Justiția PSD pregătește salvarea lui Piedone în dosarul Colectiv. Dezvăluirile incredibile ale unui fost jurnalist din culisele tenebroase ale instanțelor


Justiția PSD pregătește salvarea lui Piedone în dosarul Colectiv. Dezvăluirile incredibile ale unui fost jurnalist din culisele tenebroase ale instanțelor

Ionel Stoica, până de curând unul dintre cei mai buni jurnaliști de pe Justiție, profesie și statut la care a renunțat pentru a se alătura echipei lui Clotilde Armand, dezvăluie public, pe pagina sa de Facebook, o informație năucitoare, de natură să bulverseze întreaga societate și indice faptul că felul în care se împarte dreptatea în România depinde de cu totul alți factori decât de lege, vinovăție sau de corecta cumpănire a unor magistrați pentru independența cărora mii de oameni au stat cu anii în stradă.  

Fostul jurnalist spune că în culisele Curții de Apel București s-ar pregăti „scăparea” lui Cristian Popescu Piedone în dosarul „Colectiv”, speță în care acesta a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare. Reamintim că, în ciuda condamnării primite, Piedone a fost ales în toamna lui 2020 primar al Sectorului 5 din Capitală.  

„Urmăresc în continuare ce se întâmplă (, n.red), nu am timp să scriu despre toate. Cum ar fi că se pregătește terenul pentru ca Piedone, condamnat la opt ani și jumătate în faza de fond, să scape de dosarul “Colectiv”, în zilele următoare o să explic detaliat. Îți promit. Este revoltător ce se întâmplă la Curtea de Apel București. (...)

Pe de altă parte, mai știu că ieri, la Înalta Curte, a fost un recurs în casație pe o excepție de neconstituționalitate ridicată în dosarul “Retrocedărilor de pe litoral”- Radu Mazăre de mai mulți infractori, printre care și milionarul Dragoș Săvulescu. În cazul în care excepția ajunge la CCR și este admisă, iar este aruncat în aer jumătate din Codul Penal. Bucuria gulerelor albe”, a scris Ionel Stoica pe pagina sa de Facebook.  

Ionel Stoica se referă cel mai probabil la situația semnalată și de Main News recent. Astfel, publicația atrăgea atenția că judecătorii de la Curtea de Apel București, care vor soluționa definitiv procesul tragediei din Colectiv, iau în calcul să schimbe încadrarea juridică pentru funcționarii publici trimiși în judecată, situație deosebit de avantajoasă pentru Cristian Popescu Piedone, care ar putea fi judecat pentru neglijență în serviciu și nu pentru abuz în serviciu, cum e în prezent. (mai multe detalii AICI)

Popescu Piedone a fost primar al Sectorului 4 din 2008 până în noiembrie 2015, când și-a dat demisia la câteva zile după incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia au murit 64 de tineri. Piedone a demisionat în 4 noiembrie 2015, în aceeași zi cu premierul de atunci Victor Ponta, după ce mii de oameni le-au cerut demisia în stradă. 

În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele sentințe în dosarul Colectiv, instanța hotărând ca fostul edil al Sectorului 4 să stea opt ani și șase luni în spatele gratiilor, iar timp de cinci ani să nu poată beneficia de mai multe drepturi. 

Astfel, Piedone a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu producerea unor consecințe deosebit de grave, plus pedeapsă complementară cu interzicerea unor drepturi cu o durată de 5 ani. De asemenea, a primit 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit și pedeapsă complementară 3 ani interzicerea unor drepturi. În baza Codului Penal, el va executa pedeapsa cea mai grea, respectiv 7 ani și 6 luni de închisoare, la care se adaugă un spor de un an. 

Decizia dată de Tribunalul București în decembrie 2019 nu este definitivă, fiind atacată la Curtea de Apel Bucureşti.  

Nu este însă singura condamnare a lui Cristian Popescu Piedone. În 2018, el a fost condamnat definitiv la un an închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane. Mai exact, Piedone a fost găsit vinovat că și-a folosit funcția de edil pentru a avantaja firmele copiilor săi. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.