Noul acord al Coaliției. Fenechiu: "E o chestiune formală. S-a ajuns aici din cauza unei poziții extrem de radicale, talibane și greu de înțeles a USRPLUS"


Noul acord al Coaliției. Fenechiu: "E o chestiune formală. S-a ajuns aici din cauza unei poziții extrem de radicale, talibane și greu de înțeles a USRPLUS"

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat miercuri, 21 aprilie, la RFI, că s-a ajuns la semnarea unui protocol în coaliție din cauza "unei poziții extrem de radicale, talibane și greu de înțeles a USRPLUS". În baza protocolului, premierul va trebui să se consulte cu partenerii din coaliție înainte de a demite vreun ministru. 

În acest sens, Daniel Fenechiu a precizat că protocolul în cauză reprezintă o pură formalitate care nu afectează dreptul constituțional al premierului de a demite vreun ministru, singura obligație fiind cea de a informa colegii de coaliție și a dialoga cu ei în legătură cu decizia ce urmează a fi luată, hotărâre care trebuie să aibă un temei justificativ. 

"Semnarea actului adițional a fost extrem de previzibilă, pentru că, din păcate, la noi, în momentul când apare o problemă de orice gen, temperatura situației uneori duce lucrurile în situații din care e foarte greu să le mai scoți în condiții normale. Așa s-a întâmplat și acum, datorită unei poziții extrem de radicale, talibane și greu de înțeles a USRPLUS, lucrurile au ajuns într-o situație din care nu se putea continua din perspectivă imagistică, și mă refer aici la colegii de la USR PLUS, pur și simplu, cum era firesc, prin nominalizarea unui nou ministru al Sănătății, și trebuia să existe și o anumită compensație, care să echilibreze puțin lucrurile. Și astfel a fost gândit acest act adițional, care nu rezolvă mare parte din probleme, datorită faptului că din perspectivă constituțională și din perspectiva declarațiilor atât ale primului-ministru, cât și ale președintelui PNL, competența constituțională rămâne la primul-ministru. Practic, ce s-a adus nou? Faptul că înaintea intervenirii unei revocări sau unei demiteri, primul-ministru va trebui să-i informeze pe liderii coaliției și să le expună un raport privind motivele acestei revocări. Deci, este o tehnicalitate, este vorba pur și simplu de o chestiune formală, dar competența rămâne în continuare la prim-ministru.

În protocol nu este consacrat dreptul la veto, ci este consacrată o procedură care prevede informare și dialog. Motivul pentru care se solicită premierului un raport privind cauzele intervenirii măsurii respective punitive este tocmai acela ca ambele părți, atât premierul, cât și partidul din care provine ministrul, să aibă un temei justificativ, pe undeva în interiorul formațiunii politice respective și premierul pentru opinia publică", a zis Fenechiu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.