Raport OFICIAL: China comunistă relansează ”Războiul Stelelor”. Beijingul se înarmează în spațiul cosmic. Și Rusia lansează noi arme anti-satelit, urmând obsesiile URSS


  • ACP
  • Apr 16, 2021 11:44
  • 2218
Raport OFICIAL: China comunistă relansează ”Războiul Stelelor”. Beijingul se înarmează în spațiul cosmic. Și Rusia lansează noi arme anti-satelit, urmând obsesiile URSS

Programul militar american numit ”Inițiativa de Apărare Strategică”, cunoscut mai mult sub numele ”Star Wars”, lansat în 1984 de președintele Ronald Reagan, a fost conceput pentru a apăra Statele Unite și aliații săi de atacurile nucleare ale URSS, folosind sisteme de supraveghere și distrugere plasate pe orbita pământului. 

Un alt scop al acestui program era să atragă Moscova într-o încercare de înarmare în spațiul cosmic, ceea ce ar fi pus o presiune imensă pe bugetul imperiului comunist și ar fi apropiat căderea acestuia.

Provocarea lansată de Reagan a avut efectul așteptat, sovieticii crescându-și cheltuielile militare până la punctul la care acestea nu au mai putut fi susținute, lucru care a dus, în final, la prăbușirea URSS.

Programul ”Star Wars” a încetat în 1993, când a fost redenumit și nu a mai făcut parte din prioritățile imediate ale complexului militar-industrial american de vreme ce războiul cu inamicul împotriva căruia fusese dus era câștigat. 

Acum însă, cel mai mare dușman al lumii libere, China comunistă, s-a lansat în înarmarea în spațiul cosmic fiind însă într-o situație complet diferită de cea în care era URSS în anii '80 – Beijingul are fondurile necesare să își creeze capabilități destinate luptei în spațiul cosmic împotriva sateliților Americii și ai aliaților săi. 

Cel mai recent raport al Biroului Directorului Informațiilor Naționale (ODNI), din 14 aprilie, spune că armata Chinei plănuiește să „egaleze sau să depășească capacitățile SUA în spațiul cosmic, pentru a obține beneficiile militare, economice și de prestigiu pe care Washington le-a acumulat având poziția de lider în acest domeniu”

Raportul menționează și capacitățile spațiale ale Rusiei, dar numește China „principala amenințare” pentru competitivitatea tehnologică a SUA. 

Directoarea ODNI, Avril Haines, a afirmat că „nu există nicio îndoială, în general, că Beijingul se concentrează pe obținerea poziției de lider în spațiul cosmic, în comparație cu Statele Unite și a lucrat din greu, făcând o varietate de eforturi diferite în acest domeniu, pentru a încerca să conteste ceea ce s-a presupus că este domeniul în care conducem noi”

Întrebată despre cei 138 de sateliți comerciali ai Chinei, de observare a Pământului, Avril Haines a afirmat că fac parte din provocarea pe care Bejingul o rostogolește ca răspuns la dominația americană. 

Comunitatea de informații a Statelor Unite prevede că Beijingul va avea o stație spațială operațională pe orbita Pământului între 2022 și 2024 și va continua să desfășoare misiuni de explorare pe Lună, cu scopul de a stabili acolo o stație robotică de cercetare și mai târziu o bază ce va avea echipaj uman. 

În 2019, Forța Chineză de Sprijin Strategic, axată pe lupta în spațiul cosmic, a început să facă exerciții militare lansând rachete anti-satelit și folosind lasere capabile să distrugă sateliți pe orbita Pământului. 

Raportul ODNI arată și că Rusia continuă să producă și să își antreneze elementele spațiale militare și lansează noi arme antisatelit, distructive și nedistructive. Armele Rusiei includ „capacități de bruiaj și luptă în spațiul cibernetic, arme cu energie direcționată, capacități de luptă pe orbită și capacități de atac de la sol care pot lovi sateliții Statelor Unite și ai aliaților”. Rusia, cu marea sa rețea de sateliți de recunoaștere, comunicații și navigație, „va rămâne un concurent important în spațiul cosmic”, se arată în raport, în timp ce China lucrează deja intens să egaleze și să depășească America în spațiul cosmic. 

Altfel spus, „Războiul Stelelor” a fost relansat fără voia Americii, iar de data asta principalul inamic al Statelor Unite are bani să îl poarte fară probleme, cel puțin pentru anii care vor urma, iar vechiul inamic a rămas o amenințare ce pune în continuare presiune pe sistemele de apărare americane – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.