Bogdan Aurescu expulzează adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse


Bogdan Aurescu expulzează adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat luni, 26 aprilie, că a fost luată decizia ca Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, să fie declarat persona non grata pe teritoriul României, iar pe cale de consecință va fi expulzat. 

Comunicatul MAE: "Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin".

Alexey Grishaev ar fi întreprins activități de spionaj. Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria au adoptat pe parcursul ultimelor zile măsuri similare cu cea luată de Bogdan Aurescu.

Amintim că Cehia a cerut Rusiei retragerea majorităţii diplomaţilor de la Praga, escaladând cea mai gravă dispută diplomatică dintre cele două ţări din ultimele decenii, a precizat publicația Reuters, preluată de news.ro. Conflictul legat de spionaj a izbucnit în urmă cu peste o săptămână, când Praga a expulzat 18 diplomaţi ruşi, pe care i-a identificat ca fiind ofiţeri de informaţii. De asemenea, autorităţile cehe au afirmat că doi spioni ruşi, acuzaţi de otrăvirea unui fost agent rus, la Londra, cu agentul neurotoxic noviciok, se află în spatele exploziei produse în 2014 la un depozit ceh de armament, în urma căreia au murit doi oameni. (mai multe detalii AICI)

Totodată, reiterăm că ministrul de Externe Bogdan Aurescu a afirmat că Orice amenințare la adresa României este o amenințare la adresa NATO, cu referire la o declarație recentă a ambasadorului rus la București, care spusese că țara noastră ar trebui să se îngrijoreze dacă ar fi implicată "într-un fel de aventură militară concepută de „capetele fierbinți” din sediul NATO".

"Faptul că România face parte din această alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am şi spus că nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute (mișcările de trupe ruse la granițele Ucrainei - n.r.). Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte", a declarat ministrul Bogdan Aurescu duminică seară la Antena 3, potrivit Agerpres.

Bogdan Aurescu a făcut trimitere şi la un mesaj publicat precent pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

"Am citit în trecere o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook şi am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puţin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO", a afirmat Bogdan Aurescu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.