mari aprind în mod tradițional focuri, se roagă și dansează, în cadrul obiceiurilor sărbătorii – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.