SCANDALUL delapidării FONDURILOR OPERATIVE. Locțiitorul Iulian Gherghe, arestat preventiv, îl bagă la apă pe șeful DGIA. Ce a declarat în fața procurorilor militari despre gen. Marian Hăpău


SCANDALUL delapidării FONDURILOR OPERATIVE. Locțiitorul Iulian Gherghe, arestat preventiv, îl bagă la apă pe șeful DGIA. Ce a declarat în fața procurorilor militari despre gen. Marian Hăpău

Generalul Iulian Gherghe, fost locțiitor al directorului DGIA, gen. Marian Hăpău, a făcut declarații în fața procurorilor militari care-l incriminează pe șeful său în dosarul delapădării celor 180.000 de dolari din fondurile operative ale serviciului secret al Armatei, în care Gherghe a fost arestat, ne-au declarat surse apropiate anchetei.

Potrivit informațiilor furnizate „Podul” de acestea, Gherghe a declarat: „În momentul în care am fost adus la Direcția de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM) și apoi la Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), ambele conduse de gen. Marian Hăpău, am găsit acest mod de lucru legat de fondurile operative. Nu l-am creat eu.”  

El a precizat că din fondurile operative nu a fost sustrasă doar suma de 180.000 de dolari, pentru care a fost pus sub acuzare, ci, de-a lungul timpului, au fost și alte sume de bani destul de consistente.

Gen. Gherghe a precizat că gen. Hăpău și Ilieana Chiriță, contabila DCiSM și apoi DGIA, erau beneficiarii direcți ai acestor fonduri, fiind cheltuite sume importante de bani pe activități contrainformative fictive.

Gen. Gherghe a acuzat faptul că gen. Hăpău și Ileana Chiriță au mințit în momentul în care au precizat că și-au făcut surse de informații, agentură cum este numită în limbaj de specialitate, atât din cetățeni români, cât și din cetățeni străini, atât în România, cât și în străinătate.

CITEȘTE ȘI:

Șeful serviciului secret al Armatei a „executat” un subaltern pentru o posibilă faptă din... viitor. Șeful DGIA recunoaște abuzul într-o declarație dată procurorilor militari. Cu toate acestea, de peste 7 ani procurorii militari refuză să ancheteze corect | CAZUL PARASCHIV

Scandalul delapidării fondurilor de război ale serviciului secret al Armatei. Șeful DGIA susține că nu a știut. Instanța punctează posibile responsabilități ale gen. Marian Hăpău: neglijență în serviciu sau complicitate | ANALIZĂ

Cine este generalul care a DELAPIDAT fondurile de război ale serviciului secret al ARMATEI. Mărturia unui ofițer care a avut curajul să denunțe ilegalitățile șefilor DGIA

Aceste false surse de informații, le-a spus gen. Gherghe procurorilor militari, „primeau” recompense fictive în mod continuu. În realitate banii erau însușiți de gen. Hăpău și apropiații săi. În context este important de precizat că doar apropiații gen. Hăpău, puțini la număr, aveau dreptul să gestioneze fondurile operative.

În declarația dată procurorilor, gen. Gherghe a dat și exemple de astfel de surse fictive de informații și a explicat care era mecanismul sustrageriii fondurilor operative.  

Existau și surse de informații reale, care erau recompensate, însă sumele care erau trecute în evidențele contabile erau mult mai mari decât cele primite în realitate, aceasta fiind o altă modalitate de sifonare a fondurilor operative.

Din aceste fonduri, a spus gen. Gherghe, se cumpărau și cadouri pentru diverse persoane, inclusiv politicieni. El a dat ca exemplu un costum de schi negru-roșu, cu care Klaus Iohannis a fost filmat pe pârtia de schi în această iarnă, respectiv pe 30 ianuarie.

Gen. Gherghe a spus că nu este adevărat ce a susținut gen. Hăpău cum că subalternii săi au delapidat banii, pentru că nu putea verifica situația fondurilor operative decât o dată pe an. Gen. Gherghe le-a spus procurorilor că gen. Hăpău, în calitatea sa de șef DCiSM și apoi DGIA, putea ordona o astfel de verificare oricând era necesar.  

Procurorii militari l-au audiat și pe gen. Marian Hăpău, care a negat acuzațiile pe care i le-a adus gen. Gherghe.

Săptămâna aceasta este așteptată la audieri și Ileana Chiriță, fosta contabilă DCiSM/DGIA și persoană de încredere a gen. Hăpău.

Protejat de procurori

Colonelul (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare care a dezvăluit pentru „Podul” detalii importante despre afacerea cu fonduri operative, detalii care sunt confirmate de cercetările procurorilor, ne-a dezvăluit că ”în ultima perioadă, gen. Hăpău nu mai semna documente/adrese către instanțele de judecată, ci îl punea pe locțiitorul său, gen. Iulian Gherghe.”

În altă ordine de idei, col. Paraschiv reclamă din nou faptul că șeful DGIA este protejat de procurorii militari.

„Procurorul militar Paul Truică a fost ultimul care, recent, l-a protejat pe Hăpău, dând clasare în dosarul 63/P/2020, în care îl acuzam direct de săvâârșirea unor infracțiuni. Procurorul Truică nici nu l-a audiat. Mi-a respins cu obrăznicie cererile de probe, mai ales confruntarea cu Hăpău! A dat clasarea fix cu câteva zile înainte de a exploda delapidarea lui Gherghe! Asta arată că sunt corupți până în măduva oaselor.

Din 2010 și până în prezent, toți șefii procurorilor militari și cei care au instrumentat plângerile mele penale au dat dovadă de servilism față de Hăpău, l-au protejat cu riscul încălcării legii, au ignorat sesizările mele, le-au mușamalizat și tergiversat. Pur și simplu rizibil, bătaie de joc. 

Și totul prin folosirea acoperirii infracțiunilor lor la adăpostul <<interesului de securitate>>, dar totul este o cacealma. Și-au folosit funcțiile în scopul săvârșirii și ascunderii infracțiunilor săvârșite, cu bună știință și rea credință. Ministrul Apărării, indiferent de nume, doarme, nu m-a primit niciunul la o discuție spre aflarea adevărului, au refuzat să cerceteze absolut tot ce avea legătură cu Hăpău Marian! Și așa a fost indusă în eroare toată lumea, președintele, alți înalți decidenți în stat și mai ales instanțele de judecată. Trebuie pus STOP și să înceapă de îndată cercetarea a tot ce am sesizat/informat/plângeri penale, dar cu temeinicie și complet, conform legii. Pentru că nimeni nu este mai presus de lege!”

Col. Paraschiv spune că ministrul Apărării „trebuie să aplice art. 89 din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare” și să-l suspende din funcție pe gen. Hăpău. „În același timp și premierul trebuie să ia o măsură în consecință, deoarece Hăpău are rang de secretar de stat, iar aceste funcții sunt numite și revocate ori suspendate direct de primul ministru. Așa știu eu că prevede calea legală”, a spus col. Paraschiv.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.