Parlamentarii USRPLUS Diana Buzoianu, Cătălin Teniță și Andrei Miftode au anunțat marți, 20 aprilie, că au depus un proiect de lege pentru ca deputații să nu se mai poată ascunde în spatele votului "în grup".
"Parlamentarii USRPLUS au depus un proiect în sensul transparentizării activității din comisii, în sensul ca voturile deputaților să fie accesibile întregii societăți. Transparența va aduce și responsabilizarea deputaților, care vor trebui să-și asume pozițiile adoptate și să le explice în fața alegătorilor, obținându-se în final și îmbunătățirea calității actului legislativ și a imaginii parlamentarismului în România", a transmis USRPLUS într-un comunicat.
Inițiativa deputaților mai sus menționați a venit în urma votului ce a fost acordat ieri în Comisia Juridică a Senatului în legătură cu ridicarea imunității senatorului PSD Florian Bodog, la cererea DNA. Votul a fost secret, iar rezultatul a constat în adoptarea unui raport de respingere a cererii DNA de a fi admisă urmărirea penală în cazul lui Bodog, procesul de votare final urmând să se desfășoare miercuri, 21 aprilie, în plenul Senatului.
În acest context, deputatul USRPLUS Cătălin Teniță a precizat, într-o postare pe Facebook, că va propune un proiect de lege similar colegilor din Senat.
Cătălin Teniță: Ieri s-a votat la Senat, în Comisia Juridică, pentru încuviințarea urmăririi penale a domnului Bodog. A picat. 6 pentru, 6 abțineri, 1 contra.
PSD are 5 voturi, PNL are 4, USRPLUS are 2, AUR 1, UDMR 1.
Așadar cel puțin un membru din Coaliție a votat de așa manieră încât Bodog să rămână departe de mâna justitiei. Informal, se știe cine a făcut asta. Oficial, nu există vreo formă de verificare.
M-am sculat mai devreme pentru a lucra și depune azi o modificare la Regulamentul Camerei Deputaților.
Să consemnăm nominal voturile în rapoartele și avizele date de comisii. Astfel încât istoria să aibă memorie. Și mai ales, să fie limpede ce face fiecare reprezentant al națiunii cu votul acordat.
Voi propune si colegilor de la Senat să depună o propunere de modificare în oglindă.
Diana Buzoianu: Proiectul este unul de transparentizare a activității parlamentarilor în comisii. Avizele și rapoartele comisiilor parlamentare dau forță sau blochează proiectele de lege în urma unor analize obiective - sau așa ar trebui să fie. Este esențial să existe asumarea votului de către parlamentari în comisii și să se poată urmări voturile date de către cei care au responsabilitatea de a-i reprezenta pe români. În prezent, practica privind transparentizarea ședințelor comisiilor nu este unitară. Mai mult decât atât, procesul actual nu e eficient. Avem transparența voturilor din plen, acum e momentul să facem pasul și pentru voturile din comisii.
Andrei Mifode: Indiferent de situațiile pe care sunt chemați să le judece și să le gestioneze pe durata activității lor, parlamentarii trebuie să răspundă în faţa celor care i-au ales, iar activitatea lor trebuie să poată fi evaluată obiectiv şi transparent. Propunem ca în situațiile în care votul este deschis, aceste voturi sa fie consemnate nominal în rapoartele și avizele comisiilor.
Proiectul USR PLUS propune completarea Regulamentului Camerei Deputaților cu următorul alineat la art. 57 alin. (2):
"(3) În situațiile în care votul este deschis, votul fiecărui membru se consemnează nominal în rapoartele și avizele comisiei".
Propunerea USR PLUS realizează și o punere în acord a procedurii de vot din comisii cu cea din plen, transparentă în marea majoritate a cazurilor, consemnată ca atare pe site-ul Camerei Deputaților.
Consemnarea nominală și publicarea voturilor în comisii este, de altfel, o practica generală în democrații consolidate precum Marea Britanie, Franța, Olanda și Statele Unite ori la nivelul Parlamentului European.
Proiectul USR PLUS ține cont și de recomandarea Comisiei Europene din 2018 potrivit căreia, în vederea optimizării transparenței decizionale în România, este imperativă participarea tuturor cetățenilor în procesele decizionale.