Unui ofițer de contrainformații militare i s-a retras accesul la informații secrete de importanță deosebită (secrete NATO) și a fost ulterior dat afară din Armată pentru că șeful serviciului secret al Armatei se temea că acțiunile acestuia viitoare „ar putea aduce prejudicii instituției”. O dovadă implicită că avem de-a face cu un abuz al unui funcționar public aflat într-o poziție de putere asupra subalternului său.
Cu alte cuvinte, șeful Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), generalul Marian Hăpău, la pedepsit pe colonelul Doru Paraschiv, nu pentru că ar fi făcut ceva, ci pentru ce ar fi putut face.
Gen. Hăpău a scris acest lucru, negru pe alb, într-o declarație pe care a dat-o în data de 12 decembrie 2013, în dosarul 70/P/2013, în fața procurorului Nicolae Lupulescu, de la Secția Parchetelor Militare (SPM), din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
DECLARAȚIA GEN. MARIAN HĂPĂU DATĂ ÎN FAȚA PROCURORILOR MILITARI
=click pe foto=
„Avizul negativ care i s-a dat de ORNISS este rezultatul propriei sale activități, care ar putea aduce prejudicii instituției în care este încadrat și solicitarea retragerii certificatului ORNISS a fost inițiativa structurii de specialitate a MApN”, a scris șeful DGIA.
Deși a inițiat retragerea certificatului de acces la informații secrete în cazul col. Doru Paraschiv, generalul Hăpău nu a dispus efectuarea unei anchete pentru a scoate la iveală ce fapte grave ar fi săvârșit fostul său subaltern. Asta pentru că retragerea certificatului de securitate se dispune în cazul compromiterii unor informații clasificate, voit sau nu, de către un ofițer al unui serviciu secret. Această faptă este de o gravitate deosebită și este pedepsită conform legii.
Ori în cazul col. Doru Paraschiv s-au dispus pedepse drastice fără a se stabili vinovăția sa și fără a i se aduce la cunoștință faptele de care este acuzat.
Adresa către ORNISS, în baza căreia col. Paraschiv a rămas fără certificat de securitate a fost semnată de însuși șeful serviciului secret al Armatei. Gen. Hăpău susține că acest demers „nu poate fi asimilat abuzului în serviciu contra persoanelor, întrucât toate documentele care ies din instituția pe care o conduc mi se prezintă cum este normal și firesc, la semnat. Retragerea avizului dat de către ORNISS obligă instituția în care este încadrat ofițerul să ia anumite măsuri, precum schimbarea din funcție, punerea la dispoziție sau sancționarea disciplinară, după caz, măsuri legale ce nu pot fi reținute ca abuz în serviciu”.
Într-o declarație acordată Podul.ro, colonelul Doru Paraschiv subliniază faptul că „deși nu am făcut nimic exact, nu am încălcat absolut nimic”. ”Generalul Hăpău scrie că aș fi putut aduce prejudicii. Ori, la data la care a dat declarația, îmi retrăsese deja certificatul de securitate și mă destituise pe nedrept. Tot generalul Hăpău m-a pus la dispoziția sa, contrar procedurii legale.”
Fostul ofițer de contrainformații militare acuză că șeful DGIA „este protejat de procurorii militari, inclusiv în prezent.” ”Nu vor să facă nicio cercetare, în ciuda faptului că îi bat cu armele lor, ascunse de peste 7 ani de zile.
În esență, cu ajutorul <<prietenesc>> al procurorilor, Hăpău a fost ajutat să-mi ascundă informații și relații utile în a mă apăra, a mințit pe toată lumea, inclusiv miniștrii Apărării, prim-miniștri și Președintele României. Procurorii au ignorat tot ceea ce am sesizat, au obstrucționat verificarea și probatoriile solicitate, tocmai pentru că știu că Hăpău este vinovat și nu are cum să se apere în fața ilegalităților săvârșite și împotriva cărora eu am luat atitudine regulamentară și legală.
Urmează meciuri grele în instanțele românești, care nu au realizat pe deplin că nu sunt subordonați puterii executive (din care fac parte și serviciile de informații), ei fiind de fapt una din cele trei puteri distincte în statul de drept”, ne-a declarat col. Doru Paraschiv.
În iulie 2013, colonelului (r) Doru Paraschiv i-a fost ridicat certificatul de acces la informații ”strict secrete de importanță deosebită” (SSID- secrete NATO), iar, în ianuarie 2014, a fost trecut ilegal în rezervă. Pentru că a insistat să-și caute dreptatea în justiție și a deschis o serie de procese împotriva fostului ministru al Apărării, Gabriel Oprea, și omului său de încredere, generalul Marian Hăpău, a fost acuzat de sustragere și divulgarea de informații militare secrete. DIICOT a clasat însă toate acuzațiile, declarându-l nevinovat.
După ce a fost lăsat fără serviciu, a fost evacuat din propria casă și s-a încercat, din fericire fără succes, executarea silită a imobilului. De ce toate acestea? Deoarece s-a încăpățânat să demaște ilegalitățile fostului ministru al Apărării, Gabriel Oprea, referitoare la implicarea Direcției Generale de Informații a Armatei în activitățile politice (racolarea de membri, protejarea informativă a ședințelor de partid, intimidarea informațiilor etc.) ale partidului său, UNPR. Ilegalități săvârșite cu largul concurs al șefului DGIA.
FOTOEXPLICAȚIE: Colonelul Doru Paraschiv (dreapta) și generalul Marian Hăpău