Scandalul diplomaților ruși-spioni ia amploare în Cehia care acuză Rusia de implicare în explozia de la un depozit de armament. NATO condamnă ferm acțiunile destabilizatoare ale Moscovei


Scandalul diplomaților ruși-spioni ia amploare în Cehia care acuză Rusia de implicare în explozia de la un depozit de armament. NATO condamnă ferm acțiunile destabilizatoare ale Moscovei

Cehia a cerut Rusiei retragerea majorităţii diplomaţilor de la Praga, escaladând cea mai gravă dispută diplomatică dintre cele două ţări din ultimele decenii, scrie Reuters preluată de news.ro. Conflictul legat de spionaj a izbucnit sâmbătă, când Praga a expulzat 18 diplomaţi ruşi, pe care i-a identificat ca fiind ofiţeri de informaţii. 

De asemenea, autorităţile cehe au afirmat că doi spioni ruşi, acuzaţi de otrăvirea unui fost agent rus, la Londra, cu agentul neurotoxic noviciok, se află în spatele exploziei produse în 2014 la un depozit ceh de armament, în urma căreia au murit doi oameni. 

Rusia a negat acuzaţiile Cehiei, iar duminică a ordonat plecarea a 20 de diplomaţi cehi, ca măsură de retorsiune. 

Decizia de joi, anunţată de ministrul de Externe Jakub Kulhanek, impune ca Rusia să aibă acelaşi număr de trimişi ca şi Republica Cehă la Moscova. Asta înseamnă că Rusia va trebui să retragă 63 de diplomaţi şi alţi angajaţi din Praga, deşi Praga a dat timp până la sfârşitul lunii mai pentru a face acest lucru. 

Împreună cu măsura iniţială, acest lucru va reduce considerabil cea care a fost de departe cea mai mare misiune externă la Praga şi mult mai mare decât reprezentarea cehă la Moscova. 

"Vom pune un plafon pentru numărul de diplomaţi de la ambasada rusă la Praga la nivelul actual al ambasadei noastre la Moscova. Nu vreau să escaladez inutil ... dar Republica Cehă este o ţară încrezătoare în sine şi va acţiona ca atare. Aceasta nu vizează ruşii sau naţiune rusă, ci o reacţie la activităţile serviciilor secrete ruseşti de pe teritoriul nostru, a spus Kulhanek". 

Ca reacţie, Ministerul rus de Externe a cerut o reducere a personalului ambasadei cehe, făcând aluzie la disparitatea numărului de angajaţi locali. 

"Ambasadorului (ceh) i s-a spus că ne rezervăm dreptul de a lua alte măsuri în cazul în care isterica campanie anti-rusă va continua să crească", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zakharova, într-un comunicat. 

Într-un moment de tensiune acută în relaţiile Rusiei cu Occidentul, disputa a determinat NATO şi Uniunea Europeană să îşi exprime sprijinul faţă de Republica Cehă, care este membră a ambelor blocuri. 

"Aliaţii îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la acţiunile destabilizatoare pe care Rusia le desfăşoară în continuare în zona euro-atlantică, inclusiv pe teritoriul alianţei, şi se solidarizează pe deplin cu Republica Cehă", au declarat 30 de aliaţi ai NATO într-un comunicat. 

Slovacia a expulzat joi trei trimişi ruşi, în solidaritate cu Republica Cehă. Răspunsul rus la acest pas nu a fost imediat clar. 

În ultima săptămână, Moscova a dat afară şi diplomaţi din Bulgaria, Polonia şi Statele Unite, ca represalii pentru expulzarea propriului personal. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova are o viziune negativă asupra ”isteriei” de la Praga. 

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat puterile străine în discursul său despre starea naţiunii de miercuri să nu depăşească ”liniile roşii” ale Rusiei, spunând că Moscova le va face să regrete. (mai multe detalii pe news.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.