VIDEO. Înfrânt și umilit, cu afacerea ilegală de milioane de euro pe butuci, intangibilul sindicalist Ion Rădoi îi scrie osanale publice disperate „Domnului Premier Ludovic Orban”, în speranța că oprește demolările ministrului Cătălin Drulă


VIDEO. Înfrânt și umilit, cu afacerea ilegală de milioane de euro pe butuci, intangibilul sindicalist Ion Rădoi îi scrie osanale publice disperate „Domnului Premier Ludovic Orban”, în speranța că oprește demolările ministrului Cătălin Drulă

Un mesaj josnic, cu conținut grețos de osana comunistă, i-a fost adresat, sâmbătă spre duminică noapte, de sindicaliștii de la Metrou președintelui liberal Ludovic Orban, pe care l-au abordat cu „Domnule Premier”, ridicând în slăvi mandatul acestuia de la Ministerul Transporturilor, în contextul în care actualul ministru Cătălin Drulă continuă desființarea spațiilor comerciale ilegale din stațiile de metrou. Laudele sindicaliștilor la adresa lui Orban nu sunt chiar lipsite de fundament și cel mai probabil aprecierea este sinceră având în vedere că acesta, pe când era ministru al Transporturilor, și directorul din 2010 al Metrorex sunt cei care i-au garantat lui Rădoi afacerea cu spații comerciale din stațiile de metrou pentru pentru încă zece ani. (mai multe detalii AICI)

Cătălin Drulă, sâmbătă, pe Facebook: "Seara trecută, 63 de spații comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului au fost desființate în 10 stații de metrou.  

Mulțumesc primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, primarilor sectoarelor 1, Clotilde Armand, 2, Radu Mihaiu, și 6, Ciprian Ciucu, care au desfășurat în ultimele 2 săptămâni activități de desființare a construcțiilor ilegale.  

Ieri seară, într-o acțiune amplă, primăria sectorului 4 a desființat spații ilegale din 7 stații de metrou (Piața Unirii 1, Constantin Brâncoveanu, Piața Sudului, Eroii Revoluției, Apărătorii Patriei, Tineretului, Timpuri Noi). 

Mulțumesc d-lui. primar Băluță pentru mobilizarea excelentă. 

Metrorex a depus solicitări și către primăriile sectoarelor 3 și 5 și sunt convins că și acolo se va restabili legalitatea cât de curând".

Reacția lui Rădoi: "Domnului Premier Ludovic Orban,  

Salariații din transporturi vă mulțumesc în semn de apreciere și respect pentru felul  în care ați gestionat și condus atât Ministerul Transporturilor si Infrastructurii în calitate de Ministru, dar și pentru răspunderea asumată ca Premier in gestionarea tarii pe timpul pandemiei.  

Guvernanții ar trebui sa lucreze cu oamenii și pentru oameni, doar asa putem sa trecem cu bine aceasta perioada în care suntem încercați la greu. 

Societatea civilă, partidele politice, sindicate ar trebui sa discute pentru a exista un echilibru corect în fiecare măsură luată. 

Având în vedere derapajele, excesul de putere, aroganta și chiar încălcarea legilor ce pun în pericol statul de drept, din partea unui partid aflat la guvernare, susținem atitudinea luată vis-a-vis de miniștrii USR”, au scris și sindicaliștii de la metrou pe pagina de Facebook „Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou", au scris sindicaliștii de la metrou pe pagina lor oficială de Facebook, unde liderul de sindicat este surprins într-un film umblând răvășit prin subteran și amenințând muncitorii care dezasamblează spațiile comerciale.  


În anul 1990, Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) şi-a făcut firmă, Sindomet SRL, şi a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu Regia Autonomă de Exploatare a Metroului. Sub semnătura directorului Virgil Daschievici, sindicatul condus de Rădoi a primit o parte dintre spaţiile comerciale şi spaţiile publicitare din staţii. De-a lungul anilor, procentul care a revenit părţilor a fost mereu în favoarea Sindomet, mai exact 75% din venituri, în vreme ce Metrorex se alegea doar cu 25%. 

”Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018), prin care firma încasa 75%, și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora. Și un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%”, preciza recent Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.   

De la începutul mandatului actualului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, Metrorex a solicitat dezafectarea spațiilor și predarea lor, ultimul termen limită fiind 2 aprilie 2021 precizând că derularea în continuare de activităţi „în spaţiile comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgenţă, precum şi evacuarea rapidă şi sigură a acestora”. Răspunsul sindicaliștilor coordonați de Ion Rădoi, la ultimatumul Metrorex, a fost o grevă spotană „spontană”, lăsând o zi întreagă, în plină pandemie, Bucureștiul fără transportul său subteran.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.