VIDEO. Clotilde Armand oprește mega-afacerea imobiliară din curtea sediului central al PNL. „Este ireal cum nimeni nu a văzut șantierul răsărit într-o zonă mega protejată de lege”


VIDEO. Clotilde Armand oprește mega-afacerea imobiliară din curtea sediului central al PNL. „Este ireal cum nimeni nu a văzut șantierul răsărit într-o zonă mega protejată de lege”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, precizează că a trimis către Prefectura București și Inspectoratul de Stat în Construcții toate documentele necesare pentru suspendarea lucrărilor de amploare care au loc în curtea sediului central al PNL, pe un teren vândut, la licitație, de RA-APPS în noiembrie 2014. Edilul de la S1 mai precizează că pe terenul de 4200 mp se construiesc trei blocuri cu patru etaje cu apartamente de lux, în urma aprobărilor obținute de la CGMB din vremea mandatului Gabrielei Firea, deși imobilul se află într-o zonă cu grad ridicat de protecţie şi conservare. Compania care construiește de zor, One Modrogan SRL, susține însă că terenul nu ar fi nici spațiu verde și nici monument istoric, iar pentru complex există avizele necesare (detalii mai jos). 

Clotilde Armand, pe pagina sa oficială de Facebook: „Oprim betonarea din Aleea Modrogan

În luna ianuarie am început demersurile de verificare a documentației elaborate de funcționarii din Primăria Sectorului 1 pentru șantierul din Aleea Modrogan 1A. Pentru mine este ireal cum nimeni nu a văzut că s-au tăiat zeci de copaci și cum a răsărit un șantier în curtea sediului central PNL, într-o zonă mega protejată de lege. Eu am văzut și voi acționa. Vă prezint în acest videoclip cum arată stadiul lucrărilor astăzi în parcelarea istorică Filipescu.

Scurt istoric:

- Aleea Modrogan 1: Vila Filipescu-Brâncoveanu, monument istoric cu grad maxim de protecție, conservarea este obligatorie;

- Noiembrie 2014: RA-APPS vinde la licitație publică serele domeniului, 4.200 mp, cu 4,4 milioane de euro;

- Decembrie 2019: CGMB aprobă construcția de “locuințe colective”, deși parcela făcea parte dintr-un “spațiu verde amenajat”;

- În locul serelor vor fi construite trei blocuri cu patru etaje. Cele 100 de apartamente de lux vor fi vândute cu prețuri între 840.000 euro – 2.900.000 euro.

Concluzii:

Am înaintat către Prefectura București și Inspectoratul de Stat în Construcții solicitarea de verificare a legalității PUZ-ului în vederea suspendării lucrărilor. Este o tragedie să privim neputincioși cum dispare sub ochii noștri o zonă protejată de lege pentru niște interese imobiliare". (povestea pe lung o găsiți descrisă AICI)


Consiliul General al Capitalei adopta, într-o şedinţă din decembrie 2019, Planul Urbanistic Zonal care viza construirea a trei blocuri cu patru etaje pe Aleea Modrogan nr. 1A, în curtea vilei în care se află sediul central al PNL.

Proiectul a fost adoptat cu 28 de voturi ‘pentru’ şi 13 ‘împotrivă’. În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii USR şi PNL au pledat împotriva acestuia.

„Imobilul din adresa Modrogan 1A se află în zona construită protejată n. 48, parcelarea Filipescu, iar edificabilul vizat este încadrat ca spaţiu verde amenajat. Imobilul se află într-o zonă cu grad ridicat de protecţie şi conservare, obligatorie pentru clădirile din acea zonă, iar proiectul respectiv nu respectă, din punctul meu de vedere, aceste reglementări şi nu se încadrează în specificul acelei zone. Din documentele pe care eu le-am analizat, cred că au fost probleme şi la emiterea certificatului de urbanism şi am dubii în legătură cu actele ce stau la baza acestui PUZ”, a precizat Alexandru Gâdiuţă (USR).

„Acea parcelare Filipescu este ultima oază de verdeaţă pe care o avem în Bucureşti, în centru, o parcelare privată, şi cred că ar fi o nedreptate să facem o derogare de la regulamentul actual în vigoare pentru a oferi o depăşire a coeficienţilor”, a susţinut Stelian Bujduveanu (PNL).

