A murit un model de curaj, demnitate și rezistență anticomunistă: doamna Elsa Anca-Bărbuș, lingvist și fost deținut politic


A murit un model de curaj, demnitate și rezistență anticomunistă: doamna Elsa Anca-Bărbuș, lingvist și fost deținut politic

Fundația Ioan Bărbuș anunță cu durere plecarea la cele veșnice a doamnei Elsa Anca-Bărbuș, lingvist, fost deținut politic, soția fostului vicepreședinte și senator PNȚ Ioan Bărbuș, la rându-i fost deținut politic pentru un amar de ani în temnițele comuniste. 

De notat că tatăl doamnei Elsa Anca-Bărbuș a fost țănistul Victor Anca, întemnițat și el pentru 17 ani, printre bolgiile ororii numărându-se și penitenciarul de exterminare de la Rîmnicu Sărat, supranumit ”Închisoarea Tăcerii”. 

Regretata doamnă Elsa Anca-Bărbuș avea să contribuie, după ꞌ89, la renașterea PNȚ, a Bisericii Unite cu Roma și a României, rămânând pentru totdeauna un exemplu de rezistență anticomunistă și demnitate. 

Podul.ro vă prezintă anunțul Fundației Ioan Bărbuș: 

”Cu durere în suflet, anunțăm trecerea la cele veșnice a doamnei Elsa Anca-Bărbuș, lingvist, fost deținut politic, soția fostului vicepreședinte și senator PNȚ Ioan Bărbuș. 

Cu seninătate și curaj date o credință puternică în Dumnezeu, doamna Elsa Anca-Bărbuș a înfruntat ororile secolului trecut: războiul, ocupația sovietică, dictatura comunistă, închisoarea, așteptarea timp de 17 ani a logodnicului ei, Ioan Bărbuș, arestat în 1947 și cu care s-a căsătorit în 1964, și a tatălui ei – fruntașul țărănist Victor Anca întemnițat și el pentru 17 ani. 

A contribuit după 1989 la renașterea PNȚ, a Bisericii Române Unite cu Roma și a României. A fost un model de curaj, discreție și fidelitate și întărire pentru toți cei fericiți să o cunoască. 

Dumnezeu să o odihnească și să îi facă parte cu drepții!”.

Mai multe detalii AICI despre drama și exemplul de demnitate al doamnei Elsa Anca-Bărbuș. 

(Sursa foto: Fundația Ioan Bărbuș)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.