DIICOT a reținut patru membri ai mafiei cu care este anturat primarul Iașului Mihai Chirica. Edilul liberal ar fi și el pus sub acuzare într-un dosar în care sunt implicați notari, avocați, patroni de presă și înalți funcționari


DIICOT a reținut patru membri ai mafiei cu care este anturat primarul Iașului Mihai Chirica. Edilul liberal ar fi și el pus sub acuzare într-un dosar în care sunt implicați notari, avocați, patroni de presă și înalți funcționari

Cel puțin patru persoane au fost reținute într-un dosar deschis de DIICOT la Iași pornind de la imobilul construit de influenta familie Asimionesei, o apropiată a primarului Mihai Chirica, pe un teren al Primăriei (concesionat în mod fraudulos), situat pe strada Sărărie, în cartierul Copou: patronul publicației BZI, Claudiu Asimionesei (foto sus), fostul arhitect al orașului, Alexandru Mustiață, notarul Răzvan Ionuț Costin și încă un funcționar. Alte șapte persoane au fost puse sub controlul judiciar.  

De asemenea, Mihai Chirica ar fi fost pus sub acuzare în „dosarul Asimionesei”, scrie pe pagina sa de Facebook Gabriel Gachi, jurnalist la publicația de investigații ReporterIS. Prejudiciul în acest caz ar fi de două milioane de euro.

Claudiu Asimionesei, fiul lui Ghiocel Asimionesei, patronul informal al publicației BZI, a așteptat luni, 26 aprilie, ore bune să intre la audieri la DIICOT. Alături de el a fost soția sa. La audieri a intrat abia pe la ora 22:00 și a stat până târziu în noapte, ulterior fiind reținut pentru 24 de ore, scrie Ziarul de Iași.  

În acest dosar, Claudiu Asimionesei are calitatea de inculpat. El a fost cel care s-a ocupat de vânzarea apartamentelor din blocul ridicat în Sărărie pe terenul concesionat de Primărie în condiții suspecte. 

Ziarul de Iași mai scrie că tatăl său, Ghiocel Asimionesei, a evitat să semneze documente oficiale în această afacere oneroasă, acționând doar prin interpuși. 

ReporterIS: Ancheta DIICOT în Dosarul „Asimionesei-Primărie” urmărește câteva ilegalități flagrante care au dus la un prejudiciu de 2 milioane de lei din bugetul public și la profitul de 1 milion de euro al familiei care deține publicația Bună Ziua Iași (BZI): 

- falsificarea cesiunii drepturilor asupra terenului de 1.350 mp din Sărărie de la o firmă falimentară, Delta Press Investment, la Global Impex Distribution. Fără această cesiune, afacerea nu mai era posibilă și terenul s-ar fi întors în patrimoniul public al Iașului 

- construirea unui bloc și vânzarea apartamentelor, în locul unei pensiuni, conform contractului de asociere dintre familia Asimionesei și Consiliul Local Iași. Intabularea blocului s-a făcut pe baza procesului verbal de recepție și a certificatului de edificare semnate de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, sub atenta supraveghe și acordul tacit al primarului Mihai Chirica 

- lipsa acordului Primăriei, care avea drept de preemțiune, pentru vânzarea apartamentelor.

Aceste ilegalități au permis familiei Asimionesei, care dețin cotidianul BZI, să obțină venituri rapide de peste 1 milion de euro, oferind, la schimb, primarului Mihai Chirica și echipei sale de conducere protecție mediatică și sprijin propagandistic”. 

Gabriel Gachi (ReporterIS): „Surse: Mihai Chirica este pus sub acuzare în Dosarul Asimionesei pentru nesesizarea unei infracțiuni, deși știa de comiterea acesteia. 

Există la dosar stenograma unei ședințe de Consiliu Local în care Razvan Timofciuc (USR-PLUS) cere rezilierea contractului cu Asimionesei (Global Impex) din cauza schimbării obiectului asocierii. Dezvaluirea fusese facuta de REPORTER. 

Răspunsul lui Chirica a fost că nu se ia după toți cârcotașii și că el susține investitorii.  

Investitorii făcuseră un simplu bloc pe un teren gratis de la Primarie și au vândut apartamente de 1 milion de euro.  

Declarația de ieri a lui Chirica - "noi am sesizat" - este o culme a tupeului și manipularii. DIICOT a făcut analiza proprie a implicațiilor penale ale afacerii și a cerut documente de la Primărie, conform principiului separării Puterilor în stat. Documentele au fost puse la dispoziție de o Direcție a Primariei fără ca Mihai Chirica să se poată opune. 

Chirica a înțeles abia în 2021 cât de arogant și inconștient a fost raportat la această afacere în tot mandatul său, dar oricum era incapabil să gestioneze relația Primăriei cu Asimionesei.  

Mă uimește capacitatea de manipulare a lui Mihai Chirica, disperarea cu care caută cea mai mică gaură în care poate fugi și să se ascundă de răspundere. Și nu se găsește nicio instituție, nicio organizație politică, nicio voce a societății civile care să-i dea replica proportională și extrem de prompt. Toată lumea pare anesteziată și se lasă dusă de nas”.

Vedeți foto cu blocul ridicat de clanul Asimionesei pe terenul Primăriei (sursa - ReporterIS):

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.