Liderul deputaților USRPLUS Ionuț Moșteanu a dat de înțeles marți, 20 aprilie, că formațiunea politică din care face parte începe să renunțe la poziția tranșantă de a cere ca Florin Cîțu să nu mai ocupe funcția de premier. Coaliția poate merge mai departe chiar și cu Florin Cîțu în postura de premier, dar cu condiția ca PNL să accepte completarea acordului de colaborare cu anumite prevederi care să nu mai permită demiterea miniștrilor în mod discreționar, a precizat Moșteanu la RFI.
"Premierul a fost învestit odată cu Cabinetul, odată cu miniștrii. Miniștrii sunt oameni propuși de partidele din coaliție, sunt politicieni care au voturi în spate și acest lucru trebuie respectat. Faptul că noi i-am pus prin vot cu toții împreună, această armă constituțională în mâna premierului Cîţu nu-i dă dreptul s-o folosească, decât după ce avem o discuție corectă, colegială, cu argumente, cu evaluări și aici vrem să mergem", a zis Moșteanu.
Moșteanu a vorbit despre condițiile în care USRPLUS ar accepta ca Florin Cîțu să rămână premier.
"În niște condiții clare, care vor fi enunțate astăzi în ședința de la ora 16 (…) Niște condiții care să așeze colaborarea în coaliție pe niște baze de colegialitate. Aducerea atributului constituțional în discuție între niște parteneri nu va face decât să fragilizeze coaliția, pentru că da, poate să demită, constituțional, pe cine vrea, când vrea, din Guvern, însă la fel și noi, USRPLUS susține cu 33% din voturi această coaliție în Parlament, avem atributul constituțional să votăm ce vrem în comisii sau în plen, să respingem de exemplu un proiect al Guvernului sau să votăm o moțiune de cenzură. Ei bine și unde ajungem cu asta? Nu ajungem nicăieri, nu. Trebuie să ne așezăm la masă, avem experiență, am lucrat ani de zile cu parteneri în privat și în politic, știm să conducem echipe, vrem să vedem acest lucru și de la domnul Cîţu că devine un partener al echipei dânsului, al echipei ministeriale, un partener pentru reforma la care ne-am angajat cu toții", a completat Cîțu.
Întrebat cum va decurge colaborarea cu premierul Florin Cîţu, după ce au existat o serie de declarații dure din partea ambelor tabere, Moșteanu a răspuns următoarele:
"Eu cred că nu este o jignire, este o descriere a unui mod de comportament la care noi nu ne-am așteptat. Faptul că odată ce s-a văzut cu acea armă constituțională în mână, a început să împuște partenerii care-i puseseră acea armă în mână, asta nu mi se pare în regulă. Eu dacă vrea domnul Cîţu, pot să-mi cer scuze pentru acest cuvânt (vătaf - n.r.), ca să mergem înainte, însă un lucru este foarte clar: nu vrem să se mai întâmple așa ceva, vrem să stăm la masă și să mișcăm lucrurile umăr la umăr, împreună (…) Noi spunem că aceste lucruri trebuie discutate înainte și negociate și clarificate. Niște strângeri de mână sau niște acte adiționale la protocolul de coaliție și mergem împreună mai departe, din nou, dar după ce le clarificăm", a zis liderul deputaților USRPLUS.