Analistul și consultantul politic Cristian Hrițuc explică, pe Facebook, faptul că organizarea de alegeri anticipate parlamentare în R.Moldova reprezintă, în realitate, o victorie a Vestului împotriva Estului.
Același Vest i-a administrat o lovitură extrem de usturătoare lui Igor Dodon, când a motivat-o pe Durleșteanu să refuze, într-un moment-cheie, nominalizarea sa ca premier din partea binomului Dodon-Șor, susține Hrițuc, care consideră că este foarte probabil ca Vestul să-i asigure Maiei Sandu și o viitoare majoritate parlamentară, crucială în aritmetica politică de dincolo de Prut, având în vedere necesitatea numirii unui guvern pro-european și pro-românesc la Chișinău.
De partea cealaltă a baricadei, rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon – asistat în permanență de Rusia – a luat-o total pe arătură și a devenit complet irațional, luările sale de poziție fiind halucinante și rupte de orice realitate. ”Probabil va ajunge un fugar”, punctează Cristian Hrițuc, având în vedere multiplele spețe penale în care este angrenat rusofilul, familia sa și anturajul.
Podul.ro vă prezintă analiza lui Cristian Hrițuc:
”În R Moldova, Curtea Constituțională a spus că Parlamentul poate fi dizolvat.
Este un pas firesc după ce Dodon si-a pus partidul să voteze de două ori împotriva premierului nominalizat de Maia Sandu.
Este o victorie importantă a lui Sandu, care începuse foarte prost această poveste. După ce pierduse două lupte la Curte, Maia Sandu a fost salvată de două lucruri: retragerea premierului desmnat de PSRM, Durleșteanu, și de faptul că PSRM a votat și a doua oară împotriva unui candidat propus de președinta R Moldova. Constituția e clară pe această speță.
Retragerea lui Durelșteanu a fost surpriza totală, care a schimbat paradigma. Cine a orchestrat această mișcare? Cine a avut forța să o facă pe Durleșteanu să se retragă când Dodon era la consultări cu Maia Sandu?
Da. Așa e :)) vestul.
Maia Sandu nu a fost singură în această perioadă. A fost asistată de partenerii de dezvoltare din Vest. Cine se uită un pic pe CV-ul lui Durleșteanu și mai cunoaște cum se mișcă lucrurile într-un stat la granița UE, își poate face o imagine mai bună :))
Nici Dodon n-a fost singur. A fost asistat de Rusia. De ce a ales să piardă guvernul, să îl pună pe Chicu să demisioneze? De ce a ales să voteze și a doua oară împotriva unui premier când putea să voteze un guvern PAS și să îl demită după 3 luni?
L-au sfătuit rușii prost? Mai degrabă, cred că Dodon a luat-o rău pe arătură. Și-a pierdut orice simț politic. Prima declarație a lui după verdictul CCM: nu recunoaște decizia. Este clar că fostul președinte a devenit total irațional și este disperat. Dodon a pierdut tot ce se putea: președinția, guvernul, iar în ritmul ăsta probabil va ajunge un ‹fugar›.
Vestul a câștigat acest meci cu Estul.
Doar că este o victorie de etapă. Acum, este nevoie ca forțele pro-europene să obțină o majoritate la alegerile viitoare. De fapt, doar PAS va putea obține 50%. Restul partidelor pro-europene nu vor face pragul. Nici unioniștii.
Dacă Maia Sandu nu va avea o majoritate în viitorul Parlament, se va ajunge iar la un blocaj politic.
La cum s-a mișcat Vestul în ultimii doi ani, sunt toate șansele ca Maiei să îi fie asigurată majoritatea”.