De asemenea, într-o declaraţie de presă susţinută înaintea şedinţei CGMB, Nicuşor Dan, deputat la momentul respectiv, atrăgea atenţia asupra faptului că cele trei blocuri vor fi construite pe spaţiul verde.

„PUZ este un instrument ca să faci chestiuni importante pentru oraş, cum ar fi metroul sau să dezvolţi un cartier. De luni de zile, prin PUZ se dau etaje în plus la nişte particulari. Azi se face un pas înainte: se afectează spaţiul verde. Avem un PUZ pe Modrogan, un complex de blocuri”, explica Nicuşor Dan.

Potrivit avizului, este vorba despre un teren cu o suprafaţă totală de 4.200 mp, care face parte din zona protejată 48 – parcela Filipescu, „subzona L2b, conform căruia terenul aferent imobilului constituie o secţiune dintr-o suprafaţă mai mare, reprezentată conform legendei ca spaţiu verde amenajat”.

Potrivit prevederilor PUZ, înălţimea maximă admisibilă a clădirilor este de 17 metri, cu un regim maxim de înălţime S+P+3E+4Er. Procentul de ocupare a terenului (POT) maxim este prevăzut la 48%.

Pe de altă, potrivit PUG, înălţimea maximă admisibilă a clădirilor în zonă este de maximum 13 metri, iar peste înălţimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (trei metri), retras la 1,5 metri faţă de planul vertical al faţadei. Procentul de ocupare a terenului, potrivit Planului Urbanistic General, ar trebui să fie de maximum 40%.

Referitor la aspectele invocate în presă în legătură cu imobilul aflat în București, Sectorul 1, aleea Modrogan nr. 1A (denumit în continuare ”Terenul”), One Modrogan S.R.L. menționa următoarele (precizări apărute într-un articol publicat de G4media.ro):

„Terenul este în prezent în proprietatea privată a One Modrogan S.R.L., dobândit în baza contractului de vânzare autentificat sub nr. 3142/18.12.2014. Potrivit Certificatului de Urbanism nr. 618/1618060 din 03.05.2018 eliberat în vederea inițierii/ elaborării/ avizării – PUZ pentru construire imobil de locuit în regim de înălțime S+P+3E+4ER, Terenul figurează în subzona “L2B” a PUG – Municipiul București, subzona locuințelor individuale și colective mici, fiind, totodată, cuprins în zona protejată nr. 48, parcelarea “Filipescu” a PUZ “Zone Construite Protejate”. Deci, pe Teren se poate construi în limita coeficienților urbanistici rezultați din aceste documentații de urbanism și din PUZ-ul aprobat.

TERENUL NU ESTE SPAȚIU VERDE. Conform extraselor de carte funciară obținute (de dinainte de momentul achiziției și până în prezent) categoria de folosință a Terenului este de “curți construcții”. Potrivit art. 18 alin. (9) din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților: “Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curți-construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu.” Acest text de lege este în vigoare de la data de 19 octombrie 2014 (deci anterior achiziției de către subscrisa One Modrogan S.R.L. a Terenului, în baza contractului menționat anterior). Mai mult, din punct de vedere al destinației, Terenul nu figurează în Registrul Spațiilor Verzi al Municipiului București, conform Adresei PMB – Direcția de Mediu nr. 1235/21.02.2018 (anexată).

TERENUL NU ESTE LISTAT CA MONUMENT ISTORIC. Numai imobilul de la nr. 1 a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice (vilă – cod LMI 1524 B-II-m-B-19227) în timp ce Terenul (situat la nr. 1A) nu a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice nici la data achiziției, nici anterior și nu este inclus nici în prezent. Acest aspect este reținut în mod corect și în cadrul Certificatului de Urbanism mai sus menționat. Inclusiv în contractul de vânzare prin care subscrisa am devenit proprietarul Terenului, vânzătorul declară că ”Imobilul ce face obiectul prezentului înscris nu are statut de monument istoric. Mai mult, PUZ-ul propus a primit deja Avizul Ministerului Culturii nr. 916 din 3 iulie 2019 (anexat).

CONCLUZII: Informațiile false apărute în presă nu sunt documentate și nu sunt probate cu niciun fel de înscris. Considerăm că în fața acestor susțineri nedovedite, ar trebui să primeze prevederile legale citate mai sus, precum și actele administrative obținute de la instituțiile abilitate (anexate), acte care se bucură de prezumție de legalitate”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.