VIDEO. „Sărmăluță ” Cristache de la TVR își bate joc de numele lui Clotilde Armand. „Realizatorul se referă la primarul sectorului 1 cu apelativul "doamna Clătită". Am crezut că nu aud bine. Am dat înapoi și am mai ascultat o dată. Nu. Chiar așa a zis. Și a repetat...”


VIDEO.  „Sărmăluță ” Cristache de la TVR își bate joc de numele lui Clotilde Armand. „Realizatorul se referă la primarul sectorului 1 cu apelativul "doamna Clătită". Am crezut că nu aud bine. Am dat înapoi și am mai ascultat o dată. Nu. Chiar așa a zis. Și a repetat...”

În contextul neînțelegerilor din cadrul Coaliției de guvernare care se manifestă și la nivel local (Primăria București, Iași și Sector 1), realizatorul TVR Ionuț Cristache, zis și „Sărmăluță”, a ales s-o numească pe Clotilde Armand într-un mod batjocoritor - „doamna Clătită” - și să-l apere pe principalul contestatar al acesteia, fostul edil Dan Tudorache, spunând că acuzațiile formulate, inclusiv de presă, la adresa pesedistului, în prezent deputat, nu ar fi fost fondate pe fapte reale. Video mai jos

Nu este prea clar la ce acuzații s-a referit Cristache atâta timp cât Tudorache, zis și primarul Diamant, este inculpat oficial de DNA într-un dosar de trafic de influență, iar instanța nu s-a pronunțat încă pe această speță în care fostul primar de la Sectorul 1 este suspectat și de realizarea unor venituri ilicite fabuloase în perioada 2008-2018 (cel puțin 605.782 le) și de spălare de bani (mai multe milioane de euro). În plus și dezvăluirile de presă care arătau că același fost edil a plătit 300.000 de euro mai multor televiziuni pentru a promova un spital care nu există sunt cât se poate de reale. Deci nu este clar la ce acuzații nefondate s-a referit Ionuț Cristache, perceput de o parte importantă a opiniei publice drept un jurnalist părtinitor cu vădite simpatii pesediste.  

Adrian Halpert, fost redactor șef la Ringier România, și-a exprimat dezgustul și revolta față de situația de la TVR, într-o postare pe pagina sa de Facebook: „Hal de televiziune publică: la TVR, la principala emisiune de dezbateri a postului național, realizatorul se referă la primarul sectorului 1 cu apelativul "doamna Clătită". Am crezut că nu aud bine. Am dat înapoi și am mai ascultat o dată. Nu. Chiar așa a zis. Și a repetat... 

Își închipuie cineva așa ceva la BBC, la TF1 sau la alte televiziuni "surori" din țări ceva mai serioase decât a noastră?! 

Acum, să nu mă înțelegeți greșit, poate să-ți placă sau nu Clotilde Armand sau să-ți fie indiferentă, nu asta e important, dar n-ai voie tu, televiziune publică, plătită din bani publici, din taxele atât ale susținătorilor cât și ale adversarilor lui C.A., să te comporți ca la bodega din colț. 

E vorba despre respect, atât față de telespectatori cât și față de sine până la urmă, despre etică, despre profesionalism... Bleah!”.

Câteva ore mai târziu, Ionuț Cristache a încercat să explice de ce și-a bătut joc de numele primarului de la Sectorul 1: „În această seară, la emisiunea Romania9, seară de miercuri, care s-a consacrat ca o seară de analiză ceva mai relaxată în compania domnului Cristoiu, m-am adresat doamnei Clotilde Armand cu apelativul “doamna Clătită”! Nu a fost cu rea intenție, a fost în spiritul relaxat al emisiunii, gluma din campania electorală asumată ca atare inclusiv de dna. Clotilde Armand când cineva i-a urat “succes, doamna Clatită”, dânsa replicându-i “multumesc, mi-ați făcut pofta”, asta dacă îmi aduc aminte exact! Nu sunt adeptul jignirilor, de niciun fel, mai ales cu referire la numele cuiva. Îi cer scuze public doamnei Armand dacă s-a considerat lezata de atitudinea mea!”.


Cum s-a ales Cristache cu porecla „Sărmăluță” 

Jurnalistul Mihai Duță a relatat pe larg povestea poreclei (și a parcursului profesional al realizatorului TVR) într-un material publicat în România Liberă:  

„Îl ştiţi pe celebrul analist politic Ionuţ Cristache? Cum? Nu-l ştiţi? E ăla care punea toate întrebările dictate de domn’ Profesor la conferinţele de la Cotroceni sau pe unde mai aveau ei de spălat vreun hoit. Pentru slugărnicia asta penibilă, cei de la Antena 3 i-au dat pe mână o emisiune săptămânală de umor, care, aşa cum era de aşteptat având în vedere calibrul mic al realizatorului, a fost scoasă din grilă pentru că avea audienţe penibile. De altfel, audienţele au fost singurele lucruri amuzante la acea emisiune de umor a “reporterului sărmăluţă”. 

Cândva, acest mic şi trist jurnalist era autorul unor gafe antologice. În ultima perioadă, nici de acest lucru nu a mai fost în stare. 

Rămân totuşi două momente penibile care l-ar fi putut recomanda pentru Arici Pogonici. 

Prin 2013, Ionuț Cristache s-a dat drept consilier al primarului Neculai Onțanu și a cerut mai multe cantități de sarmale de la mai multe cârciumi pentru 1 Decembrie. Reprezentanții restaurantelor au semnalat cazul Poliţiei Locale a Sectorului 2, pentru că, evident, Cristache n-a reuşit să fie credibil. Împotriva jurnalistului Ionuţ Cristache de la Antena 3, Poliţia Locală a Sectorului 2 a făcut plângere penală pentru săvârşirea infracţiunilor de uzurpare de calităţi oficiale şi escrocherie. De aici a rămas cu porecla “reporterul sărmăluţă”. 

Al doilea moment jenant a fost cel în care acelaşi celebru viitor analist politic l-a dat grav bolnav, ba chiar internat la Viena, pe directorul STS, în iunie 2014. Cristache  a intrat de două ori în direct, şi a spus că este vorba despre o afecţiune care „i-a pus și în trecut viața în pericol” și, mai mult, a avansat o dată a externării: 17 iunie. Peste doar două ore, directorul STS, Marcel Opriş, intra sănătos tun în Palatul Parlamentului pentru a participa la lucrările Comisiei de Apărare. Potrivit unor surse din STS, reporterul sărmăluţă a sunat să confirme informaţia abia după ce aceasta fusese difuzată de două ori pe post”. (citiți AICI materialul integral)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.